Kuukauden Osake - Orthex

Orthex listautumisanti, Orthex analyysi, Orthex Group, Kuukauden Osake - Orthex, Orthex Osinko

Kuukauden osake -kirjoitussarja on epäsuora jatkumo kiinnostavat sijoituskohteet kirjoituksilleni. Kuukauden osake -teksteissä käydään lyhyesti läpi yrityksen toimintaa, mahdollisuuksia, riskejä ja tietysti myös taloudellisia lukuja. Kuukauden osake teksteissä ei anneta sijoitussuosituksia vaan ne on tarkoitettu vain viihteeksi. Blogin kirjoittaja saattaa omistaa tai olla ostamassa kirjoituksessa esitettyä osaketta ja tämän asian voit aina tarkistaa tekstin lopussa olevassa omistussuhteen kuvaamisesta. Jätäthän blogitekstin loppuun kommentin siitä, että mitä pidit tämän kuukauden osakkeesta.

Yritys lyhyesti

Orthex on vuonna 1956 perustettu suomalainen muovituotteita valmistava yritys, joka suunnittelee listautumista Helsingin pörssiin tätä kirjoitusta julkaistaessa. Muovituotteet voidaan jakaa karkeasti neljään kategoriaan, jotka ovat Säilytys, Kasvien hoito, Keittiö sekä Koti ja Piha. Näistä kategorioista ehdottomasti suurin on Säilytys, joka kattaa yrityksen myynnistä jopa 63.4 prosenttia. Toiseksi suurimpana kategoriana on Keittiö 24 prosentin osuudella. Orthexin kuluttajabrändejä on kolme (SmartStore, GastroMax ja Orthex), joista Orthex on kaikille suomalaisille varmasti tunnetuin.

Jäänalle-brändin alla aikaisemmin myydyt, ja nykyään Pakastusrasia nimellä tunnetut, pakastusrasiat ovat varmasti jokaiselle tuttuja kaupanhyllyiltä. Uskaltaisin melkein myös väittää, että jokaisen suomalaisen kotoa löytyy vähintään yksi Orthexin tuote, koska hyvän mustikkasadon jälkeen marjojen pakastaminen Orthexin rasioihin on melkein kansallinen ylpeys ja tapa.

2000-kymmenluvun loppupuolesta lähtien Orthex on valmistanut myös bio- ja uusiopohjaisia muovituotteita, joiden osuus raaka-aineista oli vuonna 2019 14 prosenttia. Pitkän aikavälin tavoitteena on kasvattaa näiden raaka-aineiden osuutta 20 prosenttiin. Uusiomuovia voidaankin käyttää melkein minkä tahansa Orthexin tuotteen valmistukseen, mutta lainsäännösten vuoksi uusiomuovi ei saa käyttää astioissa, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa. Bio- ja uusiopohjaisia muovituotteita kehitetään mm. Stora Enson kanssa.

Orthexin tunnetuimpiin tuotteisiin kuuluvat pakastusrasioiden ohella tietysti myös Tokmannin vetonaulat eli muoviämpärit, joita annetaan ilmaiseksi aina kyseisen yrityksen uuden myymälän avajaisissa. Itseasiassa näitä ämpäreitäkin on saatavilla kierrätysmuovista valmistettuna (kalaverkot), joihin on jätetty kalastusverkkoa muistuttava kuvia muistuttamaan materiaalin alkuperästä.

Listautuminen

Orthex on listautumassa Helsingin pörssiin ja listautumisen yksityiskohdat on listattu alla ranskalaisin viivoin.

  • Osakkeiden merkintäaika alkaa 15.03.2021 kello 10:00 ja päättyy arviolta 22.03.2021 kello 16:00.
  • Listautumisannin merkintähinnaksi on asetettu 6.82 euroa osakkeelta.
  • Yritys pyrkii keräämään osakeannilla noin 10 miljoonan bruttovarat (lasketaan liikkeelle enintään 1 476 276 uutta osaketta)
  • Sponsor Fund IV Ky ja eräät muut nykyiset osakkeenomistajat myyvät enintään 9 084 779 yhtiön osaketta
  • Yrityksen markkina-arvo on listautumisen jälkeen enintään noin 121 miljoonaa
  • Kaupankäynti osakkeilla alkaa prelistalla arviolta 25.03.2021 ja Nasdaq Helsingin pörssilistalla arviolta 29.03.2021

Luvut yrityksen takana

Orthexin listautumisesitteestä nähdään kolmen viimeisen vuoden luvut, joten pidempää tarkastelua ei pysty tekemään. Orthexin liiketoiminta on hyvin helposti ymmärrettävää ja lukuunottamatta alttiutta öljyn hinnan muutoksille, on Orthexin liiketoiminta oletettavasti kannattavaa pitkälle tulevaisuuteen. Rakentaessani vuosikymmeniä ja kriisejä kestävää ”taloudellinen riippumattomuus rahastoa” (TR-rahasto),  olen etsinyt salkun täytteeksi osakkeita, joilla on vahva liiketoiminta sekä helposti ennustettava tuotteiden kysyntä. Orthex mielestäni täyttää molemmat kriteereistä.

Orthex on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan hieman toimialaa nopeammin ja kannattavuuskin on saatu todella korkealle listautumista varten erilaisten tehostamistoimien vuoksi. Pitää kuitenkin muistaa, että viime vuonna öljyn hinta romahti, joka myös omalta osaltaan avitti Orthexia parantamaan omaa katettaan. Liikevoiton keskimääräinen osuus liikevaihdosta on normaalina vuotena siis jossain 10-15 prosentin maastossa, jos kysyntä pysyy korkealla ja raaka-aineiden hinnat alhaalla.

Orthexin omavaraisuus on varsin alhainen, joka viittaa siihen, että liiketoimintaa vivutetaan halvalla lainalla. Tämä on tietty yleisesti ottaen järkevää, mutta sen itsensä osuessa tuulettimeen, on lainasta vain haittaa. Täytyy kuitenkin samaan hengenvetoon sanoa, että Orthex on silti varsin vakavarainen yritys ja voisi halutessaan maksaa kaikki velkansa muutamassa vuodessa pois.

Annin toteutuessa sellaisenaan, jää Orthexin P/E noin 15 nurkille, jota pidän varsin alhaisena nykyisessä markkinassa, jossa mitättömillä liikevaihdoilla ja kuun taivaalta lupaamalla voit listata yrityksesi 450 miljoonan markkina-arvolla (ks. Nightingale). Koska arvostus oli omasta mielestäni järkevästi suhteutettu saamaasi yrityksen arvoon ja Carnegien tukiessa kurssia ensimmäisen 30 päivän ajan, oli osallistuminen antiin mielestäni riskin näkökulmasta lähellä nollaa. Toisin sanoen, kurssin raketoidessa 50-100 prosenttia ekana päivänä, saan pienen pikavoiton ja jos kurssi jää listautumishintaan, niin minulla on kuukausi aikaa päättää mitä positiollani teen.

Osinkoinsinöörille, ja varmasti monelle muullekin suomalaiselle, kiinnostuksen aiheena on osinkojen maksaminen tulevaisuudessa. Orthexin tavoitteena on maksaa tuloksestaan vähintään 50 prosenttia osinkoina kaksi kertaa vuodessa. Monet varmasti tykkäävät tästä kaksi kertaa vuodessa maksettavasta osingosta, mutta itselleni sillä ei ole mitään lisäarvoa. Ei myöskään haittaa.

Alla olevaan taulukkoon on listattu kaikki tärkeimmät liiketoimintaa, tasetta ja kassavirtaa kuvaavat parametrit vuodesta 2018 lähtien ja 2020 luvut ennen sekä jälkeen listautumisessa tulevien uusien osakkeiden.

Kuukauden Osake - Orthex

Mahdollisuudet

Tuotteet ovat kestäviä ja korkealaatuisia sekä yritys on edelläkävijä vastuullisuudessa. Näiden avulla yritys pystyy säilyttämään tai kasvattamaan markkinaosuuttaan samalla pitäen kannattavuuden hyvällä tasolla vahvan brändin ja hinnoitteluvoiman takia.

Yrityksen leviäminen Pohjoismaiden ulkopuolelle muualle Eurooppaan onnistuu ja liikevaihtoa pystytään kasvattamaan kannattavasti vahvan brändin takia. Uusia asiakkaita on jo saatu viimeisen kahden vuoden aikana ja sama trendi jatkuu tulevaisuudessa. Jo olemassa olevat asiakkaat ottavat useampia Orthexin tuotteita myyntiin.

Kestävä kehitys on enemmissä määrin kasvava trendi, jonka aallonharjalla Orthex matkustaa kestävillä muovituotteilla. Uusio- ja biomuoveista valmistettavat tuotteet tulevat kasvattamaan osuuttaan liikevaihdosta ja ovat huomattavasti kannattavampia tuotteita yritykselle.

Riskit

Elintarvikkeiden säilytykseen liittyvät regulatoriset vaatimukset muuttuvat lakimuutoksen myötä, joka pakottaa Orthexin muuttamaan valmistustapoja tehden tuotteista pahimmillaan kannattamattomia.

Öljyn hinnan pysyvä nouseminen laskee yrityksen kannattavuutta, kun raaka-aineiden hinnannousua ei pystytä siirtämään tuotteiden hintaan suoraan.

Euroopan valloitus epäonnistuu ja toivottua liikevaihdon kasvua ei saada aikaiseksi samalla, kun suuria määriä rahaa poltetaan.

Iso velkalasti muodostuu ongelmaksi korkojen mahdollisen nousun vuoksi ja iso osa liiketoiminnan tuloksesta menee korkojen maksamiseen.

Yhteenveto

Yritys sopii sijoitussalkkuuni hyvin varmana tuloksen tekijänä. Yritys toimii myös toimialalla, jolla on hyvät mahdollisuudet selviytyä vuosikymmeniä tästä eteenpäin (muovi ei tule poistumaan käytöstämme koskaan sen ylivoimaisen kestävyyden ja kevyen painon vuoksi). Tästä johtuen osake sopii mielestäni hyvin omaan salkkuuni TR-rahastoon tasaisen kassavirran tuottajaksi. Yritys on numeroiden perusteella varsin kohtuullisesti hinnoiteltu listautumisannissa ja olen tekstiä kirjoittaessa tehnyt jo merkinnän osakeannissa. Yrityksen arvontuotto tulee tulevaisuudessa todennäköisesti perustumaan osinkotuottoon eikä niinkään osakkeen arvonnousuun.

Omistussuhde

Kirjoittaja ei omista tekstissä mainittua yritystä vielä tällä hetkellä. Kirjoittajalla on osallistunut kyseisen yrityksen listautumisantiin. Jos osake nousee hallitsemattomasti ensimmäisten pörssipäivien aikana, niin saatan luopua osakkeista. Merkkasin listautumisannissa 300 kappaletta osakkeita, mutta mitä tulen lopulta saamaan, ei ole minun tiedossani. Kuukauden osake -kirjoitussarjassa kirjoitetaan sekalaisesti eri toimialojen yrityksistä riippumatta siitä, että omistanko yritystä sillä hetkellä tai onko minulla aikomusta ostaa kyseistä yritystä.

Vastuuvapaus:

Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. Blogissa ei anneta sijoitussuosituksia vaan tekstit on tarkoitettu viihteeksi.

Kuukauden osake kirjoituksen tekemiseen menee minulta keskimäärin viisi tuntia, joten arvostaisin tekstin jakamista tuttavillesi tai keskusteluryhmissä. Jätä kommenttiosioon mielipiteesi juuri esitellystä yrityksestä. Jos olet erityisen kiinnostunut kuulemaan jostain tietystä yrityksestä, niin jätä maininta kommenttiosioon. Kiitos tekstini jakamisesta!

Jos haluat itse alkaa tekemään yritysten numeerista arviointi, niin blogistani on mahdollista ladata käyttämäni uudistettu työkalu. Tällä työkalulla onnistut yritysten fundamenttianalyysissä. Työkalun ohjeet ja latauslinkki löytyy tämän linkin takaa.

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana