Blogin uudet tuulet

Uudet tuulet

Vuoden loppu on itselleni mieleistä aikaa, kun voi luvan kanssa rauhoittua miettimään tulevaa ja suunnittelemaan seuraavan vuoden tavoitteita. Vuoden 2020 ollessa hyvinkin poikkeuksellinen, olen pohtinut oman blogini tulevaisuutta ja mitä haluan sillä saavuttaa. Koronaviruksen aiheuttama työttömyyden kasvu, vaikka se ei olekaan osunut omalle kohdalle, on pistänyt miettimään oman tulojen painottumista vain yhteen paikkaan. Tästä johtuen olen päättänyt keskittyä tulevana vuonna blogini kehittämiseen ja selvittää, että pystyisinkö viemään sen seuraavalle tasolle nykyisillä resursseillani. Käydään siis tässä tekstissä läpi, mitä pieniä muutoksia on odotettavissa ensi vuonna.

Blogipostaukset

Blogikirjoitusteni julkaisusykli ja julkaisuajankohdat ovat vaihdelleet paljon viimeisten vuosien aikana, ja lukijoilla on varmaan ollut vaikeaa muistaa, koska uusi kirjoitus olisi luettavissa. Olenkin ajatellut hieman standardoida aikataulujani ja tämän vuoksi pyrin kirjoittamaan yhden tekstin viikossa, joka ilmestyy aina perjantaisin klo 15:00. Toivon, että lukijoille iskostuu hyvä muistisääntö blogini suhteen: ”viikonlopun viettoon lähtiessä Osinkoinsinööriltä löytyy uusi teksti luettavaksi”.

Olen myös ensimmäistä kertaa tehnyt suunnitelmaa tulevan vuoden teksteistä ja toistaiseksi ajatuksena on seurata seuraavaa julkaisusykliä:

  • Kuukauden ensimmäisenä viikkona yleinen teksti taloudesta, politiikasta tai minua kiinnostavasta aiheesta; tai yhteistyökirjoitus
  • Kuukauden toisena viikkona teksti sijoittamisesta
  • Kuukauden kolmantena viikkona teksti minua kiinnostavasta yrityksestä, ns. ”kuukauden osake”
  • Kuukauden neljäntenä viikkona kuukausikatsaus

Tässä suunnitelmassa pyrin pysymään mahdollisimman hyvin, jotta voitte lukijoina odottaa tietyn tyyppistä kirjoitusta tiettynä ajankohta. Toivottavasti tämä lähtökohta tuottaa myös hedelmää ja pystyn haalimaan enemmän palaavia lukijoita.

Yhteistyökirjoitukset

Yhteistyökirjoituksia on omassa blogissani ollut toistaiseksi hyvin vähin oikeastaan vain kahdesta syystä: 1) en ole niitä aktiivisesti yrittänyt etsiä ja 2) en ole saanut riittävästi yhteydenottoja järkeviltä toimijoilta.

Tulevan vuoden tavoitteena on lisätä blogiin hieman enemmän yhteistyökirjoituksia, jos sellaisia onnistun hankkimaan itse. Tarkoitus on siis tehdä enintään kuusi yhteistyökirjoitusta koko vuoden aikana (joka toinen kuukausi), joten tämä ei tule vaikuttamaan mitenkään blogini lukunautintoon. Olen tunnistanut useita palveluita, joille antaisin mielelläni palstatilaa omassa blogissani. Yhteistyökirjoitusten avulla on tarkoitus hajauttaa saatavia tuloja hieman useampaan kohteeseen.

Kuukausikatsaus

Jokainen lukija ei välttämättä koe kuukausikatsauksia kiinnostaviksi ja saattavat kokonaan jättää ne lukematta. Osa lukijoista kokevat katsaukset taas todella kiinnostaviksi, joihin omaa kulutusta ja tienaamista voi hyvin verrata. Itse kuulun juuri tähän viimeiseksi mainittuun ryhmään ja luen jokaisen bloggaajakollegan vastaavan blogikirjoituksen. Varsinkin bloggaajien, jotka ovat kanssani saman ikäisiä, kiinnostavat erityisen paljon.

Mielestäni olisi äärettömän tylsää lukea blogia, jos ei näkisi sitä, että seuraako kirjoittaja itse omia ohjeitaan. Erityisesti tämän asian vuoksi tulen pitämään kuukausikatsaukset mukana bloggaamisessa aina niin pitkään, kun koen ne itse hyödylliseksi.

Olen kuitenkin päättänyt tehdä kuukausikatsauksiin muutamat muutokset, jotka antavat mielestäni paremman kuvan säästämisestäni itselleni ja lukijoille. Kuukausikatsausten on tarkoitus olla mahdollisimman hyvin todellisuutta kuvaavia ja mielenkiintoisia. Jos sinulla tulee mieleen kehitysehdotuksia, niin otan niitä mielellään vastaan tekstin kommenttiosioon.

Listaan kaikki muutokset alle ranskalaisin viivoin ja kommentoin lopuksi muutosten syytä.

  1. Lounassetelit eivät ole enää tuloa
  2. Lounassetelit eivät enää ole käteistä
  3. Lounasseteleiden käyttöä ei enää huomioida kulutuksessa
  4. Saatan joskus myydä lounasseteleitä pois, joka tulee näkymään ylimääräisenä tulona
  5. Osingot merkataan tuloksi, mutta niitä ei enää huomioida säästämisasteen laskemisessa
  6. Vuokratulot merkataan tuloksi, mutta niitä ei enää huomioida säästämisasteen laskemisessa
  7. Säästämisasteen laskeminen tehdään vain nettopalkasta ja muista tuloista (esim. bloggaaminen)
  8. Kuukauden ajanjakso on normaali kuukauden alusta loppuun aikaisemman palkkapäivään sidotun sijaan

Lounasseteleiden huomioiminen on ollut hankala kysymys itselleni jo pitkän aikaa. Ajattelin aluksi, että on parempi huomioida nämä tuloina ja menoina. Tämän lisäksi niiden huomioiminen käteisenä oli samalla periaatteella loogista. Kulunut vuosi ja etätyöskentely on kuitenkin tehnyt tästä kysymyksestä vaikeamman. Suurena ongelmana on se, että saan lounasseteleitä koko ajan (20 kappaletta per kuukausi), mutta en pysty käyttämään niitä järkevästi kuin syömällä jatkuvasti ulkona. Tämän vuoksi taseessani on tällä hetkellä lounasseteleitä aina noin 300–400 euron edestä, joka antaa itselleni väärän kuvan käteisen määrästä.

Lounassetelit ovat kuitenkin hyödyllisiä vain ruuan ostamiseen ja niillä ei paljoa laskuja makseta. Joku voisi argumentoida, että voihan lounasseteleitä käyttää esim. Citymarketeissa, mutta todellisuudessa en Citymarketeissa koskaan käy korkean hintatason vuoksi ja niillä voi ostaa vain lounaaksi kelpaavaa ruokaa.

Olen siis päättänyt poistaa lounasseteleiden vaikutuksen yhtälöstä, jotta pysyn paremmin perillä siitä, miten paljon minulla on oikeaa rahaa. Etätyöskentelyn lisääntymisen vuoksi olen ajatellut neuvotella tämän lountoisetuuden tulevaisuudesta ja korvata sen rahalla (vaikka en saisikaan yksi yhteen rahaksi).

Osinkotulojen ja vuokratulojen huomioiminen osana säästämistä on kaksi piippuinen juttu. On totta, että säästän jokaisen pääomatulona saadun euron sijoittamalla ne takaisin pörssiin tai asuntoon, mutta mitä pidemmälle menen taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa, sitä ongelmallisemmaksi asia käy. Pohditaan asiaa esimerkkien kautta, jotta olemme kaikki asian kanssa samalla viivalla ja ymmärryksessä.

Esimerkki 1. ”Säästän 30 000 euron nettotuloistani 15 000 euroa vuodessa ja saan tämän lisäksi osinkoja 1500 euroa samana aikana (tulot yhteensä 31 500 euroa). On periaatteessa yhden tekevää kokonaisuuden kannalta, että laskenko osingot säästämiseksi vai ei tässä esimerkissä (Säästöaste 50 prosenttia ilman osinkoja ja osinkojen kanssa 52.3 prosenttia).”

Esimerkki 2. ”Tulevaisuudessa saatan 30 000 euron nettotuloista säästää 10 000 euroa vuodessa ja saada osinkoja tähän päälle 10 000 euroa (tulot yhteensä 40 000 euroa). Tällöin laskentatavalla onkin jo todella paljon merkitystä, koska säästöaste ilman osinkoja olisi 33.3 prosenttia ja osinkojen kanssa 50 prosenttia.”

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun ja aikataulussa pysymisen näkökulmasta ainoana relevanttina kysymyksenä on se, että kuinka paljon säästän nettotuloistani. Laskelmani taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa riippuu vain ja ainoastaan siitä, että kuinka paljon pystyn siirtämään rahaa palkkatuloistani tuottaviin kohteisiin, riippumatta siitä mistä lähteestä ne tulevat.

Asuntolainan lyhennyksen aion tulevaisuudessakin laskea säästöksi, mutta kassavirtalaskelmasta näet aina sen suuruuden, jos haluat arvioida säästämistä ilman sitä. Autolainan lyhentäminen on taas kulutusta, koska lainan vakuutena on jatkuvasti arvoaan menettävä omaisuuserä. Kasvukeskuksessa asuessani asunnon arvo tulee pysymään aina vähintään vakiona tai jopa kasvamaan.

Kirjoittaminen muilla alustoilla

Elämäni on nykyään sen verran kiireistä, että en ole pystynyt täyttämään velvollisuuksiani kaikilla alustoilla, minkä vuoksi koin reiluksi ilmoittaa lopettamisaikeista kirjoittamisen suhteen joillekin niistä. Osinkoinsinööri blogin lisäksi olen kirjoittanut viime vuodet Piksussa, SalkunRakentajassa ja Viisas Rahassa.

Päätin nyt lopettaa kirjoittamasta Piksuun ja SalkunRakentajaan ajanpuutteen vuoksi. Olen kiitollinen mahdollisuudesta kirjoittaa kyseisillä alustoilla, mutta koin parhaaksi hieman konsentroida resurssejani.

Ensi vuoden alusta alkaen tulen olemaan virallinen bloggaaja Viisas Rahassa, joka tarkoittaa siis sitä, että minulta tulee Viisas Rahaan kirjoitus aina neljän viikon välein. Julkaisuajankohta on minusta riippumaton, mutta pääasiallisesti minun kirjoittama teksti ilmestyy verkkosivustolle jokaisen kuukauden viimeinen viikko. Tulen myös saamaan jonkin verran rahallista korvausta Viisas Rahan blogikirjoituksista, joka motivoi kirjoitusten tekemistä ihan eri tavalla kuin se, että jokaiseen paikkaan kirjoittaa vastikkeetta.

Tässä riskinä on se, että tulen menettämään potenttiaalisia lukijoita, mutta haluan silti ottaa tämän riskin.

Sosiaaliset mediat

Osa lukijoista on varmasti huomannut Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat ja toivottavasti myös ottanut ne seurantaan. Jos et ole vielä tätä tehnyt, niin muista ottaa jokainen alusta hanskaan.

Tarkoituksena on jakaa jokainen Osinkoinsinöörissä tai Viisas Rahassa kirjoitettu teksti jokaiseen sosiaalisen median alustaan, jotta sinun on helpompi löytää ne. En ole ottanut näitä sosiaalisen median alustoja aktiiviseen käyttöön vielä, mutta aion parantaa tapani.

Blogin kantava teema

Blogin kantava teema on ollut aloittamisesta asti se, että riippumatta elämän lähtökohdista, jokaisella on mahdollisuus vaurastua, kun näkee tarpeeksi vaivaa ja on pitkäjänteinen. Tarpeeksi vaivaa viittaa siihen, että on motivoitunut opiskelemaan työllisyyttä tarjoavalle alalle ja säästää jokaisesta palkastaan osan tuottaviin kohteisiin, kuten osakkeisiin tai rahastoihin. Toimimalla näin pitkäjänteisesti, voisi melkein luvata jokaisen saavuttavan miljonäärin statuksen eläkepäiviin mennessä.

En ole koskaan halunnut yksilöityä pihiksi, kaikessa säästäväksi kituuttajaksi (vaikka näin olen kuullut sanottavan kymmeniä kertoja työpaikan kahvipöydässä), vaan olen halunnut kertoa, että rahan käyttäminen itselle tärkeisiin asioihin on sallittua, kunhan muistaa huomioida myös säästämisen tulevaisuutta varten ja säästetään eurot niistä asioista, jotka eivät ole tärkeitä.

On todella vaikeaa tietää, että onko tämä tieto koskaan välittynyt lukijoille, kun kommenttien saaminen blogikirjoituksiin on yhtä harvinaista kuin kehun saaminen hyvästä työstä. Yritän kuitenkin tuoda tätä sanomaa esille paremmin tulevaisuudessa, koska näinhän itsekin toimin. Ostin uudehkon Audin, vaikka taloudellisesti sen ostamisen perusteleminen on mahdotonta. Halusin kuitenkin itselleni elämään vähän luksusta kohtuullisella panoksella. 

Työhuoneessani kehrää myös tietokone, josta olen maksanut kokoamishetkellä yli 2000 euroa, vaikka halvemmallakin olisi pärjännyt. Ostan myös jokaisen tietokonepelin, joka minua vähänkin kiinnostaa kokeilla. Yksikään näistä hankinnoista ei mielestäni sopisi pihille henkilölle. Säästän vain niistä asioista, jotka eivät ole tärkeitä: en osta jatkuvasti uusia vaatteita; en suostu maksamaan kahvista kahta euroa enempää; en osta yhtäkään Valiota, luomu- tai luksustuotetta, jos voin sen välttää; en maksa vakuutuksista, liittymistä, lainoista, sähköstä ja muista yhtäkään euroa enempää kuin on tarvetta; ja niin edelleen.

Rahan käyttäminen ei ole siis kiellettyä, kunhan se on perusteltua.

Mitä ajatuksia nämä muutokset blogissa herättivät sinussa?

Kommentit

  1. Omasta mielestäni kk-katsauksien "rahavirtalaskelma" on hieman hölmö ja turha, koska siinä on samat asiat kuin aiemmassa tulot/menot katsauksessa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Olet varmasti oikeassa, voisin ottaa tämän tulevaisuudessa pois ja tehdä sen vaan kirjoituksen "ulkopuolella" :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind

Kuukausikatsaus 2024-01