Kuukausikatsaus 2022-04

 Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto). 

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 2926.84 euroa
 • Muut tulot: 216.06 euroa
 • Osingot: 420.10 euroa
 • Vuokratulot: 194.88 euroa
 • Muut pääomatulot: 5.00 euroa

Menot

 • Menot: 1779.48 euroa
 • Menot asuntolainan lyhennyksen kanssa: 2080.83 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 48.65 euroa
 • Ylimääräiset sijoitusasuntolainalyhennykset: 131.36 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 30.81 euroa
 • Muut lainalyhennykset: 0.00 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli hieman poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Sängynrunko, 318 euroa
 • Patjat, 450 euroa
 • Rahi, 25 euroa
 • Siskon synttärilahja, 40 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen hyvä, vaikka poikkeuksellisia kuluja oli 833 euron edestä. Kulutukseni on jäänyt nyt hyvälle tasolle, josta edellisessä kuukausikatsauksessa mainitsinkin.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi seuraavat 18 vuotta).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana hyvällä tasolla ja tulot hieman normaalia korkeammat osinkovirran vuoksi. Säästöön kaikista tuloista (palkkatulot, muut tulot, osingot ja vuokratulot) jäi 52.7 prosenttia, joten vuodelle asetettu tavoite (50 prosenttia) tuli ylitettyä. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1983.40 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kulutus

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 30.81 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 807.46 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osingonsa maksoivat Neste (51.93 euroa), Gjensidige Forsikring (90.09 euroa), Kemira (64.82 euroa), Metsä Board (106.91 euroa), Novo Nordisk (37.23 euroa) ja Essity (69.12 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 548.39 euroa (brutto 723.16 euroa).

Osakesalkku on noussut varsin hyvin Ukrainan sodan pohjista ja kertaalleen käytiin hätyyttelemässä YTD 0 prosentin tuottoa, joka on tässä ympäristössä varsin hyvä tulos. Omakotitalon ostamisen ja siitä aiheutuvan kovan käteisen säästämisen vuoksi Ukrainan sodan aiheuttama romahdus jäi kokonaisuudessaan käyttämättä.

Vuoden ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistukset ovat parasta aikaa kuumimmillaan ja pääasiallisesti yritysteni tulokset ovat olleet hyviä. Erikoisin markkinareaktio oli Nesteen tulokseen, kun osakekurssi romahti 10 prosenttia tulosjulkistuksen jälkeen. Omasta mielestäni tulos oli hyvä ja en löytänyt mitään hälyyttävää tuloksesta. Ehkä markkinoille oli se liikaa, että toiselle kvartaalille odotetaan pienempää myyntimarginaalia uusiutuville tuotteille.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Asuntosijoitukset

Ensimmäinen sijoitusasunto on tyytyväisen vuokralaisen vuokraamana määräaikaisella sopimuksella, joka päättyy toukokuun lopussa vuonna 2022. Vuokranmaksu tuloutuu tilillemme aina kerran kuukaudessa, joka menee kokonaisuudessa hoitovastikkeen, vesimaksun ja lainanlyhennysten maksamiseen. Olemme sopineet vuokralaisen kanssa pienestä vuokrankorotuksesta 1.6.2022 alkaen, joka on nyt jo jokaisen osapuolen allekirjoittama. Samalla tein pienen korjauksen vuokrasopimukseen, koska sinne oli epähuomiossa jäänyt virhe sähkönmaksuun liittyen.

Asuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 3300 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 300 euroa kuukaudessa.

Asuntosijoitussalkkuun on tulossa kesäkuusta alkaen toinen rivi, kun nykyinen kotimme muuttuu sijoitusasunnoksi samalla, kun muutamme uuteen omakotitaloon. Vuokrasopimus on jo allekirjoitettu uusien vuokralaisten kanssa ja he odottavatkin innolla uuteen kotiin pääsyä. Mahtavaa, että asuntoomme on tulossa luotettavat vuokralaiset ja olen siitä ylpeä, että voimme tarjota heille edullista asumista.

Osinkoinsinööri - Sijoitusasunnot

Sijoitukset yhteensä

Osakkeiden hyvän palautumisen vuoksi osakesalkkuni on tänään 58 180 euroa. Sijoitusasunto huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 68 980 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri - Sijoitusvarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 350 euroa ja sijoitusasuntolaina 300 euroa. Mitään muita lainoja minulla ei ole tällä hetkellä, mutta kesäkuusta lähtien nykyinen asuntolainani muuttuu sijoitusasuntolainaksi ja uutena rivinä tulee asuntolaina omakotitaloomme.

Tein kuluneen kuukauden aikana arvonalennuksen autoomme (9.5 prosenttia ostohinnasta eli 2000 euroa), joka on hieman suurempi kuin uskoisin auton todellisen arvon olevan. Auton arvo on tänään 16 000 euroa, josta omistan puolet. Samaista autoa saa ostettua isommilla kilometreillä tänään 17 000 euron hintaan, joten uskoisin arvioni olevan lähellä todellisuutta. Olen viimeisen kuukauden aikana miettinyt sitä, että pitäisikö tämä omaisuuserä poistaa kokonaisuudessaan taseesta. Teen näin todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Kuukausi oli säästämisen suhteen hyvä, osakkeet jatkoivat nousemista ja velkojen lyhentäminen jatkui normaalilla tavalla. Tämän vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 1 639 euroa.  Nettovarallisuuteni on tänään 126 959 euroa, joka on kaikkien aikojen suurin luku kuukausikatsauksessa. Jätin velat osioon Muu laina kohdan, koska saatan silloin tällöin lainata rahaa puolisoltani. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Päivitin kuvaajan sisältämään myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut jo melkein 120 000 euroa.

Yhteenveto

Uuteen omakotitaloon muuttamisen odottaminen on tuntunut pitkältä, mutta nyt muuttopäivä on vihdoin tiedossa ja se on 3.6.2022. Olen tässä odotellessa yrittänyt hoitaa mahdollisimman monen asian valmiiksi, joten olen tilannut asuntoon jo valokuidun kytkemisen (nihkeet 1465 euroa siitä, että tulevat asuntoon vain kytkemään). Myös sähköliittymän siirtyminen on hoidettu, asuntoon on tullut tilattua hälytysjärjestelmä ja olen pyytänyt tarjouksia jätehuollon osalta parilta toimijalta.

Ensi viikolla jatkan huonekalujen ostamista uuteen kotiin, kun käyn hakemassa sohvan Ikeasta (noin 1100 euroa). Sen jälkeen kaikki kalliit ostokset on tehty. Olen kuumeisesti yrittänyt keksiä, minkä grillin ostaisin ja taidan olla kallistumassa Weberin perusmalliin. Muilta osin ostoksia on odotettavissa vielä noin 500 euron edestä, mutta tästä tehdystä listasta saattaa vielä puuttua jotain mikä ei ole tullut vain mieleen.

Kuten viime kuukauden katsauksessa kerroin, osakesijoittaminen meni täysin jäihin koko loppuvuodeksi. Joudun nyt vastoin luontoani keskittymään vain käteisen säästämiseen, jonka opettelu tekee itselleni varmasti ihan hyvää. Jotta käteisen säästäminen onnistuu mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, sovin pankin kanssa asuntolainojen (uusi koti ja vanha koti, joka jää sijoitukseen) lyhennysvapaasta kuudeksi kuukaudeksi. Tämä helpottaa merkittävästi sitä, että saan säästettyä haluamani noin 8 000 euroa puskuriksi yllättäviä menoja varten.

Ensi kuukauden aikana meinaan tehdä taseeseen muutoksia, kun siirrän oman nykyisen kotini sijoitusten puolelle. Tästä pienestä kirjanpidollisesta muutoksesta johtuen sijoitussalkkuni tulee ylittämään ensimmäistä kertaa 100 000 euroa ja reilusti. Varmaan ensimmäisen maailman ongelmia, mutta tämän tekeminen tuntuu melkein huijaukselta, kun saavutan 100 000 euron sijoitusvarallisuuden ”liian helposti”. Mutta onhan se totta, että asunto tulee olemaan sijoituksessa, joten se kuuluu sijoitusvarallisuuteen.

Olen kirjoittanut tänä vuonna huomattavasti enemmän asuntosijoittamisesta, joka on luonnollista, kun se on ollut tämän vuoden teemana säästämisen lisäksi. Jos toivot enemmän osakesijoittamiseen liittyvää tekstiä, niin muista jättää palautetta. Lukijamäärien perusteella asuntosijoittamisen tekstit ovat noin 2-3 kertaa suositumpia kuin osakesijoittamiseen liittyvät tekstit, joten tämänkin puolesta haluaa enemmän kirjoittaa kyseisestä aiheesta.

Blogin osalta on tulossa erittäin suurella todennäköisyydellä isoja asioita vielä tämän vuoden aikana, josta haluaisin kertoa jo kaikille. Jätetään tämä kuitenkin tekemättä, jotta jännitys säilyy.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana