Kuukausikatsaus 2019-09

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Pyrin kirjaamaan kuukausikatsauksiini sentin tarkkuudella kaikki tulot ja menot. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot ja menot

Vuoden 2019 yhdeksännen kuukauden aikana tuloja kertyi 3 075 €, josta muita kuin palkkatuloja oli 655 € (pääasiallisesti veronpalautuksia) ja osinkoja 84.87 € (ennakonpidätyksen jälkeen). Kuluja kertyi tässä kuussa 1 533 € (asuntolainan lyhennyksen kanssa 1 841 €).

Peruselämisen lisäksi tässä kuussa oli jonkin verran kustannuksia, joita ei tapahdu kuukausittain. Osallistuin Suuret Panimot Pienet Oluet (SOPP) tapahtumaan kahtena eri päivänä, kun en pystynyt yhdistämään kaikkien ihmisten tapaamista samalle päivälle. SOPP on todella mukava tapahtuma, mutta alkoholi on varsin kallista ja täten kahteen päivään kuluikin noin 70 € (+ ruuat). Paras ystäväni täytti vuosia, joten hänen lahjaansa rahaa kului 50 €. Osallistuin viime viikolla Pörssisäätiön järjestämään sijoitusbloggaajien iltaan, johon parkkeerauksen, syömisen ja polttoaineiden osalta kului rahaa noin 60 €. Laitoin lisäksi rahaa haisemaan kuukauden loppumetreillä ja ostin uudet kuulokkeet (40 €), jääkaappiin varaosan (21 €), Beast in Blackin keikalle lipun (43 €) ja pullon ”kallista” viskiä Virosta (40 €). Kaiken kukkuraksi maksettavaksi tuli henkilö/koti/matkatavara/matkavakuutus (69 €). Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy 150 € korkeampina autokustannuksina. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja uimaranneke. Tämän lisäksi säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi kolmelle kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!

Säästöön tuloista jäi 50.1 %, joten vuodelle asetettu tavoite täyttyi helposti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1 542 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Sijoitukset

Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta. Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun lisää 1 165.36 €. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien yhteensä 4 490.92 € uutta pääomaa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osinkoaan maksoivat Pandora (44.06 €), Elekta (8.86 €), Novo Nordisk (16.15 €) ja MOWI (15.80 €). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä 758.99 € (brutto 1013.69 €).

Tämän kuukauden aikana ei tullut tehtyä muita myyntejä kuin Suur-Savon osuuskunnan lopettaminen. Suur-Savon osuuskunta ilmoitti lopettavansa pääomanpalautuksen maksamisen, joten nostin rahat (100 €) pois ja siirsin ne osakesalkkuun. Siirsin lähes kaikki veronpalautukset osakesalkkuun, joka nosti merkittävästi kuukauden aikana tehtyä uuden pääoman talletusta. Aikaisempina kuukausina, kun on nähty salkun merkittävää laskua, niin tällä kertaa vuorossa olikin sitten nousu. Kuukauden parhaimmat nousijat euromääräisesti olivat Pandora ja Nordea. Pandora on noususta huolimatta äärimmäisen edullisesti hinnoiteltu.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Pyysin Nordnettia vaihtamaan Shareville tunnukseni nimeä paremmin sopimaan alter egoani, joka onnistuikin parissa viikossa. Suurten talletusten ja monen osakkeen nousun myötä salkun arvo nousi kuukauden aikana jopa 2 903 €. Tämä nousu taitaakin olla koko blogihistorian paras euromääräisesti.Nettovarallisuus

Alla 18.09.2019 päivitetty nettovarallisuus. Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 130 €. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin ostimme uudehkon auton (Audi A3 vm. 2014) ja sen lainan lyhennykset jatkuvat. Lisäksi aloitimme auton oston yhteydessä keräämään 50 €/kk/nuppi säästötilille rahaa puolisoni kanssa ylimääräisiä autolainan lyhennyksiä varten ja lyhennämme lainaa aina kun tilillä on 1 000 €. Ensimmäinen ylimääräinen lyhennys osuu helmikuulle. Tulen tekemään autosta poistoja vuosittain, mutta selkeää laskukaavaa en ole vielä päättänyt. Päädyn todennäköisesti arvioimaan (tai arvioittamaan) joka vuosi auton sen hetkisen arvon tai teen n. 10 % poiston arvosta.

Hyvän säästöasteen ja positiivisen markkinakehityksen johdosta nettovarallisuus ylitti ensimmäistä kertaa ikinä 46 000 € rajan. Täytyy sen verran hehkuttaa, että aloitin talouteni täydellisen muodonmuutoksen (tämä olisi muuten hyvä TV-sarja) joulukuussa 2015, jolloin nettovarallisuuteni oli -850 €. Nyt näyttää siltä että neljä vuotta myöhemmin (12/2019) nettovarallisuuteni on 50 000 € tai hyvin lähellä sitä. Neljässä vuodessa varallisuutta kerääntynyt siis 50 000 €.

Yhteenveto


Säästäminen on pysynyt koko vuoden vahvana ja loppuvuosikin näyttää hyvältä. Tiedossa on pieni palkankorotus, joka entisestään helpottaa korkean säästöprosentin ylläpitämistä. Vuoden keskimääräinen säästöprosentti on tällä hetkellä 45.2 % ja tähän on luultavasti tulossa vielä vähän parannusta, jos yllättäviä menoja ei tule. Toisin sanoen yhden vuoden palkkani riittää minulle melkein kahdeksi vuodeksi.

Vuosikatsauksien läpikäynti on pahasti kesken ja siihen on tarkoitus panostaa ensi viikolla. Ostokohteita on mielessä ja todennäköisesti yksi osto tulee taas tehtyä tulevan kuukauden aikana. Hieman harmittelin Betssonin pyrähdystä pohjamudista, mutta ehkä siihenkin kelkkaan vielä tulee mahdollisuus hypätä mukaan. Pitäisi vaan uskaltaa ottaa helpommin Superluottoa, niin tällaisilta ongelmilta vältyttäisiin.

Lokakuussa häämöttää työmatka Italiaan ja muutama päivä rilluttelua. Ihan mukavaa päästä taas hetkeksi pois kotoa, vaikka kotonakin viihdyin erittäin hyvin. Olemme alkaneet keskustella vaimokkeen kanssa toisen vessamme remontoinnista ja se näyttääkin tapahtuvan jollain X-aikataululla. Onnekseni perheestäni löytyy remontointiosaamista (itse osaan hädin tuskin mitään tehdä ilman selkeitä ohjeita), niin kustannukseksi tulee vain tarvikkeet. Tästä voisikin laittaa ennen ja jälkeen kuvat Omavaraisuushaasteen innoittamana.

Opinnäytetyö on vihdoin palautunut korjattavaksi ja vähän siihen liittyvää työmaata löytyy. Pyrin saamaan sen valmiiksi tulevan viikonlopun aikana ja valmistumaan kuukauden sisällä. Loppuseminaari on jo pidetty, joten tämä kuulostaa varsin realistiselta vaihtoehdolta.

Pörssisäätiön sijoitusbloggaajien iltaan osallistuminen oli äärimmäisen hieno kokemus ja erityisesti mieleenpainuvaa oli Pörssisäätiön toimitusjohtajan ja muiden sijoitusbloggaajien kanssa keskustelu. On mahtavaa tavata ihmisiä, joilla on samankaltaisia ajatuksia ja tavoitteita. Tämän lisäksi osallistuin Sickboy-blogin haastatteluun, joka on luettavista täältä. Kiinnostus blogiani kohtaan on aina imartelevaa ja osallistunkin haastatteluihin mielelläni.

Viisas rahan verkkolehteen on tulossa minulta taas teksti lähiaikoina, joten muistahan käydä lukemassa! Osakeliiton kanssa on syksyllä tulossa myös erittäin mielenkiintoista settiä, joten muista pysyä kuulolla! Oletko osallistumassa marraskuussa Sijoitus Invest -tapahtumaan? Blogin vasemmassa reunassa komeilevat kasvot saattaisivat olla siellä nähtävissä. Jos tulet paikalle, niin tulepa vetämään hihasta ja kertomaan mielipiteesi blogistani! 😊

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02