Kuukausisäästäminen rahastoon lapsellesi tai kummilapsellesi


Tämä teksti on vanhentunut. Blogistani on luettavissa uusi ohje kuukausisäästämisen aloittamiseksi alaikäiselle. Se on löytettävissä täältä.

Kuukausisäästämisen aloittaminen lapsellesi tai kummilapsellesi on mielestäni yksi parhaista lahjoista, mitä voit antaa. Pienellä teolla (niin rahallisesti kuin vaivan puolesta) sinulle tärkeä ihminen saa paremman lähdön elämään. Sen lisäksi, että lapsi saa aikuistuttuaan melkoisen pesämunan, saattaa hän myös itse innostua sijoittamisesta ja säästämisestä.

Keskityn tässä kirjoituksessa pääasiallisesti vain Nordnetin tarjoamaan kuukausisäästämiseen ja käynkin läpi yksityiskohtaisesti tilin avaamisprosessin. En kerro aivan jokaista vaihetta, koska oletan lukijan osaavan tietyt asiat tehdä itse (kuten osaa käyttää verkkopankkia, Nordnet on jollain tasolla tuttu ja osaa lisätä salkkuun vastatilin).

Kuinka avaan tilin alaikäiselle Nordnetissa?

Mene sivulle Nordnet.fi ja paina sivun oikeassa ylälaidassa olevaa Tule asiakkaaksi painiketta. Siirryt seuraavalle sivulle, josta ruksitat alaikäinen -kohdan ja painat sen jälkeen avaa asiakkuus alaikäiselle. Sivu näyttää tältä.


Painettuasi Avaa asiakkuus alaikäiselle painiketta siirryt seuraavalle sivulle, joka näyttää tältä. Täytä lapsesi tai kummilapsesi tiedot. Tilinumeron kohdalle tulee lapsen oma tilinumero, sähköpostin ja puhelimen kohdalle tulee huoltajan tiedot. Kun olet täyttänyt huolellisesti kaikki kentät, niin siirry eteenpäin Jatka -painikkeella.

Tämän jälkeen pääset tulostamaan lapsen tilin avaamista varten vaadittavat dokumentit. Tulosta kaikki sivut. Yksi sivuista on lapsen tilisopimus, joka täytetään ja allekirjoitetaan molempien vanhempien toimesta!

Tämän lisäksi liitteeksi laitetaan molempien vanhempien henkilötodistusten kopiot, joiden oikeellisuuden todistamiseksi tarvitaan yhden henkilön allekirjoitus molempiin kopioihin.
Tämän jälkeen kaikki dokumentit lähetään kirjekuorella Nordnetille. Osoite on Nordnet Bank AB Suomen sivuliike, Tunnus 5018590, 00003 VASTAUSLÄHETYS.

Tilin avaamisessa kestää noin viikko. Tulet saamaan ensimmäisenä postissa tunnukset ja hieman sen jälkeen erillisessä kirjeessä tilin salasanan.

Voinko toimia alaikäisen valtuutettuna?


Tottakai, kunhan lapsen vanhemmat hyväksyvät sen. Jotta voit toimia lapsen tilin valtuutettuna henkilönä, tulee molempien vanhempien hyväksyä se. Valtakirjan saa tulostettua Nordnetin sivulta. Lomake täytetään niin, että Valtuuttaja kohdalle tulee lapsen tiedot (jättäkää Valtuuttajan tili-/säilytystilinumero laatikko tyhjäksi) ja Valtuutettu 1 kohdalle sinun (eli valtuutetun) tiedot.

Tämän jälkeen valtuuttajan allekirjoitus kohtaan molemmat vanhemmat kirjoittavat oman allekirjoituksensa. Täytä myös omat tietosi valtuutettujen allekirjoitukset kohtaan.
Lomakkeen liitteeksi laitetaan jokaisen osapuolen henkilötodistuksien kopiot (paitsi alaikäisen lapsen) yhden henkilön oikeaksi todistamana omalla allekirjoituksellaan.

Olemalla lapsesi tai kummilapsesi valtuutettu ja omistamalla salkun Nordnetissa, näet alaikäisen lapsen salkun oman salkkusi alapuolella yleisnäkymä osiossa. Tällöin pystyt käyttämään hänen tiliään ilman tarvetta kirjautua hänen tililleen.

Kuukausisäästämisen aloittaminen

Olet saanut vihdoin tilin tunnukset ja salasanan tai päädyit alaikäisen lapsen valtuutetuksi. On siis vihdoin aika aloittaa kuukausisäästäminen hänelle. Kirjaudu sisään hänen tunnuksillaan tai käytä hänen salkkuaan oman tilisi kautta. Jos käytät hänen salkkua oman salkkusi kautta, siirry ensimmäiseksi hänen salkkuunsa painamalla vasemmalta ylhäältä pikakirjautuminen ja sieltä alaikäisen lapsen nimeä. Tästä eteenpäin molemmilla on täsmälleen samat vaiheet kuukausisäästämisen avaamista varten.

Paina sivun yläpalkissa olevaa kaupankäynti palkkia ja sieltä kuukausisäästäminen kohtaa, joka löytyy rahastot osion alta. Seuraavalla sivulla voit sitten valita, että haluatko säästää alaikäiselle lapselle rahastoihin vai ETF:iin. Rahastoissa minimimääränä on 15 € ja ETF:ssä 50 €. Tässä postauksessa keskityn vain Nordnetin superrahastojen ostamiseen niiden ollessa täysin ilmaisia.

Paina rahastojen puolella aloita kuukausisäästäminen. Siirryt seuraavalle sivulle, jossa painat uudestaan aloita kuukausisäästäminen.
Tämän jälkeen päästään valitsemaan rahastoja. Lisää summa kohtaan haluamasi summa, joka laitetaan kerran kuukaudessa valitsemiisi rahastoihin (minimi on kuitenkin 15 €). Valitse seuraavaksi päivä, jolloin veloitus tehdään.
Tämän jälkeen on aika valita rahastot. Paina lisää rahasto painiketta ja kirjoita vapaa teksti kohtaan super, jolloin saat valittavaksesi neljästä nordnetin tarjomasta täysin ilmaisesta rahastosta. Voit laittaa rahaa siirtymään vaikka kaikkiin neljään rahastoon, kunhan jokaiseen rahastoon menee vähintään 15 € kuukaudessa. Painamalla rahaston nimiä saat lisättyä niitä ostoslistalle.
Tämän jälkeen valitset kuinka suuren osuuden laittamastasi summasta laitetaan kuhunkiin rahastoon.

Tämän jälkeen ruksitat Vahvistus ja valtuutus kohdan ja paina aloita säästäminen. Näin olet saanut aloitettua säästämisen alaikäiselle lapselle!

Kuinka siirtää rahaa alaikäisen tilille?


Mene Nordnetin yleisnäkymä sivulle ja paina lapsen tilin alta Tee talletus painiketta. Siirryt seuraavalle sivulle ja sivun oikeassa reunassa pienellä lukee Tee manuaalinen talletus.

Avaa oman pankkisi verkkopankki ja tee uusi maksu. Kopioi tilinumero kenttään nordnetin sivulta oman pankkisi asiakasvaratili (esim. OP:lla FI6757895420047693). Laita tämän jälkeen viitenumeroksi alaikäisen lapsen tilin viitenumero. Laita tämän jälkeen summaksi sama summa, jonka olet edellä laittanut siirtymään rahastoihin. Tee maksusta kuukausittain toistuva, niin kauan kuin lapsesi tai kummilapsesi täyttää 18 vuotta. Valitse eräpäiväksi viisi päivää aikaisempi päivä kuin se päivä, jonka edellä laitoit rahastojen ostopäiväksi. Hyväksy maksu ja nauti hyvästä työstä!

Tämän jälkeen sinulla ei ole käytännössä tarvetta ikinä muuttaa mitään ja kaikki hoituu täysin automaattisesti. Jos taas haluat kasvattaa säästettävää summa tai vaihtaa rahastosta toiseen, niin se on mahdollista muuttamalla kuukausisäästösopimusta.

Kuinka paljon lapsella on, kun hän täyttää 18 vuotta?


Esimerkki 1.
Aloitat säästämään kummilapsellesi rahaa heti hänen syntyessä ja siirrät hänen salkkuunsa 15 € kuukaudessa aina siihen asti kun hän täyttää 18 vuotta. Täyttäessään 18 vuotta on hänen salkussaan n. 6500 € sen sijaan, että pankkitilillä olisi vastaavassa ajassa 3200 €. (oletuksena 8 % keskimääräinen vuosituotto)

Esimerkki 2.
Säästät kummilapsellesi 15 € kuukaudessa ja saat myös hänen vanhempansa innostumaan laittamaan 50 € kuukaudessa. Tässä tapauksessa lapsi kerkesi jo täyttämään vuoden, ennen kuin tajusit avata hänelle tilin. Täyttäessään 18 vuotta on hänen salkussaan n. 26 000 € sen sijaan, että pankkitilillä olisi n. 13000 €. (oletuksena sama 8 % keskimääräinen vuosituotto).

Esimerkkejä omasta elämästäni
Aloitin säästämään ensimmäiselle kummitytölleni 15 € kuukaudessa hänen ollessa 8 vuotias. Sain samalla toisen kummisedän ja hänen isänsä laittamaan 15 € kuukaudessa lisää tytön salkkuun. Hänen salkussaan on n. 8 000 €, kun hän täyttää 18 vuotta.

Toiselle kummitytölleni aloitin säästämään 15 € kuukaudessa hänen ollessa 1 vuotias. Sain taas puhuttua hänen isänsä siirtämään salkkuun toisen 15 € kuukaudessa. Hänen täyttäessä 18 vuotta tulee salkussa olemaan n. 12 000 €.

Kolmannelle kummitytölleni aloitin säästämään 15 € kuukaudessa hänen ollessa pari kuukautta vanha. Sain samalla puhuttua hänen isänsä ja äitinsä siirtämään 45 € kuukaudessa ja 180 € aloituspotin. Hänen täyttäessä 18 vuotta tulee salkussa olemaan n. 28 000 €.

FAQ


   1. Onko mitään rajoituksia paljonko voin siirtää lapselleni tai kummilapselleni rahaa?
a.    Voit siirtää maksimissaan 4999 € kolmen vuoden aikana. Muuten joudut maksamaan lahjaveroa.
   2. Miksi laittaa salkku lapsen nimiin heti alusta lähtien?
a.    Jos säästäisit osakkeisiin lasta tai kummilasta varten omassa salkussasi, joutuisit maksamaan lahjaveroa luovuttaessasi ne, kun hän täyttää 18 vuotta.
   3. Miten salkku siirtyy lapselle hänen täyttäessä 18 vuotta?
a.    Valtuutetun tai vanhemman oikeus salkun hallintaan poistuu välittömästi lapsen täyttäessä 18 vuotta. Tämän jälkeen lapsella on oikeus tehdä salkullaan mitä lystää.
   4. Pitääkö jotain huomioida, jos lapsen salkussa on ”liian paljon” rahaa?
a.    Kun lapsen salkun arvo ylittää 20 000 €, on siitä tehtävä ilmoitus maistraattiin. Tämän jälkeen lapselle tulee ulkopuolinen maistraatin määräämä edunvalvoja.
   5. Eikö lapsille/kummilapsille säästäminen ole vain rikkaiden puuhaa ja täysin humpuukia?
a.    Jätä ostamatta yksi 12 pack kaljaa kuukaudessa ja sinulla on varaa säästää 15 € kuukaudessa lapsellesi/kummilapsellesi. Lapsesi/kummilapsesi kiittää sinua myöhemmin valinnastasi!
   6. Ovatko kaikki Nordnet Superrahastot täysin ilmaisia?
a.    Käytännössä kyllä, mutta sijoittaessasi Ruotsin, Norjan tai Tanskan rahastoihin menee valuutanvaihtokuluja ostaessa ja myydessä 0.25 %. Muuten rahastot ovat täysin ilmaisia.


Lue lisää ja aloita lapselle säästäminen!

Jos sinulle jäi jotain kysyttävää, voit kysyä kommenttikentässä! Oletko itse aloittanut säästämään lapsellesi tai kummilapsellesi?

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind