Kuukausikatsaus 06-2024

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus 06-2024

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Avaa maksuton asiakkuus Nordnettiin*

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 4647.54 euroa
 • Muut tulot: 403.20 euroa
 • Osingot: 0.00 euroa
 • Vuokratulot (vastikkeiden jälkeiset): 464.74 euroa
 • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

 • Menot (ilman asuntolainan lyhennyksiä): 5029.07 euroa
 • Asuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 250.00 euroa
 • Sijoitusasuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 300.00 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 250.19 euroa
 • Muut lainalyhennykset (kulutusluotot tai osamaksut): 19.25 euroa

Menojen jakautuminen

Osinkoinsinööri – Kustannukset 06-2024

Kulutus vielä piirakkagraafina, jotta näet parhaiten miten eri kategoriat painottuvat kulutuksessani.

Osinkoinsinööri – Kustannukset graafina 06-2024

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli paljon yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Terassin rakennuskustannukset, 1668 euroa
 • Terassin rakennusmateriaaleja, 121 euroa
 • iPhone 15, 563 euroa
 • Auton tuulilasin vaihto, 50 euroa
 • Puolison synttärilahja, 91 euroa
 • Veljen synttärilahja, 30 euroa
 • Omavaraisuushaasteen uusi kirja Vaurastu Viisaasti, 25 euroa

Terassin rakentaminen omakotitaloomme näki päivänvalon ja sen valmistumisen myötä tuli maksettavaksi rakennuskustannukset. Tämän lisäksi meidän piti ostaa pikkuisen lisää terassin rakennusmateriaaleja, kun terassista tulikin pikkuisen suunniteltua suurempi. Kuluneen kuukauden aikana vanha iPhone 11 rikkoutui (ei enää ladannut kunnolla), joten jouduin uusimaan puhelimeni suunniteltua aikaisemmin. Erinomaisten alennusten vuoksi uusi iPhone 15 tuli edullisemmaksi kuin käytetyn ostaminen. Audimme tuulilasi päätti hajota itsestään kuumalla kesäsäällä (ilmeisesti joku kivi osunut, mitä en ollut huomannut), minkä myötä se tuli uusittua tuulilasivakuutuksesta. Näiden lisäksi ostin puolisolleni lahjoja ja viimeisenä tilasin bloggaajakollegani Esan uuden loppuvuonna julkaistavan kirjan Vaurastu Viisaasti.

Ylimääräisiä kustannuksia tässä kuukaudessa oli 2 548 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli kohtuullisella tasolla, vaikka korkoihin meneekin tällä hetkellä neljä kertaa enemmän rahaa kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Tein kulukategorisointiin pienen muutoksen ja erotin Asuntolainan korot & kulut -kategoriasta sijoitusasuntolainojen korot omaksi osiokseen, jotta läpinäkyvyys ja ymmärrys lisääntyy.

Kulutusluottoina tai osamaksuina minulla on tällä hetkellä enää uusi televisio. Tämä viimeinen osamaksu on täysin koroton ja kuluton. Maksan tämänkin jossain vaiheessa tänä vuonna kokonaan pois, kun isommat muut hankinnat on välissä tullut tehtyä.

Toistuvina lahjoituksina/lahjoina ovat talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kolmelle kummitytölle ja yhdelle kummipojalle. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (toisin sanoen 60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Kulutus oli kuukauden aikana korkealla tasolla. Säästöaste oli kuukauden osalta huono 8.8 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 486.41 euroa.

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 250.19 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 1803.51 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan osakemarkkinoille. Tässä kuussa ei tullut lainkaan osinkoja. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1017.37 euroa (brutto 1340.82 euroa).

Kesäkuu oli todella tylsä osakesalkkuni osalta, koska siellä ei tapahtunut mitään mielenkiintoista. Ainoa maininta on se, että Neste jatkoi totuttua mörnimistään.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Nordnetin kautta rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri – Osakevarallisuus 06-2024

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut aloituksesta asti molemmissa asunnoissa 100 prosenttia (toistaiseksi). Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokratason tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

Sijoitusasuntojeni vuokratulot ja menot ovat seuraavat:

 • Vuokratulot (sis. vesimaksut ja parkkipaikan maksun) yhteensä 800.35 euroa
 • Menot (hoitovastikkeet, rahoitusvastike, vesimaksut ja autopaikka) yhteensä 335.61 euroa
 • Lainanlyhennykset ja korot yhteensä 587.41 euroa
 • Kassavirta -122.67 euroa

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 7200 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasunnossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä yhdessä vuokralaisen kanssa ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 6700 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasunnossani hajosi kuukauden aikana astianpesukone, minkä tilasin luottokortilla vuoden ilmaisen tuoteturvan saamiseksi. Maksan tämän sitten ensi kuun aikana kokonaisuudessaan, kun luottokorttilasku tulee maksettavaksi.

Osinkoinsinööri – Sijoitusasunnot 06-2024

Sijoitukset yhteensä

Osakesalkkuni nousi salkun kahden tähtiosakkeen Novo Nordiskin ja Medpacen vetämänä. Osakesalkkuni arvo on tänään 66 274 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 132 774 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri – Sijoitusvarallisuus 06-2024

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Oman asuntoni asuntolaina lyheni 250 euroa. Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 150 euroa ja toisen sijoitusasuntoni laina lyheni 150 euroa.

Velat osiossa on aikaisemmin mainitsemani uusi rivi eli autolaina, jonka laina-aika nostettaessa oli 4 vuotta ja kiinteä korko 4.99 prosenttia. Tulemme maksamaan autolainan maksuohjelmaa nopeammin, kuten viime kerrallakin. Siihen mennessä se lyhenee tasaisen tappavasti.

Päivitin nettovarallisuustaulukkoa helmikuussa siten, että toin erikseen näkyviin niin osamaksut, luottokorttilainan kuin Superluoton. Nyt se on sekä itselleni että lukijoilleni selvää, jos minulla on mitään osamaksuja tai ”huonoja lainoja” käytössä. Nyt jäljellä ”huonoa” lainaa on enää autolainan lisäksi vain uuden TV:n osamaksu, jonka tulen maksamaan pois suurempien investointien tekemisen jälkeen.

Käteiseni määrä putosi kuukauden aikana ja niin tulee todennäköisesti tapahtumaan myös vielä heinäkuussa, kun maksettavaksi tulee terassikalusteet ja sijoitusasunnon astianpesukone.

Kuukausi oli säästämisen suhteen erittäin huono, mutta velat jatkoivat hyvää lyhentymistään. Pörssissä olevan positiivisen vireen vuoksi nettovarallisuuteni sentään nousi tässä kuussa 1563 euroa. Nettovarallisuus on nyt 150 610 euroa, joka on kaikkien aikojen korkein luku. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri – Nettovarallisuus 06-2024

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Kuvaaja sisältää myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 06-2024

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttamaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut noin 140 000 euroa.

Yhteenveto ja kuulumiset

Tuttuun tapaan kesäkuu meni itselläni älyttömän nopeasti, koska käytännössä jokaiselle päivälle oli sovittuna jotain menoa. Jos en ollut viettämässä aikaa ystävieni kanssa, niin juoksin hoitamassa taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtäviä liittyen toisessa sijoitusasunnossani käynnissä oleviin remontteihin. Jos taas en tehnyt hallitustehtäviä, niin koeajoin uusia sähköautoja, mistä teen artikkeleita Koeajolle.com sivustolle.

Juhannuksen jälkeen pääsin vihdoin viettämään kesälomaa, jota olenkin odottanut ainakin viimeiset kolme kuukautta. Kesäloman aikana on tarkoitus vihdoin rentoutua, mutta sen lisäksi myös käydä osakesalkkuni sisältö läpi ja pohtia kaikkien yritysten tulevaisuutta. Tämän lisäksi tarkoituksena on löytää seuraavat ostettavat yritykset, joita on itseasiassa tällä hetkellä jo kolme mielessä.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että rahaa palaa aivan kestämättömiä määriä asuntoon ja siihen pitää saada loppu. Joitakin pieniä asioita oli tarkoitus vielä tänä vuonna tehdä, kuten laittaa sormipaneeli toiseen vessaan, asentaa koira-aitaus, maalata pergola, mahdollisesti istuttaa joitakin uusia kartiotuijia (koska toisen rajan naapurimme ovat niin vitun vetelyksiä, että eivät kastelleet vuoroviikollaan tarpeeksi ja ne todennäköisesti kuolivat), ja hankkia mullat sekä kasvit istutusaltaisiin. Näiden lisäksi vuokralaiset ovat pyytänyt yhden huoneen tapetointia, mitä ajattelin mennä harjoittelemaan. Nämä pienet asiat kustantavat helposti yli 1000 euroa, mitkä ovat poissa sijoittamisesta.

Kesäloman aikana on tarkoitus saada myös purettua blogitekstilistaa, mitä olen kuluneen vuoden aikana listannut. Siellä on aiheina niin myynti/ostopostaukset osakkeista, missä mennään taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun kanssa, uuden auton hankkiminen, jne.

Kirjoitin kuukauden aikana tekstejä muillekin sivuille kuin omalleni, mitkä ajattelin tästä lähtien nostaa kuukausikatsauksissa blogini lukijoille:

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana