TOP 10 myydyimmät lääkkeet vuonna 2018 – Sijoittajan näkökulma asiaan


Suomessa ja maailmalla kuulee mediassa vähän väliä kiivasta keskustelua lääkkeiden korkeista hinnoista. Se onkin jossain tapauksissa täysin perusteltua, kuten Daraprimin kohdalla. Tässä kyseisessä tapauksessa Turing Pharmaceuticalsin toimitusjohtajana toiminut Martin Shkreli nosti lääkkeen hinnan 56-kertaiseksi yhdessä yössä (13.5 USA dollarista 750 USA dollariin). Martin saikin tapauksen tiimoilta lempinimen ”USAn vihatuin mies”. Eikä turhaan.

Lääkkeiden hinnat ovatkin joskus poskettoman korkeita, mutta tavalliselta tallaajalta unohtuu usein se asia, että lääkkeiden kehittäminen on myös äärettömän kallista lisääntyneen regulaation ja haastavampien molekyylien (biologiset molekyylit) vuoksi. Viranomaisten tehtävänä on varmistaa turvallisten lääkkeiden päätyminen apteekin hyllyille, mutta lisääntyneen regulaation vuoksi lääkeyritysten kustannukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Lääketeollisuudessa nousevana trendinä on ollut biologiset molekyylit (esim. proteiinit ja peptidit), joita käytetään mm. syövän, reuman ja autoimmuunisairauksien hoidossa.

Biologisten molekyylien valmistus, karakterisointi ja turvalliseksi toteaminen on todella vaikeaa. Tämän vuoksi biologisten lääkevalmisteiden hinnat ovat korkeita ja niiden kopimioinen (biosimilaarit lääkkeet) on todella haastavaa sekä aikaavievää. Biologiset lääkkeet ovat lääkkeiden tulevaisuus ja niillä tehdään tälläkin hetkellä paljon hyvää, mutta suurilla marginaaleilla lääkeyhtiön korkean riskinoton vuoksi. Maailman eniten myyvien lääkkeiden (rahamäärän, ei volyymin perusteella) TOP10 -listalla kaikki ovat biologia molekyylejä kahta lukuunottamatta. Kymmenen eniten myyvää lääkettä (vuonna 2018) on listattuna alla olevassa taulukossa.


Abbvien Humira pyörii täysin omissa sfääreissään lääkkeen myynnin osalta ollen yli kaksinkertainen 2. sijalla olevaan Celgenen Revlimidiin. Abbvien ja Celgenen osalta huomioitavaa on sijoittajan näkökulmasta se, että molempien yritysten liikevaihdosta yhden lääkkeen osuus on yli 60 %. Molempien yritysten patentit vanhenevat Humiran ja Revlimidin osalta USAssa vuonna 2023, jolloin monien yritysten biosimilaarit pääsevät markkinoille kilpailemaan markkinaosuuksista. Jos markkinat hinnoittelevat yrityksen tulevaisuutta yleensä noin vuoden etukäteen, tarkoittaa se sitä, että Abbvien ja Celgenen osakkeessa nähdään selvä pudotus 2022-luvulla.

Lääkekehityksestä yleisesti

Lääkekehitys koostuu kuudesta vaiheesta, jotka ovat prekliininen vaihe, faasit 1-3, rekisteröinti ja markkinoille pääsy. Tutkimuksen alla olevista lääkeaineesta erittäin harva päätyy apteekin hyllylle. Tätä asiaa olen yrittänyt kuvata alla olevan taulukon avulla. Taulukossa olevat luvut ovat esimerkkejä, mutta vaiheesta eteenpäin menevien lääkkeiden määrä perustuu tutkimukseen (ks. kirjoituksen lopussa olevat lähteet).
Taulukkoa tulkitaan niin, että prekliinisessä vaiheessa (tutkimukset ennen ihmiskokeita) lääkeaineita on 1000 kpl, joiden ominaisuuksia tutkitaan esim. tekoälyn ja eläinkokeiden avulla. Näistä 1000 lääkeaineesta 640 kpl päätyy faasi 1 -tutkimukseen, joka on ensimmäinen ihmisillä tehtävä tutkimus. Tässä tutkimuksessa osoitetaan pääasiallisesti lääkeaineen turvallisuus.

Näistä 640 faasi 1 menneestä lääkeaineesta 282 kpl päätyy faasi 2 -tutkimukseen, jossa osoitetaan lääkeaineen teho. Näistä 282 faasi 2 menneestä lääkeaineesta 62 kpl päätyy faasi 3 tutkimukseen, jossa potilaita on tyypillisesti jo satoja/tuhansia ja kyseistä lääkettä verrataan jo markkinoilla olevaan hoitoon.

Faasi 3 -tutkimuksen käyneistä lääkkeistä 40 kpl päätyy rekisteröitäväksi ja rekisteröitäväksi päätyneistä lääkeaineista 33 kpl saavuttaa markkinan. Nämä 33 lääkeainetta, jotka saavuttivat apteekin hyllyt, edustavat 3.3 % lähtötilanteen molekyyleistä.

Useiden tutkimusten mukaan yhden lääkeaineen vieminen markkinoille maksaa keskimäärin 2.5-3.0 miljardia dollaria. Korkea markkinoille viemisen hinta selittyy hyvin vahvasti sillä, että melkein 97 % lääkemolekyyleistä ei koskaan tule myytäväksi, mutta niihin on kuitenkin käytetty merkittävästi rahaa.

Yhteenveto

Sijoittaminen lääkekehitysyritykseen, jonka lääkkeet ovat pääasiallisesti faasi 3 alapuolella, on todella riskistä. Tuurilla on suuri vaikutus sijoituksen tuotossa, mutta ihannetapauksessa tuotot voivat olla satumaiset. Jos lääkeaine on päässyt faasi 3 -tutkimukseen asti, on sijoituksella jo kohtuullisen hyvä onnistumisen mahdollisuus. Joskus voi kuitenkin käydä toisin. Suomalaisen Nexstimin NBT-laitteen (lääkinnällinen laite) faasi 3-tutkimus epäonnistui ja itsekin menetin tässä touhussa n. 98 % sijoitetusta pääomasta (onneksi yrityksessä oli kiinni vain 250 €). Tällä hetkellä olen mukana Injeqissä, joka on siemenvaiheessa oleva yritys, joka kehittää älyneulaa. Tämä on jälleen korkean riskin sijoituskohde. Tästä aiheesta voit lukea lisää täältä.

Lääkkeiden kehittäminen maksaa tuhottoman paljon, mutta täydellisen onnistumisen (tehokas ja turvallinen lääke) kohdatessa rahaa on mahdollista tehdä aivan järkyttäviä määriä. Korkea lääkkeiden hinta on sijoittajan näkökulmasta ymmärrettävää vaikka yksityishenkilönä näenkin niiden olevan hieman liian korkeita monissa tapauksissa. Jos lääkeyritykset eivät saisi investoinneilleen tuottoa, ei heidän kannattaisi myöskään kehittää lääkkeitä tiettyyn sairauteen. Tämä onkin ikuinen keskustelun ja vääntämisen aihe.

PS. Kirjoitus on julkaistu myös osoitteessa piksu.net, jossa olen kirjoittajana omalla nimelläni.

Lähteet: https://www.medscape.com/viewarticle/910600, https://www.slideshare.net/mariejcpa/future-challenges-for-big-pharma & https://www.policymed.com/2014/12/a-tough-road-cost-to-develop-one-new-drug-is-26-billion-approval-rate-for-drugs-entering-clinical-de.html

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02