Näin käytin aikani kategorioittain viimeisen kahden kuukauden aikana

 Oman elämän tuntikirjanpito, Käytänkö aikani tärkeisiin asioihin, Ajan budjetointi, Ajankäyttö järkevästi

Viimeisen seitsemän vuoden aikana olen opettanut yli 50 henkilöä parempaan oman talouden hallintaan ja tutustuttanut heidät sijoittamisen maailmaan. Kalvosulkeiseni jälkeen, olen antanut käytännössä jokaiselle padawanilleni kotitehtäväksi selvittää mistä talouden rahat tulevat, ja mihin ne menevät seuraavan kolmen kuukauden aikana. Kuten kaikki taloudesta kiinnostuneet ja harjaantuneet tietävät, meno- ja kulutusseuranta on avainasemassa siinä, että taloudesta tehdään kestävä, ylijäämäinen ja sitä kautta sopiva sijoittamisen aloittamista varten. Sen lisäksi kulujen yksityiskohtaisella selvittämisellä on yksi erittäin tärkeä tehtävä, minkä pyrin muistaa toistaa jokaiselle ”koulutuksessa” käyneelle ihmiselle. Tämän tärkeän asian kiteyttää erinomaisesti James W. Frick, kenen kuuluisa lausahdus kuuluu seuraavasti:

”Don’t tell me where your priorities are. Show me where you spend your money and I’ll tell you what they are.” – James W. Frick

Kun käyt yksityiskohtaisesti kulutuksesi läpi useamman kuukauden ajan, niin uskallan sanoa, että tulet 100 prosentin varmuudella löytämään sieltä jotain, mihin et todellisuudessa halua käyttää niin paljon rahaa kuin käytät tai pahimmassa tapauksessa et edes tietänyt käyttäväsi rahaa asiaan mistä et edes pidä. Jos et ole vielä selvittänyt mistä rahasi tulevat ja mihin ne menevät, niin olen kirjoittanut blogitekstin asiaan liittyen. Artikkelin lopussa on myös työkalu ladattavaksi kenelle tahansa ilmaiseksi: Työkalu talouden seurantaan.

Olen itse seurannut tulojani ja menojani jo vuodesta 2015 ilman kategorisointia, ja sentin tarkkuudella kategorioittain blogin aloituksesta lähtien (maaliskuu 2017). Voin siis kohtuu suurella varmuudella sanoa, että tiedän mihin rahani menevät ja tiedän myös niiden asioiden olevan minulle pääasiallisesti tärkeitä. Tietty parannettavaa löytyy aina kaikesta ja minäkään en ole poikkeus.

Tänä vuonna olen keskittynyt enemmissä määrin henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin parantamiseen, minkä vuoksi päätin James W. Frickin mietelauseen innoittamana selvittää, että käytänkö aikani niihin asioihin, mitkä ovat minulle tärkeitä. Nyt kun rahan käyttö on selvillä, niin on tietty luontevaa selvittää mihin kaikista arvokkain resurssi, aika, kuluu.

Jotta nälkään ei kuole, katto pysyy pään päällä ja ajella voi paikasta A paikaan B uudehkolla Audilla, niin tietysti töissä käymistä ei voi oikein jättää pois, vaikka sitä ei kokisikaan itselleen tärkeäksi. Ja varmasti nukkuminenkin on ihan järkevää, jotta aivot pystyvät puhdistumaan kuona-aineista ja palautumaan päivän rasituksista. Kaikki muu vapaa-aika onkin sitten sisällöltään pääasiallisesti itseni päätettävissä, vaikkakin muut velvollisuudet, kuten puoliso, koirat ja läheiset asettavat ainakin jotakin raameja tekemiselle. En ole siis vapaa-ajallani vapaa kuin taivaan lintu, vaikka kuinka haluaisin.

Koska (erityisesti) viimeiset kuukaudet ovat olleet itselleni niin älyttömän hektisiä (joka on näkynyt myös blogin puolella harvempana julkaisusyklinä), niin koin tämän selvityksen tekemisen erityisen tärkeäksi ja pääasiallisesti sainkin kannustusta muilta aina asiasta mainitessani. Ajattelin, että tulen tällä selvityksellä oppimaan paljon itsestäni ja ainakin voin sanoa tarkasti olenko todella niin kiireellinen kuin väitän olevani.

Halusin tällä selvityksellä saada vastaukset erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten paljon teen töitä? Onko se kestävällä tasolla?
  • Mihin aikani kuluu oikeasti?
  • Olenko tyytyväinen arkeni rakenteeseen?
  • Mihin asioihin en ole tyytyväinen?
  • Miten muutan asioita, jos muuttamisen tarvetta esiintyy?
  • Mahtuuko kalenteriini lisää velvoitteita?

Näin jaoin tekemäni asiat eri kategorioihin ja tein tuntikirjanpidon

Aloitin selvityksen tekemisen valmisteluilla. Valmistelut alkoivat sillä, että jaoin päivät 30 minuutin segmentteihin. 30 minuutin segmenttien jälkeen valitsin suurimman osan kategorioista, joita ajattelin tekeväni suurimman osan ajasta. Sitä mukaa kun tuli tekemistä vastaan, mitä en aluksi ajatellut, niin lisäsin mukaan uusiksi kategorioiksi.

Kun alkuvalmistelut olivat valmiita, aloitin kirjaamisen toukokuun ensimmäisenä päivänä ja sitten jokainen 30 minuutin segmentti sai kategorian, joka parhaiten kuvastaa sitä mitä kyseisenä aikana tein. Jos kirjasin vaikka 30 minuutin segmentille ”Työmatka”, niin suurimman osan kyseisestä segmentistä kului kyseiseen kategoriaan. Kyseisenä segmenttinä olen siis voinut tehdä hieman jotain muutakin, kuten plarata puhelinta, mutta en halunnut jakaa päiviä 15 minuutin segmentteihin, koska kirjattavia soluja olisi ollut tuplaten tähän selvitykseen verrattuna ja halusin pitää tästä aiheutuvan vaivan kuitenkin kohtuullisena. 

Aloittaessa tekemisten kirjaaminen tuntui työläältä, mutta parin viikon jälkeen kaikki tuntui jo paljon helpommalta. Tämä sama huomio koskee muuten myös kulujenseurantaa, vain aloittaminen on vaikeaa ja kun alkukitka on ylitetty, kaikki on vaivatonta.

Kun päivät tuli ensiksi jaettua 30 minuutin segmentteihin, jaoin tekemäni asiat mahdollisimman pieneen määrään kategorioita, jotta taulukon täyttäminen ei olisi mennyt aivan älyttömän työllistäväksi. Listaan alle kaikki kategoriat ja mitkä asiat kuuluvat siihen, jotta sinulla on helpompi ymmärtää ajatusmaailmaani.

Tuntikirjanpidon kategoriat ja selitykset

Jos sinusta tuntuu kategorioiden nimet tai yhdistelmät oudolta, niin se johtuu yksinkertaisesti siitä, että tein jokaiselle viikolle aikataulun Exceliin ja lisäsin siihen valmiit funktiot, jotka laskevat tunnit yhteen tunnistaessaan minkä tahansa edellä mainituista kategorioista. Tämän vuoksi jouduin hieman olemaan luova kategorioiden nimeämisen ja jaottelun kanssa. Ymmärrän myös, että olisi ollut varmasti vielä kiinnostavampaa nähdä mitä kaikkia asioita tein yksityiskohtaisemmin, mutta kirjaustyöstä olisi tullut niin vaativaa, että tuskin olisin jaksanut tehdä sitä kahta kuukautta putkeen.

Näin käytin aikani viimeisen kahden kuukauden aikana kategorioittain

Minulta löytyy taulukoituna viimeisen yhdeksän viikon (kaksi kuukautta) tuntikirjanpito ja voisin ne hyvin tähän kopioida, mutta mielestäni se veisi aivan älyttömästi tilaa ja en ole myöskään aivan varma siitä, että onko se kenenkään mielestä oikeasti kiinnostavaa. Luulisin kiinnostavinta olevan kuitenkin yhteenveto eikä yksittäiset viikot. Tämän lisäksi viikkojen aikatauluista olisi hyvin helppo nähdä miten arkeni pyörii ja esimerkiksi ajat, jolloin olen aina poissa kotona. Näin ne olisivat kaikkien ryöväreiden tiedossa ja niiden tietojen jakaminen ei ole välttämättä fiksuimmasta päästä mitä voi tehdä. Joudutte täten pärjäämään antamillani yhteenvedolla, yksityiskohtaisella ja suppealla graafilla, jossa jälkimmäisessä olen yhdistänyt mielestäni samaan kategoriaan kuuluvat tekemiset yhteen.

Ennen graafien näyttöä, aloitetaan yksityiskohtaisella yhteenvedolla, jonka näet alla. Tässä taulukossa näet viikoittain käyttämäni tunnit jokaisen edellä mainitun kategorian osalta. Paina kuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

Ajankäytön tuntikirjanpito viikoittain ja kategorioittain

Sama yksityiskohtainen yhteenveto muutettuna vielä graafiksi heille, jotka tykkäävät visuaalisemmasta esittelytavasta.

Ajankäytön tuntikirjanpito - Laaja

Tämän lisäksi vielä suppeampi graafi, jossa kategorioita on yhdistelty. Kommentoin yhdistettyjä kategorioita graafin esittämisen jälkeen.

Ajankäytön tuntikirjanpito - Suppea

Yhdistelin seuraavat kategoriat toisiinsa:

  • Koirien lenkittäminen -kategorian nimesin uudestaan liikunnaksi, koska olen laittanut myös henkilökohtaiset lenkit tähän samaan kategoriaan.
  • Ajanvietto kaverin, läheisen ja puolison kanssa vedin yhdeksi kategoriaksi.
  • Opiskelu ja verkostoituminen tuli yhdeksi kategoriaksi.
  • Hauskanpito ja TV katselu muuttui "Hauskanpito / Palautuminen" kategoriaksi.
  • Palkkatyö, hallitustyö, blogin kirjoittaminen ja kotityöt yhdistin kaikki samaan kategoriaan "Työnteko (palkkatyö, hallitustyö, toiminimiyrittäjyys, kotityöt)".

Uskoisin kaikkien muiden kategorioiden yhdistämisen olevan niin yksiselitteistä, että en edes kommentoi niitä, mutta en malta olla kommentoimatta Työnteko kategoriaa. Omasta mielestäni palkkatyö, hallitustyö, toiminimiyrittäjyys ja kotityöt ovat kaikki työntekoa, vaikka haastattelinkin muutamaa ystävää tähän yhdistämiseen liittyen ennen kirjoituksen julkaisua. 

Osa ihmisistä on esimerkiksi sitä mieltä, että kotityöt eivät ole työtä, joka tuntuu mielestäni hassulta ajatukselta. Tarkoittaako tämä siis sitä, että esimerkiksi lapsen kanssa kotona oleva vanhempi, joka tekee suurimman osan tai kaiken kotitöistä toisen puolison ollessa töissä, ei tee työtä lainkaan? Mielestäni kotityöt ovat työtä siinä missä toimistossa Excelin pyörittäminen, siitä ei vaan saa samalla tavalla palkkaa. Voit kuitenkin lukijana itse päättää, että onko kotityöt työtä vai ei.

Tulkitsin myös bloggaamisen työksi, koska sitä teen toiminimiyrittäjänä. Tietysti se lähti harrastuksena, mutta alkaa nykyään muistuttamaan ja tuntumaan enemmän työltä, kun artikkeleita ihan yhtä paljon muille sivustoille kuin omalleni. Tulevaisuudessa myös toivoisin työllistäväni itseni ainakin osittain tämän harrastuksen kautta, mutta ainakaan tällä nykyisellä tekemisellä se ei tule tapahtumaan.

Mitkä heikkoudet selvityksessä on?

Ennen kuin alan kommentoimaan ajankäyttöäni, niin tuon esille selvityksessä olevat heikkoudet, jotka huomasin melkein heti aloittamisen jälkeen. Aloitetaan asialla, jota tuskin kukaan lukija pystyy mitenkään arvaamaan.

Ensimmäisen maailman ongelmani selvityksen suhteen on se, että minulla ei ole mitään hyvää vertailukohtaa, milloin asiat olivat eri tavalla. Pari vuotta takaperin tein esimerkiksi huomattavasti enemmän töitä kuin nykyään ja käytin käytännössä kaiken vapaa-ajan bloggaamiseen, sijoittamisen ja talouden opiskeluun, ja muuhun järkevään. Nykyään osaan jo ottaa välillä rennostikin. Olen siis tehnyt jo useita korjauksia arkeeni ennen tätä selvityksen tekemistä.

Toinen ongelma selvityksessä on se, että kahden viime kuukauden aikana minulla oli historiallisen paljon aikaa itselleni, mitä ei ole tapahtunut vuosikausiin. Käytin myös parin päivän verran kertyneitä saldotuntejani selvityksen aikana, joten todellisuudessa työtä olisi ollut hieman enemmän ilman näitä vapaapäiviä.

Tajusin myös viimeisen viikon aikana, että minun ei olisi pitänyt yhdistää joitakin kategorioita yhteen, jotta selvitys ei olisi ollut aivan näin sekava. Mutta en halua alkaa jälkikäteen muuttamaan kategorioita, koska sitten ”manipuloisin” tuloksia.

Vietin myös yhden viikonlopun kavereiden mökillä, jonka kirjasin kokonaisuudessaan ilman erittelyä ajanvietoksi puolison kanssa. Hauskanpitoonkin sen olisi voinut laittaa, mutta ajattelin tämän kuitenkin parhaiten kuvaavan kyseistä asiaa.

Viimeisenä, ”Nukkumassa” kategoria sisältää myös kaiken ajan, mitä vietän sängyssä yrittäessäni saada unta, joka antaa kuvan siitä, että saan riittävästi unta. Todellisuudessa pyörin sängyssä 30–90 minuuttia ennen kuin nukahdan. En tiedä miten ihmeessä olisin saanut selville paremmin nukutun ajan kuin ostamalla Ouran sormuksen, mutta en näin halunnut vielä ainakaan tehdä. Ehkä pitää yrittää saada kaupallinen yhteistyö Ouran kanssa.

Entä ne vastaukset intron kysymyksiin ja tulosten tulkinta?

Hyvä, kun muistutit. Otetaankin jokainen kysymys uudelleen käsittelyyn ja vastataan niihin yksi kerrallaan, niin ei enää unohdu. Jos sinusta tuntuu, että jotkut vastaukseni kysymyksiin ovat hieman poliittisia, niin joudun vastaamaan joihinkin kysymyksiin hieman kieli keskellä suuta.

Miten paljon teen töitä? Onko se kestävällä tasolla?

Teen keskimäärin 55 tuntia töitä viikossa ja jos nyt ei olisi ollut normaalia enemmän saldotuntien käyttämistä, niin olisi keskimääräinen työnteko tasoittunut noin 57–59 tuntiin. Työmäärä on huomattavasti vähemmän mitä tein vielä puoli vuotta sitten. En ole huolissani niinkään tuntien määrästä, mutta enemmänkin siitä, että palkkatyöni on niin älyttömän kuluttavaa nykyään, että palautuminen on todella vaikeaa. Tähän reagoinkin viime vuoden lopussa lisäämällä pakollisen ”pelausviikonlopun”, joka oli kyllä parhain ideani koskaan.

Onko työmäärä siis kestävällä tasolla? Vaikea sanoa, mutta tämä aihe vaatii kyllä lisää tutkimista ennen lopullista vastausta.

Mihin aikani kuluu oikeasti? Olenko tyytyväinen arkeni rakenteeseen? Mihin asioihin en ole tyytyväinen?

Selvityksen jälkeen minulla on varma tieto siitä mihin aikani kuluu ja mitään arvuuttelua ei tarvitse tehdä. Olen tyytyväinen arkeni rakenteessa siihen, että ylipäätänsä 7 prosenttia ajasta kuluu palautumiseen ja hauskanpitoon. Yllättävän paljon myös käytän ajastani puolison, kavereiden tai läheisten kanssa. Tähän kategoriaan voisi laittaa enemmänkin tunteja (joka ei ole kyllä minusta riippuvainen asia, kun olen pääasiallisesti aina se henkilö, joka muita kutsuu jotain tekemään), mutta se ei ole yksin minun käsissäni oleva asia.

En ole kuitenkaan tyytyväinen kolmeen kategoriaan, jotka ovat liikunta, opiskelu&verkostoituminen ja sijoitussalkun hoito. En ole jaksanut hoitaa sijoitussalkkua samalla tavalla kuin aikaisemmin ja tähän pitää tehdä muutos. Opiskelu ja verkostoituminen on jäänyt myös totuttua vähäisemmälle, johon pitää panostaa enemmän aikaa. Ja viimeisenä, liikuntaan olisi hyvä saada käytettyä enemmän aikaa kuin tällä hetkellä.

Miten muutan asioita, jos muuttamisen tarvetta esiintyy?

Aika on meille kaikille rajallinen, kun tunteja päivässä on vain 24 kappaletta. Jos siis haluan lisätä aikaa kolmeen aikaisemmin mainitsemaan kategoriaan, niin se vaatii sen vähentämistä muista kategorioista. Mitkä ne kategoriat sitten ovat, joista voisi hyvissä mielin vähentää? Rehellisesti sanottuna ei tule mieleen kuin työnteko. Voisin ostaa siivouspalveluja ja vapauttaa itselleni aikaa. Voisin myös lopettaa bloggaamisen ja/tai hallitustyöskentelyn (vaikka hallitustyöskentelyä teen sen takia, että oppisin enemmän asioita, jotka ovat hyödyllisiä asuntosijoittamiseen), kun niiden taloudellinen vaikutus oikeina euroina on pieni ja varsinkin, kun Suomi on niin paska maa, että verotus pienimuotoiselle sivutyölle on varmaan maailman epämotivoivinta (artikkeleiden laskuttamisesta 59.15 prosenttia menee verottajalle, jos ALVin huomioi myös ja 5% vielä tähän päälle palvelulle, jota käytän). Voisin myös vähentää nukkumista hieman, jos opettelisin nukahtamaan nopeammin ja pyörimiselle ei aina tarvitsisi varata 30–90 minuuttia päivässä.

Mahtuuko kalenteriini lisää velvoitteita?

Mahtuu mahtuu, kun vaan uudelleen priorisoi kaikki tekemiset. Jos uudelleen priorisointia ei tee, niin kalenteriin ei kyllä paljoa lisää velvoitteita mahdu muuten kuin vähentämällä tai poistamalla oman vapaa-ajan/palautumisajan kokonaan.

Suosittelenko samaa selvityksen tekemistä muille?

Aivan ehdottomasti. En osannut arvata, että aikani kuluu näin kuin se kuluu. Jos et jaksa tehdä kahta kuukautta, niin kokeile edes kuukausi. Jos haluat testata tätä, niin laita viestiä ja voin jakaa työkaluni sinulle, jotta pohjaa ei tarvitse itse tehdä.

Kun olet tehnyt samaisen selvityksen, niin huomaat, että onko sanomasi kiireellisyys (jos ei näy, niin olen alkanut nykyään itse vihaamaan sanaa kiireellisyys :D) oikeaa kiireellisyyttä vai tarkoittiko se kiireellisyys sittenkin vain 8 tuntia Tik Tokia ja 90 Days Fiancea päivässä. Sitten voit käydä itsesi kanssa keskustelun, että onko käyttämäsi aika prioriteettien mukaisia. Jos on, niin hyvä juttu. Jos ei, niin muutosta ei tee ketään muu kuin sinä itse.

Itselleni tämä oli ainakin ihan älyttömän avaava kokemus.

Kommentit

  1. Hyvä harjoitus. Laskin joskus hetken kaloreita ja tein hyviä oivalluksia. Tieto siis lisää tietoa :-)
    Tällaisen kun olisi tehnyt silloin, kun lapset olivat pieniä, töissä YT:t ja talo oli rakenteilla, ei olisi varmaan erityisemmin tarvinnut takin tyhjyyttä ihmetellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalorien seuranta on kyllä myös silmiä avaavaa. Itsellä se johti 20 kilon pudottamiseen kuudessa kuukaudessa, kun alkoi seuraamaan kaloreita. :D

      No ei varmasti olisi tarvinnut. Kuulostaa kyllä todella haastavalta ajalta. Onneksi selvisit kuitenkin kunnialla! :)

      Poista
  2. Ison työn olet tehnyt selvittäessäsi ajankäyttösi, hatun nosto sille! Ellet ole jo kokeillut, suosittelen kokeilemaan iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa 15-30 min jooga/meditaatiotyyppistä harjoitusta. Sillä voisit saada sängyssä unen odotteluun käytetyn ajan lyhyemmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En ole itseasiassa kokeillut, mutta pitää ottaa listalle ehdottomasti! Kiitos hyvästä ehdotuksestasi. :)

      Poista
  3. Muistan, että silmäilin tätä postausta, kun se ilmestyi. Nyt etsin tämän uudelleen esiin.

    Tässä sinun ajankäytössäsi on se hienoa, että sinulta ei valu aikaa hukkaan netissä surfailuun. Itselläni menee viikkotasolla ihan älyttömästi tähän aikaa - uutisiin, höpöhöpö uutisiin, sosiaaliseen mediaan ja erinaisiin nettikirppiksiin. Minulla on ollut useita ryhdistysliikeitä ja ajanmittauksia. Väsyneenä ja pitkästyneenä lipsahda tuohon kuvioon aina jotenkin.

    Pitääpä taas yrittää uudelleen ajankäytön jakoa järkevämmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että palasit lukemaan uudestaan tekstiä! Voin kuule sanoa, että minulla oli aikaisemmin täsmälleen sama tapa pyöriä internetin ihmeellisessä maailmassa tuntitolkulla joka päivä, mutta 2021 talvella päätin lopettaa uutisten lukemisen ja turhan sosiaalisen selaamisen. Tajusin tuolloin, että minua vain ärsytti joka päivä kaikki mitä luin/katsoin, joten päätin lopettaa sen ja en ole yhtään katunut. Käytän tietty vieläkin sosiaalista mediaa blogin takia (muuten en varmasti käyttäisi) ja luen uutisia joitakin artikkeleja viikossa (mutta vain Helsingin Sanomista, en mistään muualta), mutta tämä uusi "elämäntapa" on sopinut itselle erinomaisesti :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-08

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Näin kuukausisäästät alaikäiselle Nordnetin Indeksirahastoon