Kuukausikatsaus 2020-12

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kirjaan kuukausikatsaukseen kaikki tuloni ja menoni. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Tämän lisäksi seuraan kuukausikatsauksissani sekä sijoitusvarallisuuteni että nettovarallisuuteni kehitystä.


Tulot & Menot

Tulot
 • Nettopalkka: 2694.74 euroa
 • Muut tulot: 81.92 euroa
 • Osingot: 0.00 euroa
Menot
 • Menot: 1427.25 euroa
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 1795.99 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 500.00 euroa
 • Lainanlyhennys: 0.00 euroa
Kassavirtalaskelma
 • Tulot yhteensä: 2776.66 euroa
 • Asuntolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 400.00 euroa
 • Opintolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 100.00 euroa
 • Lainanlyhennys: 0.00 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 500.00 euroa
 • Osingot: 0.00 euroa
 • Elämisen kustannukset ("Menot"): 1427.25 euroa
 • Käteinen (suluissa edellinen kuukausi): 2601.37 euroa (2251.96 euroa)

Kommentit

Kassavirtalaskelman tarkoituksena on helpottaa lukijoita ja itseäni näkemään mihin raha oikeasti menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös itseäni näkemään nopeasti, jos olen merkannut jotain väärin. Käytännössä siis seuraavasta laskukaavasta pitäisi aina tulla 0.00 euroa tai olen merkannut jotain väärin: Tulot – Asuntolainan lyhennys – Opintolainan lyhennys – Lainanlyhennys – Arvo-osuustilille tehdyt siirrot – Elämisen kustannukset – Osingot – Käteisen muutos verrattuna edelliseen kuukauteen.

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut nykyään listana lukemisen helpottamiseksi. Kaikki listatut kustannukset ovat toistumattomia, joten ne eivät tapahdu joka kuukausi.

 • Puolison joululahja 100 euroa
 • Suomen Osakesäästäjät -vuosimaksu 36 euroa
 • Ikea tavaroita 42 euroa
 • Ori and the Will of the Wisp 15 euroa
 • Sami Hedberg Live 14 euroa (täydellinen rahojen tuhlaus)
 • Koiran rokotus 22 euroa
 • Läheisten joululahjat 85 euroa
 • Cyberpunk 2077 30 euroa

”Ylimääräisiä” kuluja kuukaudessa oli siis 330 € edestä ja niistä suurin osa joululahjoja. Suurinta harmituksen aihetta aiheutti Sami Hedberg Live -lipun ostaminen, koska en kokenut saaneeni yhtään mitään vastinetta rahoilleni (kaikki samat vanhat läpät, äärettömän huono esiintyminen ja toteutus). Hain ensimmäistä kertaa ikinä rahat takaisin ostetusta palvelusta, mutta en koskaan saanut mitään vastausta.

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 euroa korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni), Spotify ja talletukset Indeksirahastoihin (ent. Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin! 15 euron säästäminen kuukaudessa syntymästä 18-vuotissyntymäpäivääna asti kasvaa tässä ajassa noin 6400 euroon, joka on jo merkittävä summa esimerkiksi ensiasunnon ostoon.

Kulutus oli koko kuukauden ajan hyvällä tasolla ja tämän vuoksi säästöön tuloista jäi 48.6 %, joten vuodelle asetettu tavoite tuli ylitettyä reilusti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1349.41 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 500 euroa. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 7902.02 euroa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Osinkoja ei maksettu tässä kuussa yhtään euroa. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 960.28 euroa (brutto 1267.04 euroa). Tämä tulee jäämään samalla koko vuoden osinkosaldoksi jääden noin 250 euroa alle arvioidun määrän. Syypää tähän on tietysti Nordea, joka EKP:n päätöksen mukaan ei saanut maksaa osinkoa lainkaan tänä vuonna.

Kuluneen kuukauden aikana salkku on noussut iloisesti ja ainoana isona laskija salkussa on Intrum. Uskon kuitenkin Intruminkin arvon palautuvan normaalille tasolle lähivuosien aikana. Jos Intrumin paino ei olisi salkussa jo niin suuri, niin olisin sitä jo lisännyt.

Nesteen voittokululle ei näytä olevan loppua ja se on myös salkkuni ensimmäinen yhtiö, joka on yli viisinkertaistunut ostohetkestä. Toisin sanoen sijoittamani 1711 euroa on nykyään 8781 euroa.

