Kuukausikatsaus 2021-03

 Kuukausikatsaus - Osinkoinsinööri

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästelyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, terveydenhoito, lemmikit, auto).

 

Tulot & Menot 

Tulot
 • Nettopalkka: 2427.56 euroa
 • Muut tulot: 462.46 euroa
 • Osingot: 6.18 euroa
Menot
 • Menot: 1447.20 euroa
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 1816.17 euroa
 • Ylimääräiset asuntolainalyhennykset: 88.37 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 994.40 euroa
Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Oculus Quest Star Wars peli 18 euroa
 • Puolison terveysvakuutus 40 euroa
 • Crane 22 ravintola 107 euroa
 • Konfirmaatiolahja veljelle 40 euroa
 • Phillips Airfryer 125 euroa
 • Koti, Matkustus ja Terveys -vakuutukset 76 euroa
 • Gin 20 euroa

Kuukausi oli menojen suhteen melko hyvä, vaikka poikkeuksellisia kuluja oli noin 426 euron edestä. Koronavuoden kulutus on jäänyt merkittävästi pienemmäksi, koska matkustaminen on jäänyt käytännössä kokonaan kustannuksista pois. Hauska myös huomata miten paljon sivukuluja toimistolla käyminen aiheuttaa (syöminen, polttoaine, vaatteet, jne), jotka loistavat nyt poissaolollaan.

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 euroa korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Nykyisellä maksutahdilla autolaina tulee loppumaan kesäkuussa 2022, mutta olemme harkinneet maksavamme koko lainan loppuosan joulukuussa 2021. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä toistuvia kustannuksia ovat Netflix&Spotify (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta (60 euroa hyväntekeväisyyttä jokaikinen kuukausi seuraavat 18 vuotta). Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivään asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Olen kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ohjeen kuukausisäästämisen asettamisesta alaikäiselle ja tämän ohjeen luettuasi pystyt aloittamaan sen myös itse. Lisää kuukausisäästämisestä voit lukea täältä.

Kulutus oli koko kuukauden ajan hyvällä tasolla ja tämän vuoksi säästöön tuloista (palkkatulot ja muut tulot) jäi 49.9 %, joten vuodelle asetettu tavoite (>40 %) tuli ylitettyä reilusti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1442.82 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 994.40 euroa. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 2101.17 euroa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osinkoa maksoi MOWI (6.18 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 32.29 euroa (brutto 43.05 euroa).

Osallistuin Orthexin antiin merkkaamalla 300 osaketta (2046 euroa) ja tätä tekstiä kirjoittaessa odottelen tietoa siitä, että kuinka monta osaketta annista tulee arvo-osuustilille asti. Odotettavissa on, että osakkeita ei tule montaa, minkä vuoksi osallistuin antiin Superluotolla. Näin vältän tarpeen sitoa pääomia viikoksi tai kahdeksi, kun samalla haen sijoitusasuntoa. Jos positio jää pieneksi tai kurssi raketoi ensimmäisenä pörssipäivänä, niin tulen luopumaan osakkeista nopeasti.

Kirjoitin Orthexista Kuukauden Osake -sarjassa, jos sinua kiinnostaa lukea yleistä tietoa yrityksestä sekä sen toiminnasta, mahdollisuuksista, riskeistä ja taloudellisista luvuista. Teksti on luettavissa tämän linkin takaa.

Sijoitusasunnon etsiminen jatkuu aktiivisesti kokoajan taustalla ja olemme nyt tehneet tarjouksia sijoituskumppanini kanssa jo kolmesta eri kaksiosta. Ensimmäisessä asunnossa merkittävästi alle pyyntihinnan, toisessa pari tuhatta alle pyyntihinnan ja tässä viimeisessä tapauksessa 4 000 euroa yli pyyntihinnan. Olemme kuitenkin jokaisessa tapauksessa hävinnyt korkean kysynnän vuoksi.

Neste on jatkanut korjausliikettään, joka on ihan ymmärrettävä reaktio viime vuoden viimeisen kvartaalin tulokseen. Jos osake jatkaa laskua edelleenkin, niin alan jossain vaiheessa ottamaan koppia. Yrityksen tarinassa ei ole tapahtunut mitään muutosta, mikä vaikuttaisi sen liiketoimintaan tulevaisuudessa.

Intrumin nousun ja uuden pääoman turvin salkku on tänään 55 668 euroa. Parhaimmillaan salkku kävi tämän kuukauden aikana jo yli 57 000 eurossa. 60 000 euron osakesalkun saavuttaminen tämän vuoden aikana ei ole siis mitenkään mahdotonta.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 euroa, opintolaina 100 euroa ja autolaina 240 euroa. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 eurolla suuremmaksi. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 euroa, josta omistan 50 %). Tämä ensimmäinen tekemänä arvonalennus oli selkeästi liian paljon, koska huomasin autostani saavan näin lähes vuosi myöhemmin ihan yhtä paljon rahaa kuin aikaisemmin. Tulen tekemään tulevaisuudessa siis hieman maltillisempia arvonalennuksia. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niin kuin Nokia konsanaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen hyvä ja kohtuullisen pörssikurssien kehityksen vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 2 405 euroa.  Nettovarallisuuteni on tänään 92 628 euroa, joten 100 000 euron ylittyminen tänä vuonna ei ole mahdotonta. Alla vielä päivitetty nettovarallisuus. 

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus

Ei enää niin uutena osiona kuukausikatsauksissani on netto- ja sijoitusvarallisuuden muutosta kuvaava kuvaaja blogin aloittamisesta tähän päivään asti, mistä lukijoiden on helppo nähdä, miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehitys

Netto- ja osakevarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017) laskien nettovarallisuus on kasvanut jo yli 80 000 euroa.

Yhteenveto

Tuntuu, että kuluneen kuukauden aikana ei tapahtunut oikein mitään. Yhdysvaltoihin jaetaan jo tavaksi muodostunutta elvytyspakettia, koronatartuntojen määrä nakuttelee uusia huippuja ja nyt vilautellaan liikkumisrajoituksia ainakin Etelä-Suomeen.

Vuosikatsauksien selaaminen on osittain tehty, mutta edelleenkin savottaa on paljon jäljellä (ainakin 70 yritystä vielä). Osakkeiden ostoslista on jälleen tuhti, mutta lähes jokaisen yrityksen kohdalla arvostus on varsin korkealla.

Säästäminen on varsin korkealla tasolla, kun matkustaminen on mennyt jäihin, joka on tietysti lyhyellä tähtäimellä erittäin hyvä juttu. Olen kuitenkin huomannut kaipaavani matkustamista ja tilanteen salliessa aion matkustaa heti uudestaan Islantiin. Varsinkin, kun Finnair Plus pisteitä on sen verran, että saa ilmaisen Euroopan lennon edestakaisin.

Tämän vuoden teemana on ollut kasvattaa bloggaamisesta ja kirjoittamisesta saatavia sivutuloja (esimerkiksi yhteistyökirjoituksilla) ja vuosi on saanutkin jo varsin kohtuullisen startin. Olen onnistunut neuvottelemaan jo muutamia yhteistöitä (kuten Suomen Osakesäästäjät) ja tämän lisäksi olen ottanut useampaan yritykseen yhteyttä. Blogista ei ole tarkoitus tulla mainoksilla täytettyä sivustoa, mutta näillä kirjoituksilla on kuitenkin mahdollista kustantaa blogista aiheutua kuluja (kuten mainostaminen ja domain) pienellä haitalla.

Toiminimen perustaminen on ollut itselläni harkinnan alla jo useamman kuukauden ja olen varsin varma, että sellaisen tulen perustamaan jollain aikavälillä. Olen tehnyt pientä selvitystä ihmisten mielekkyydestä (järjestänyt toisin sanoen koulutusta ilmaiseksi) maksaa esimerkiksi talousneuvonnasta, mutta jokaisella ihmisellä viesti on ollut sama:

”Ennen koulutukseen osallistumista en olisi maksanut siitä mitään, mutta koulutuksen jälkeen maksaisin siitä esimerkiksi 25-50 euroa. Ongelmana on se, että en tiennyt tarvitsevani tämän tyyppistä koulutusta ennen siihen osallistumista”.

Tämän lisäksi olen tunnistanut pari tuotetta, joiden myymistä haluaisin testata toiminimen alla. On todennäköistä, että yritys epäonnistuu, mutta on sitten ainakin kokemusta rikkaampi.

Laihduttaminen on nyt hieman hidastunut, mutta aloituksesta paino on pudonnut jo 17.5 kiloa. Matkaa on vielä parin kilon verran, jonka jälkeen nostan ruoka-annostani painoa ylläpitäväksi. Laihduttamisen ansiosta olen päässyt eroon kokonaan verenpainelääkkeistä, vaikka vielä joudunkin seuraamaan verenpainetta, että se pysyy alhaalla. Uiminen oli ennen koronaa mielekkäin liikkumisen muoto ja tätä on jäänyt kyllä kaipaamaan. Jos uiminen onnistuisi, niin viimeisten kilojen pudottaminen olisi todennäköisesti paljon nopeampaa.

Ennustukseni uudesta pörssiromahduksesta meni pieleen, mutta korjausliikettä nähtiin kuitenkin kasvuosakkeissa. Tällä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä omaan toimintaan, koska ostan osakkeita riippumatta markkinatilanteesta. Ehkä ainoana erona on se, että kasvatan pikkuisen suurempaa käteiskassaa tällä hetkellä.

Vuosi on lähtenyt mukavasti käyntiin ja vaikuttaa siltä, että yhä useampi ihminen löytää nykyään blogiini (3000-4000 uniikkia lukijaa kuukaudessa). Tämä on todella hyvä juttu ja pyrin täyttämään tiedonhalunne mahdollisimman laadukkailla kirjoituksilla. Kiitos kuitenkin jokaiselle teistä blogini lukemisesta! 

Osinkoinsinööri blogin lukijamäärä viimeiseltä kolmelta kuukaudelta

Julkaisin Viisas Rahassa kuukauden aikana tekstin "Pelottaako "älä koskaan sijoita enempää kuin olet valmis häviämään" -sääntö arimmat säästäjät pois sijoittamisen maailmasta?. Jos aihe jäi kiinnostamaan, niin muista käydä lukemassa. Viisas Rahaan ilmestyy minulta uusi teksti lähiaikoina, joten muista olla kuulolla.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana