Osakesalkun PE, PB ja ROE - 2018


Ajatuksenani on ollut jo pitkään laskea sijoitussalkkuni keskimääräinen P/E, P/B ja RoE ja verrata niitä Pohjoismaihin sijoittavaan osakeindeksiin. Olen laskenut alla olevassa taulukossa painotetut keskiarvot jokaisesta edellä mainitusta luvusta. P/E, P/B ja ROE arvot on otettu Yahoo Financen sivulta 01.10.2018.


Vertailuindeksiksi valitsin OP-Pohjoismaat Indeksi A:n, joka sijoittaa 70 suurimpaan Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Suomen pörssilistattuun yritykseen. Morningstar -sivuston mukaan, indeksin keskimääräinen P/E on ollut 17.25 ja P/B 2.43 päiväyksellä 30.09.2018. Vertailuindeksi ei ole täysin vertailukelpoinen oman salkkuni kanssa, mutta kuitenkin lähellä sitä.

Yritysteni tulokseen suhteutettu arvostus (P/E) on melko paljon edullisempi kuin vastaavan indeksin. Salkkuni kalleimmat yritykset tällä kriteerillä ovat DNA, Elekta ja Novo Nordisk. Salkkuni edullisimman yritykset ovat taas Norwegian Finans Holding, Intrum ja Pandora.

Yrityksen pääomaan suhteutettu arvostus (P/B) on yrityksilläni taas merkittävästi kalliimpi kuin vertailuindeksin. Kalleimmat yritykseni ovat tällä kriteerillä Elekta, Novo Nordisk ja Pandora. Edullisimmiksi yrityksiksi valikoituivat Intrum, Nordea ja Kemira. Marine Harvestin P/B on otettu viime vuoden vuosikatsauksesta, koska Yahoon sivulla on virheellistä tietoa.

Oman pääoman tuotolle (RoE) en löytänyt vertailukohtaa, joten pahoittelut siitä. Yritysteni keskimääräinen RoE on todella korkea, joka selittynee Pandoran (88.23) ja Novo Nordiskin (80.23) valtavilla luvuilla. Nämä kaksi yritystä kattavat 20 % koko salkkuni arvosta. Alhaisen RoEn yrityksiä ovat Kemira, Nordea ja Intrum. Intrumin RoE on normaalisti pyörinyt 20 % nurkilla viimeiset 5 vuotta ennen yhdistymistä Lindorffin kanssa, joten odotan sen paranevan lähitulevaisuudessa. Mielestäni salkussani on siis vain yksi alhaisen RoEn yritys, joka on Kemira. Nordean alhaisen RoEn selittää se, että Nordealla on valtavat määrät omaisuutta, joka laskee oman pääoman tuottoa.

Salkkuni on mielestäni tällä hetkellä hyvässä jamassa vaikka olenkin miettinyt parin yhtiön vaihtamista toiseen (Kemira ja Elekta). Kummassakaan ei ole kuitenkaan tapahtunut mitään hälyyttävää, joten saavat pysyä salkussani myös tulevaisuudessa.

Oletko sinä laskenut salkkusi keskimääräisen painotetun RoE-, P/E- ja P/B-arvon?

PS. Kirjoitus on julkaistu myös osoitteessa piksu.net, jossa olen kirjoittajana omalla nimelläni.


Kommentit

 1. Keskimääräinen P/E 14 kertoo, että salkkusi ei pitäisi markkinoiden romahtaessa pudota ihan järkyttävästi koska arvostuskertoimella ei ole niin paljoa matkaa alas kuin monella. Pahimmat shokit tulee jos salkun arvostuskerroin sekä tulos tippuvat yhtä aikaa.

  Oman salkkuni P/E luku on 11,23 mikä on kyllä jo ehkä liiallisen alhainen. Olenkohan ottanut salkkuuni vain kriisiyhtiöitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ajattelen itsekin. Salkusta Elekta ja Norwegian varmaan putoavat paljonkin mahdollisessa pörssiromahduksessa, mutta muut luulisivat selviävän kuivin jaloin!

   Salkkusi P/E kuulostaa kyllä todella pieneltä, jos sieltä ei löydy valtavasti palkkialan yrityksiä.

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02