Kuukausikatsaus 2024-05

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus 2024-05

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Avaa maksuton asiakkuus Nordnettiin*

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 3181.97 euroa
 • Muut tulot: 314.42 euroa
 • Osingot: 200.91 euroa
 • Vuokratulot (vastikkeiden jälkeiset): 464.74 euroa
 • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

 • Menot (ilman asuntolainan lyhennyksiä): 4198.83 euroa
 • Asuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 250.00 euroa
 • Sijoitusasuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 300.00 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 249.09 euroa
 • Muut lainalyhennykset (kulutusluotot tai osamaksut): 19.25 euroa

Menojen jakautuminen

Osinkoinsinööri – Kustannukset 05-2024

Kulutus vielä piirakkagraafina, jotta näet parhaiten miten eri kategoriat painottuvat kulutuksessani.

Osinkoinsinööri – Kustannukset graafina 05-2024

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli paljon yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Viki ja Köpi Show matkakustannukset, 90 euroa
 • Heikki Keskivälin sijoituskurssi, 99 euroa
 • Osinkoinsinööri-domainin vuosimaksu, 30 euroa
 • Hellblade 2: Senua’s Saga -tietokonepeli, 50 euroa
 • Kena Bridge of Spirits -tietokonepeli, 14 euroa
 • Assassin’s Creed Mirage -tietokonepeli, 20 euroa
 • Lahjat puolisolle, 85 euroa
 • Rengasvalo ja puhelinpidike, 50 euroa
 • Koiran kuvaukset, 50 euroa
 • Kompostori, 209 euroa
 • Kreetan matkan matkakustannukset, 402 euroa
 • Terassikulmasohva ja riippukeinu, 474 euroa

Loput Kreetan matkan kustannuksista tuli vihdoin maksettua luottokorttilaskun tullessa. Kävimme kuvaamassa nuoremman koiramme silmät, polvet ja sydämen, mitkä kaikki olivat kunnossa. Terassin rakentamisen aloittaminen hieman viivästyi, mutta hankimme kuitenkin jo valmiiksi terassikulmasohvan ja riippukeinun Vekeltä. Kesälomani lähenee uhkaavasti ja hankinkin sinne valmiiksi paljon tekemistä kolmen pelin muodossa ja Heikki Keskivälin sijoituskurssin. Liedossa tuli tänä vuonna pakolliseksi biojätteen kierrätys tai kompostointi, ja päädyimme sitten valitsemaan jälkimmäisen ratkaisun. Viimeisenä mainittakoon vielä Viki ja Köpi Show:n livetapahtumaan lippujen voittamisen itselleni ja siskolleni, minkä myötä tuli jonkin verran matkustuskustannuksia, kun tapahtuma järjestettiin Seinäjoella.

Ylimääräisiä kustannuksia tässä kuukaudessa oli 1 573 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli kohtuullisella tasolla, vaikka korkoihin meneekin tällä hetkellä neljä kertaa enemmän rahaa kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Tein kulukategorisointiin pienen muutoksen ja erotin Asuntolainan korot & kulut -kategoriasta sijoitusasuntolainojen korot omaksi osiokseen, jotta läpinäkyvyys ja ymmärrys lisääntyy.

Kulutusluottoina tai osamaksuina minulla on tällä hetkellä enää uusi televisio. Tämä viimeinen osamaksu on täysin koroton ja kuluton. Maksan tämänkin jossain vaiheessa tänä vuonna kokonaan pois, kun isommat muut hankinnat on välissä tullut tehtyä.

Toistuvina lahjoituksina ovat talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kolmelle kummitytölle ja yhdelle kummipojalle. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (toisin sanoen 60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Kulutus oli kuukauden aikana korkealla tasolla. Säästöaste oli kuukauden osalta huono -0.9 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen -36.79 euroa.

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 249.09 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 1553.32 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan osakemarkkinoille. Tässä kuussa osinkonsa maksoivat BASF (175.23 euroa) ja MOWI (33.95 euroa) ennakonpidätyksen jälkeen. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1017.37 euroa (brutto 1340.82 euroa).

Osakesalkussani ei osinkojen kilahtamisen lisäksi tapahtunut oikeastaan mitään mielenkiintoista. Ainoa mainittava asia oli se, että avasin viimein talletustilin Nordnettiin, jotta saan siellä makaaville euroille korkoa, kunnes sijoitan rahat eteenpäin osakkeisiin.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Nordnetin/Sharevillen kautta rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri – Osakevarallisuus 05-2024

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut aloituksesta asti molemmissa asunnoissa 100 prosenttia (toistaiseksi). Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokratason tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

Sijoitusasuntojeni vuokratulot ja menot ovat seuraavat:

 • Vuokratulot (sis. vesimaksut ja parkkipaikan maksun) yhteensä 800.35 euroa
 • Menot (hoitovastikkeet, rahoitusvastike, vesimaksut ja autopaikka) yhteensä 335.61 euroa
 • Lainanlyhennykset ja korot yhteensä 587.41 euroa
 • Kassavirta -122.67 euroa

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 7050 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasunnossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä yhdessä vuokralaisen kanssa ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 6550 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Osinkoinsinööri – Sijoitusasunnot 05-2024

Sijoitukset yhteensä

Osakesalkkuni nousi laajalla rintamalla salkkuni tähtiosakkeen Novo Nordiskin vetämänä. Osakesalkkuni arvo on tänään 65 085 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 131 285 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri – Sijoitusvarallisuus 05-2024

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Oman asuntoni asuntolaina lyheni 250 euroa. Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 150 euroa ja toisen sijoitusasuntoni laina lyheni 150 euroa.

Velat osiossa on aikaisemmin mainitsemani uusi rivi eli autolaina, jonka laina-aika nostettaessa oli 4 vuotta ja kiinteä korko 4.99 prosenttia. Tulemme maksamaan autolainan maksuohjelmaa nopeammin, kuten viime kerrallakin. Siihen mennessä se lyhenee tasaisen tappavasti.

Päivitin nettovarallisuustaulukkoa helmikuussa siten, että toin erikseen näkyviin niin osamaksut, luottokorttilainan kuin Superluoton. Nyt se on sekä itselleni että lukijoilleni selvää, jos minulla on mitään osamaksuja tai ”huonoja lainoja” käytössä. Nyt jäljellä ”huonoa” lainaa on enää autolainan lisäksi vain uuden TV:n osamaksu, jonka tulen maksamaan pois suurempien investointien tekemisen jälkeen.

Käteiseni määrä putosi merkittävästi kuukauden aikana ja niin tulee todennäköisesti tapahtumaan myös vielä kesäkuussa, kun terassin rakentamisen kustannukset tulevat maksettavaksi monen muun asian kanssa.

Kuukausi oli säästämisen suhteen erittäin huono, mutta velat jatkoivat hyvää lyhentymistään. Pörssissä olevan positiivisen vireen vuoksi nettovarallisuuteni sentään nousi tässä kuussa 1219 euroa. Nettovarallisuus on nyt 149 047 euroa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri – Nettovarallisuus 05-2024

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Kuvaaja sisältää myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 05-2024

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttamaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut noin 140 000 euroa.

Yhteenveto ja kuulumiset

Tuntuu, että joka kuukausi toistan itseäni kertomalla, että kuukauteni oli erittäin kiireellinen, mikä näkyi myös siinä, että kirjoittaminen kaikille eri alustoille jäi poikkeuksellisen vähäiseksi. Olen tehnyt hyvin intensiivisiä 10-tunnin työpäiviä (koska vaihdoin reilu kuukausi sitten neljän päivän työviikkoon), minkä jälkeen on hyvin vaikea pakottaa itsensä jatkamaan tietokoneella istumista ja blogitekstien kirjoittamista. Pitäisi varmaan hankkia sanelukone, niin voisi vaikka koiralenkeillä sanella blogitekstiä.

Avasin kalastuskauteni kahden vuoden hiljaiselon jälkeen, mikä oli ihan huippujuttu. Pitää nyt huolehtia, että varaa enemmän aikaa kalastamiselle kuluvan vuoden aikana.

Kävin toukokuun puolivälissä Varsinais-Suomen Osakesäästäjien Sijoituspiknik-risteilyllä, missä tapasin ensimmäistä kertaa kasvotusten Heikki Keskivälin ja Kaisa Kivipellon. Molemmilla oli oikein erinomainen esitys, mutta erityisesti Heikin esitys oli todennäköisesti parhain mitä olen koskaan nähnyt elämässäni.

Rahan palaminen jatkuu edelleen, kun olemme täydentäneet terassiamme uusilla terassikalusteilla. Terassin rakentaminen on kuitenkin aivan viime metreillä ja todennäköisesti ensi viikon alkupuolella terassi on vihdoin valmis ja pääsen julkaisemaan yhteistyön siihen liittyen. Suosittelen ottamaan siis sosiaalisen median tilit seurantaan, niin pääset näkemään enemmän kuvia valmiista terassistamme.

Kirjoitin kuukauden aikana tekstejä muillekin sivuille, jotka ajattelin tästä lähtien nostaa kuukausikatsauksissa blogini lukijoille:

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024