Kuukausikatsaus 2019-03

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Pyrin kirjaamaan kuukausikatsauksiini sentin tarkkuudella kaikki tulot ja menot. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot ja menot

Vuoden 2019 kolmannen kuukauden aikana tuloja kertyi 2 661 €, josta muita kuin palkkatuloja oli 39 € ja osinkoja 22.98 €. Tulot olivat normaalia korkeammat talvilomarahojen takia. Kuluja kertyi tässä kuussa 1 032 € (asuntolainan lyhennyksen kanssa 1 245 €). Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen. Peruselämisen lisäksi tässä kuussa ei ollut juurikaan mitään ylimääräisiä kustannuksia. Ainoat hieman poikkeavat kulut olivat isommat ravintolakustannukset sekä pikkusiskolle ostettu syntymäpäivälahja.

Säästöön tuloista jäi järisyttävät 61.2 %, joten vuodelle asetettu tavoite täyttyi heittämällä. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1 628 €.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja uimaranneke, jonka latasin tässä kuussa. Tämän lisäksi säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi kolmelle kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!

Kustannukset


Lainan korot & kulut
34,40 €
Ruoka
161,65 €
Työpaikkaruokailu
115,20 €
Ravintolat
149,51 €
Auto (sis. Polttoaineet)
50,00 €
Asunto (sis. Hoitovastike)
167,47 €
Vakuutukset
76,70 €
Terveys
22,24 €
Lemmikit
3,50 €
Hauskanpito
23,60 €
Matkustus
28,60 €
Lahjat
100,00 €
Tavarat
0,00 €
Veikkaus
10,00 €
Alkoholi
49,60 €
Harrastukset
40,00 €
Vaatteet
0,00 €
Muut
0,00 €
Yhteensä
1 032,47 €


Sijoitukset


Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta. Laitoin tässä kuussa vuoden ensimmäiset uudet pääomat salkkuun. Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 828.02 €. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien yhteensä 860.04 € uutta pääomaa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan, joista ensimmäiset napsahtivat tilille kuluvan kuukauden aikana. Osingonmaksajia tässä kuussa olivat Marine Harvest (15.91 €) ja Elekta (7.07 €). Ennakonpidätysten jälkeen osinkoja tuli siis yhteensä 22.98 €.

Salkun arvonnousu jatkui Nesteen vetämänä. Salkku nousikin kuukauden aikana melkein 1000 € ilman uutta pääomaa. Vain Pandora, Norwegian Finans Holding sekä Elekta jäivät muista jälkeen arvonnousussa. Norwegian Finans Holding ei valitettavasti vieläkään ilmoittanut osingonmaksun aloittamisesta ja olenkin nyt harkinnut sen myymistä. Saa nähdä mihin tulen päätymään.

Salkku nousi myös ensimmäistä kertaa pysyvästi yli 25 000 € rajan! Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa.


Nettovarallisuus

Alla 19.03.2019 päivitetty nettovarallisuus. Asuntolaina lyheni 250 € ja opintolaina 100 €. Nettovarallisuuden laskemisessa ei ole huomioitu auton arvoa (n. 4 500 €, josta omistan noin puolet), joka on täysin velaton. Nettovarallisuus nousi 2 616 € kuukauden aikana salkun elpymisen ja erittäin hyvän säästöprosentin ansiosta. Jopa käteisen määräkin hieman kasvoi kuukauden aikana vaikka uutta pääomaa tuli salkkuun siirrettyä yli 800 €.

Yhteenveto

Elämisen kustannukset ovat todella pienet nykyään ja se näkyy hyvänä säästöasteena. Kilpailuttamista pitäisi silti tehdä tämän vuoden aikana ettei vaan pääse kulut nousemaan huomaamatta. Olen nyt kohdannut ensimmäisen maailman ongelman kulutuksessani. Saan palkkani ohella 190 € edestä lounasseteleitä, mitkä pakottavat minut syömään ravintolassa tai maksamaan ylihintaa lounaasta työpaikkaravintoloissa. En siis saa ruokaan käytettävää yhteenlaskettua summaa juurikaan laskettua, koska minun on pakko käyttää saamani lounassetelit pois tavalla tai toisella. Tämä johtaa omalla kohdallani kebabin ja muun roskaruuan syömiseen, kun taas työpaikalla söisin pääasiallisesti vain kanasalaattia, jos se olisi mahdollista. Ajatuksena on keskustella seuraavan kehityskeskustelun ohella lounasseteleistä luopumisesta.

Peruskulutus on tasaantunut 1 000 € tasolle, mutta olisi merkittävästi alhaisempi ilman hyväntekeväisyyttä (60 €/kk) ja lounasseteleitä (väh. 190 €/kk). Jos nämä olisivat poissa kuvioista, niin kuluni olisivat vain n. 750 €/kk (+ 215 € asuntolainan lyhennys ja 50 € opintolainan lyhennys). Tälläisten kulujen ylläpitämiseen ei kovin suurta sijoitussalkkua tarvitse, että voi kutsua itseään taloudellisesti riippumattomaksi. Kulutus ei ole tietenkään loputtomiin pysymässä näin alhaisena, mutta kuitenkin.

Norwegian Finans Holding ei valitettavasti vieläkään aloittanut osingonmaksua ja olenkin miettinyt yhtiön sopivuutta nykyiseen sijoitusstrategiaan. Vaikka yleisesti ottaen yrityksen kannattaakin alkuvaiheessa investoida omaan liiketoimintaan kaiken rahan, kun ROI on korkea, niin NOFIn kohdalla emme välttämättä puhu vuosikymmeniä pitkästä olemassaolosta. Olisi siis omalla kohdallani tarpeen saada edes osinkojen muodossa takaisin sijoittamaani pääomaa. Jos erilaisten regulatoristen tai poliittisten syiden takia NOFIn toiminta vaikeutuisi tulevaisuudessa, voisi se omalla kohdalla johtaa vain oman pääoman osittaiseen menetykseen.

Uudeksi mielenkiinnon kohteeksi on nyt noussut Walt Disney, jonka hankinta on jo melkein klikkausta vailla. Harkitsen vielä sitä, että käytänkö ostamiseen lisäksi Superluottoa vai säästänkö ensiksi kokosumman salkkuun. Kaupankäyntikustannusten takia Disneytä pitää ostaa vähintään 1 500 € kerralla, että kulut pysyvät kohtuullisina (1 %).

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

 1. Minulla on vähän sama ongelma ollut lounasseteleiden kanssa. Niitä jää aina koko ajan yli. Olen yleensä subwaytä suosinut, kun niiden ruoka edes hieman terveellisempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma! Työpaikan lähellä Subway, jossa tulee aika usein käytyä!

   Poista
 2. En ole vuosiin saanut lounareita, mutta aiemmin niillä pystyi maksamaan ruokakaupoissa. Jotkut eivät hyväksy kuin yhden / ostos, enkä ole varma käykö jokapaikassa, mutta kannattaa tarkistaa.

  Itse en kyllä luopuisi tuommoisesta edusta. Hae vain grilliä parempi käyttökohde.

  -AKM-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa tai kaikki K-marketit ottavat vastaan lounasseteleitä ainakin yhden per ostos. K-marketteja ei vaan ole hirveästi tässä matkalla, mutta pitää varmaan alkaa muuttamaan reittiä kotio, että tulisi siellä käytettyä niitä! :)

   Poista
 3. Oman kokemuksen mukaan lounassetelit käy parhaiten maksuvälineenä kauppiasvetoisissa K-Marketeissa ja K-Supermarketeissa, joista saa usein annosruokaa ja toivomaasi kanasalaattia. Itsellä yksi seteli riittää tällä mallilla kahden päivän lounaisiin ja jäljelle jääneillä voi käydä syömässä vaikka grilliruokaa. En luopuisi näistä varsinkin kun verotetaan palkkaa kevyemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy alkaa käymään K-marketeissa kuluttamassa lounareita. Jos lounareiden verran saisi rahaa niin homma olisikin helpompi päätös, mutta voi olla ettei niiden koko arvoa kuitenkaan rahassa annettaisi! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02