Injeq järjesti kuluneen kuukauden aikana annin, johon minunkin piti osallistua palkkapäivänä, mutta valitettavasti koko anti täyttyi noin 30 tunnin aikana. Ainoana positiivisena asiana voi mainita, että osakkeen arvo oli 3 euroa aikaisemman 2.5 euron sijaan, joten omistukseni Injeqissä on nyt hieman arvokkaampi.

Pörssikurssien nakutellessa päivästä toiseen uusia huippuja, on sama nähtävissä myös omassa salkussani. Tämän nousun ansiosta salkkuni on tänään 52 619 euroa. Tämän vuoden tavoite (40 000 euroa) on siis ylitetty jo varsin suurella marginaalilla.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 euroa, opintolaina 100 euroa ja autolaina 238 euroa. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 eurolla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 euroa, josta omistan 50 %). Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niin kuin Nokia konsanaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen hyvä ja suotuisan pörssikurssien kehityksen vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 3473 euroa. 80 000 euron rajapyykki ylitettiin siis niin, että heilahtaa nettovarallisuuden ollessa tänään hurjat 82 876 euroa. Jos sama meno jatkuu, niin 100 000 euron nettovarallisuus ylittyy jo ensi kesään mennessä. Huh huh. Alla vielä päivitetty nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus

Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehitys

Netto- ja osakevarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017) laskien nettovarallisuus on kasvanut jo yli 70 000 euroa. Voiko joku vielä sanoa, että lyhyessä ajassa ei voi vaurastua?

Yhteenveto

Käytännössä kaikki omaisuusluokat vain jatkavat nousuaan. Osakkeet tekevät viikosta toiseen uusia ATH-lukemia, Bitcoin on ensimmäistä kertaa ikinä yli 20 000 dollarissa ja Revenio julkaisee aina vaan uuden positiivisen tulosvaroituksen, kun ajattelit sen olevan jo mahdotonta. Monella saattaa alkaa jo puntista tutista tässä nousemisen loputtomassa markkinassa ja moni varmasti kysyykin itseltään: Koska tämä musiikki loppuu?

Sijoitussalkkuni rakenne on kohtuullisen lähellä haluamaani, vaikka Nordean ja Elektan kohtalo on edelleen sumussa. Molemmat olevat edelleen myyntiuhan alla, mutta saattaa olla, että viimeinen klikkaus jää kokonaan tekemättä.

Sijoitusasunnon etsimisessä on lähiaikoina tapahtumassa paljon jännittäviä tapahtumia. Käytännössä tämän tekstin tullessa julkaisuun, olemme tehneet virallisen tarjouksen asunnosta parhaan ystäväni kanssa. Tarjouksemme on merkittävästi pyyntihinnan alapuolella, mutta asunto on myös ollut myynnissä jo reilut kolme kuukautta indikoiden väärin hinnoittelua. Koska tarjouksemme on noin 20 % alle pyyntihinnan, en usko asian ratkeavan vielä tämän vuoden puolella, joten myös lukijat saavat jännittää asiaa kanssani aina ensi vuoteen asti.

Kirjoituksen alla on nyt teksti osakeyhtiön perustamisesta asuntosijoittamista varten, mutta kuten tarkimmat lukijat ovat tekstieni rivien väleistä lukeneet, niin emme tule perustamaan osakeyhtiötä tähän käyttöön. Syy tähän on ilmeinen, mutta sitä joudut odottamaan vielä hetken ennen kuin saan tekstin valmiiksi ja julkaistua.

Painon pudotus rupeamani on jatkunut menestyksekkäästi ja olen pudottanut painoa nyt 13 kilogrammaa 11 viikon aikana. Tästä aiheesta on tarkoitus kirjoittaa lähiaikoina. Kaikeksi yllätyksekseni voin sanoa, että tämä on ollut varmaan helpoin asia, mitä olen eläissäni tehnyt, vaikka oletin tämän olevan äärettömän haastavaa.

Olet saattanut huomata, että blogini vasempaan paneeliin on tullut Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat. Muista ottaa siis seurantaan sekä Twitter, Instagram, Facebook että Shareville. Tarkoituksena on jakaa näillä alustoilla uusimmat tekstit niiden ilmestyttyä, mutta menee hetki, että saan kaikki käyttöön. Blogini suhteen minulla on hieman kehitysajatuksia ja joitakin otan käyttöön heti vuoden alusta lähtien.

Ennen vuoden loppua on tarkoitus julkaista vielä teksti muutoksista, joita on luvassa niin blogin kuin muiden alustojen osalta, joissa toimin kirjoittajana. Pysy siis kuulolla, jos haluat tietää mitä on tapahtumassa.

Viisas Rahaan ilmestyy minulta teksti lähiaikoina, joten muista olla kuulolla.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana