Kuukausikatsaus 2021-06

 

Kuukausikatsaus - 2021-06 - Osinkoinsinööri

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästelyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, terveydenhoito, lemmikit, auto).


Tulot ja Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 4051.82 euroa
 • Muut tulot: 229.41 euroa
 • Osingot: 217.57 euroa
 • Vuokratulot: 202.40 euroa

Menot

 • Menot: 1868.06 euroa
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 2217.28 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainanlyhennykset: 108.24 euroa
 • Ylimääräiset sijoitusasuntolainanlyhennykset: 136.32 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 247.98 euroa

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Peitto puolisolle 100 euroa
 • Vaatteet (Parit shortsit ja kengät) 129 euroa
 • Pikkusiskon tuparilahja 50 euroa
 • Pata 45 euroa
 • Auton renkaan paikkaus 23 euroa
 • Veikkauskratia 21 euroa
 • Ajoneuvovero 73 euroa
 • Punkkipannat koirille 48 euroa
 • World of Warcraft – Shadowlands 42 euroa
 • Gini 20 euroa
 • Sijoitusasunto (verhotangot, tarvikkeita, tuparilahja, jne.) 87 euroa
 • Matkustus 103 euroa
 • Virhe kassavirtalaskelmassa 54 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen hyvä ilman useampaa poikkeuksellista kulua, joita oli jopa 795 euron edestä.

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 euroa korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Nykyisellä maksutahdilla autolaina tulee loppumaan kesäkuussa 2022, mutta olemme harkinneet maksavamme koko lainan loppuosan joulukuussa 2021. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix ja Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi seuraavat 18 vuotta).

Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle (oma lapsi tai kummilapsi) ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää lapselle säästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli kuukauden aikana kohtuullisen hyvällä tasolla poikkeuksellisista kustannuksista huolimatta. Säästöön tuloista (vain palkkatulot ja muut tulot; osingot ja vuokratulot ei ole huomioitu) jäi 56.4 %, joten vuodelle asetettu tavoite (>40 %) tuli ylitettyä helposti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 2413.17 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Kustannukset - Osinkoinsinööri

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun 247.98 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 2686.63 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osinkoa maksoi Betsson (redemption share = lunastusarvopaperi, 202.68 euroa) ja MOWI (14.89 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 876.16 euroa (brutto 1126.73 euroa), Betssonista 202.68 euroa (brutto 238.31 euroa) ja pääomanpalautusta 17 euroa.

Uuden pääoman siirtäminen osakesalkkuun pysyy pienempänä tämän vuoden loppuun asti, kun koitan kerätä rahaa pankkitilille yllättäviä menoja varten. Tämän lisäksi suunnitelmana on maksaa autolaina kokonaisuudessaan pois joulukuussa. Kuten viime kuukausikatsauksessa mainitsinkin, niin ensi vuoden alusta alkaen alan laittamaan rahaa osakesalkkuun taas isommalla kädellä.

Mielenkiintoisena tapahtumana kuukauden aikana voi sanoa sen, että Intrumin yksi suurimmista omistajista Nordic Capital myi 8.2 prosentin osuutensa yrityksestä nopeutetulla kaupalla 08.06.2021, minkä vuoksi osake dyykkasi nopeasti 272 kruunuun. Tämän jälkeen osake on jo hieman toipunut kyseisestä dipistä, mutta matkaa aikaisempaan tasoon on vielä.

Osallistuin kuukauden aikana Superluotolla Spinnovan antiin, josta 200 merkatusta osakkeesta sain vain 52 kappaletta. Tuottoa tällä pienelle maksetulle korkopääomalle tuli kuitenkin 117 euroa kulujen jälkeen, joka on oiva palkkio kolmen minuutin pidosta. Kurssi nousi heti ensimmäisten minuuttien aikana 32 prosenttia (10.00 euroon, kun merkintähinta oli 7.61 euroa) ja päädyin luopumaan osakkeista heti kättelyssä.

Kirjoitin kuluneen kuukauden aikana Topdanmarkista, joka on saanut varsin vaisun vastaanoton lukijamääriä tarkasteltaessa. Tämä voi yksinkertaisesti johtua myös ajankohdasta, kun ihmiset ovat viettäneet suurimman osan vapaa-ajastaan ulkona nauttimassa kauniista kesäkeleistä. Jos sinua kiinnostaa tietää Topdanmarkista lisää, niin suosittelen lukemaan tämän tekstin.

Asuntosijoitukset

Ensimmäinen sijoitusasunto on nyt vihdoin ostettu ja asunnon omistus siirtynyt allekirjoittaneelle sekä sijoituskumppanille. Vuokralainenkin on jo muuttanut asuntoon ja ensimmäinen vuokranmaksukin on ilmestynyt tilille tämän kuun alussa.

Asuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 300 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä kuin ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani.

Sijoitusasunnon nopeat faktat ovat listattuna alla olevaan taulukkoon. Asunnon yksityiskohtaiset luvut sijoitusnäkökulmasta julkaistiin myös kuluneen kuukauden aikana ja ne ovat nähtävistä tämän linkin takaa.

Asuntosijoitukset - Osinkoinsinööri

Sijoitukset yhteensä

Osakkeiden kehitys oli varsin mollivoittoista, minkä vuoksi osakesalkkuni laski hieman viime kuusta jääden 60 001 euroon. Vuodelle 2021 asetettu tavoite tuli saavutettua siis puolivuotta aikataulua edellä, kuten viime kuukausikatsauksessa jo mainostin. Tavoitteita on varmasti tarvetta päivittää jälleen, koska aion seurata tietysti sijoitusvarallisuudessa myös sijoitusasunnon tuomaa varallisuutta. Sijoitusasunto huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 67 801 euroa.

Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Sijoitusvarallisuus - Osinkoinsinööri

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osakevarallisuus - Osinkoinsinööri

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 euroa, opintolaina 100 euroa, sijoitusasuntolaina 300 euroa ja autolaina 240 euroa. Tämän lisäksi maksoin puolisolleni lainanlyhennystä 500 euroa. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 eurolla suuremmaksi. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 5–10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 euroa, josta omistan 50 %). Tulen tekemään tulevaisuudessa siis hieman maltillisempia arvonalennuksia ensimmäisen ollessa aivan liian suuri. Tarkoituksena on kuitenkin arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niin kuin Nokia konsanaan.

Merkittävä muutos varallisuudessa tapahtui oman asuntomme uudelleen arvottamisen vuoksi. Sijoitusasunnon ostamisen yhteydessä neuvottelin oman asuntomme arvottamisen ilmaiseksi, koska tarvitsen tiedon asuntomme nykyisestä arvosta uusia suunnitelmia varten. Meidän yllätykseksemme asuntomme arvo oli noussut 175 000 euroon ostohintamme ollessa 148 000 euroa reilut neljä vuotta sitten. Myös oma pankkimme hyväksyi tämän uuden arvion asunnostamme, joten on paikallaan päivittää myös oma Excel.

Kuukausi oli säästämisen suhteen hyvä kiitos lomarahojen ja tämän lisäksi asuntomme osoittautui paljon arvokkaammaksi kuin kuvittelimme. Tämän vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana hurjat 12 517 euroa.  Nettovarallisuuteni on tänään 111 018 euroa, joten koko vuodelle asetettu tavoite tuli saavutettua puolisen vuotta ajoissa. Alla vielä päivitetty nettovarallisuus.

Nettovarallisuus - Osinkoinsinööri

Ei enää niin uutena osiona kuukausikatsauksissani on netto- ja sijoitusvarallisuuden muutosta kuvaava kuvaaja blogin aloittamisesta tähän päivään asti, mistä lukijoiden on helppo nähdä, miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Varallisuuden kehitys - Osinkoinsinööri

Netto- ja osakevarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut jo yli 100 000 euroa.

Yhteenveto

Kesäloma on vihdoin täällä ja raapustelenkin tätä kuukausikatsausta mökin terassilta huurteinen olut jalkani vieressä. Tämän vuoksi tämä teksti tulee julkaisuunkin jo hieman ennen kuun loppua, jotta voin keskittyä ihan vain lomailuun täällä meren rannalla.

Vuoden alku on ollut todella kiireellistä useiden eri aktiviteettien takia, joten on paikallaan hetkeksi pysähtyä myös vaan ihan olemaan. Tuntuu itselleni jopa oudolta olla tekemättä mitään ”järkevää” kokonaisen viikon ajan. Mutta yritetään silti.

Pörssissä on ollut mielenkiintoisia tapahtumia kuukauden aikana, kuten shorttien palamiset AMC:ssä ja toiveet osakekohtaisen hinnan nousemisesta aina 100 000 dollariin asti. Tietysti tässä osakekohtaisessa hinnoittelussa ei olisi ollut mitään järkeä, kun tässä tapauksessa tämän yrityksen arvo olisi ollut enemmän kuin muu USA-pörssi yhteensä. Mutta eihän logiikka ole apinoita (”Apes together strong”) ennenkään haitannut.

Suomen ensimmäinen SPAC eli VAC (Virala Acquisition Company) on kirjoitushetkellä listautumassa ja on mielenkiintoista nähdä kuinka yrityksen käy. Osakkeita taisi olla varsin vähän tarjolla, joten listautuminen todennäköisesti toteutuu, vaikka en itse koskisi siihen pitkällä tikullakaan. Kyseisen SPACin ehdot ovat vaan niin huonot verrattuna Yhdysvaltojen vastaaviin, että en ymmärrä kuka tähän osallistuu.

Kuukauden aikana on ollut uutisissa niin Sanna Marinin 850 euron kuukausittaiset aamupalat kuin Tytti Yli-viikarin törttöilyt veronmaksajien rahoilla. On mielenkiintoista, että päivän selvät lainrikkomiset eivät johda rikoshyödyn korvaamiseen valtiolle vaan pään taputteluihin ja muistutuksiin, että ”ethän tee näin jatkossa jooko”.

Viimeisin palkankorotus näki tässä kuussa päivän valon, minkä lisäksi tilille tulivat myös lomarahat. Blogitulojen puolella on ollut nyt hiljaista, mutta joitakin ihan mielenkiintoisia yhteistyöehdotuksia on tullut ja niitä tuleekin julkaistua varmaan jo ihan lähiaikoina. Nettotulot ovat kuitenkin hyvin vakiintuneet nyt 3000 euron paremmalle puolelle, josta säästäminen onnistuu oikein hyvin isoillakin prosenttiluvuilla.

Julkaisin kuukauden aikana viimeiset ” Näin ostin sijoitusasunnon Turusta 30-vuotiaana” -kirjoitussarjan tekstit. Suosittelen aloittamaan kirjoitussarjan lukemisen ensimmäisestä osiosta ja etenemään siitä aina viimeisimpään kolmanteen osaan.

Painon pudottamisessani tapahtui viimein se, jota olin alun perin lähtenyt tavoittelemaan. Painoni on pudonnut aloittamisesta yhteensä 20 kilogrammaa ja olen nyt päättänyt lopettaa painon pudottamisen. FatSecret -sovelluksella oli merkittävä vaikutus tässä onnistumisessa ja kyseinen sovellus jääkin minulla käyttöön pysyvästi. Nyt jatkuu sitten vain syömisen seuranta ja painon ylläpitäminen. Kirjoitan tästä taipaleesta varmasti jossain vaiheessa, jos haluat tietää miten pudotin painoani.

Viisas Rahaan ilmestyy minulta teksti lähiaikoina, joten muista olla kuulolla.

Viimeisempänä, mutta ei vähäisempänä, asiana voisi mainita sen, että minusta on todennäköisesti tulossa uusi artikkeli lähiaikoina. Tekstin julkaisua hieman siirrettiin myöhäisemmäksi, kuin alun perin ajattelin, mutta se pitäisi tulla kesän aikana. Linkkaan tämän tekstin kaikkiin sosiaalisiin medioihin julkaisun yhteydessä, joten muista ottaa ne seurantaan.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02