Osinkoinsinööri blogi täyttää kuusi vuotta

Osinkoinsinööri blogi täyttää kuusi vuotta

Alter egoni, Osinkoinsinööri, täyttää jälleen vuosia. Ensimmäisestä blogitekstin julkaisusta on kulunut jo kuusi vuotta. Mihin ihmeeseen aika kuluu näin nopeasti? Ei ole aikaakaan siitä, kun nettovarallisuuteni oli negatiivinen ja sijoitussalkkuni oli vain tuhat euroa. Pitkälle ollaan tästä tilanteesta päästy, kun nykytilannetta tarkastelee.

Perustin blogini aluksi itseäni varten, jotta voin dokumentoida matkaani kohti ultimaattista tavoitettani eli taloudellista riippumattomuutta. Ajattelin tavoitteen saavuttamisen olevan mielekkäämpää ja helpompaa, kun on vaikeina aikoina mahdollisuus reflektoida tehtyä matkaa ja jo saavutettuja asioita. Tämän lisäksi toivoin, että matkani seuraaminen saattaisi motivoida muita vaikeista lähtökohdista lähteneitä nuoria ottamaan oman tulevaisuuden omiin käsiin ja olematta hyväksymättä köyhyyden ”automaattista” periytymistä, joka valitettava tilastofakta on vielä tänäkin päivänä. Miten tässä on onnistuttu, on todella vaikea varmentaa, kun kommentteja blogiin tulee älyttömän vähän.

Tavoittelen taloudellista riippumattomuutta osakesalkun osinkovirran ja sijoitusasunnoista saatavan vuokratuoton avulla ilman tarvetta koskaan myydä osakkeita elämäni kulujen kattamiseksi. Tämä on ollut mantrani blogin alkumetreiltä asti ja sama asia voidaan toistaa vielä tänäkin päivänä. Painotukset siellä ja täällä ovat hieman kehittyneet tiedon karttumisen myötä, mutta perusperiaate on pysynyt samana. En esimerkiksi tuijota osinkotuottoa enää samalla silmällä kuin aloittaessa.

Vuosien varrella Osinkoinsinööri-blogista ja alter egostani on tullut itselleni tärkeä osa identiteettiä, vaikka se ei näykkään suoraan kirjoitettujen tekstien määrässä. Kirjoittamattomuuteen taas vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten kymmenet muut vastuut omassa elämässäni. Ja nykyään olen mennyt niin sekaisin, että saatan joskus jopa ihan vain olla tekemättä mitään järkevää. Mihin tämä maailma on menossa, kun itse pidän joskus vapaata järkevien asioiden tekemisestä?

Blogin aloittaminen oli ehdottomasti yksi elämäni parhaimpia päätöksiä, vaikka se onkin vienyt tolkuttomasti aikaa, jonka olisi voinut käyttää johonkin muuhun (työhön, urheiluun, vapaa-aikaan, läheisten kanssa tai muuhun vastaavaan). Blogi on tuonut ystäviä (esimerkiksi muista bloggaajista), kymmeniä mielenkiintoisia keskusteluja tuntemattomien seuraajien kanssa, verkostoitumista, ryhtiä sijoittamiseen sekä säästämiseen ja paljon uutta oppia itselleni sekä taloudesta että sijoittamisesta. Kirjoitankin pääasiallisesti vain aiheista, joista itse en tiedä tarpeeksi. Pyrin siis opettamaan lukijoiden lisäksi myös itseäni. Mielestäni blogin hyödyt ovat olleet moninkertaiset sen haittoihin verrattuna. Suosittelen kokeilemaan, jos ”päiväkirjan” pitäminen on yhtään sinun juttusi.

Taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen asetin blogin aluksi päämääräksi vuoden 2040, jolloin täytän 50 vuotta. Nyt matkasta on kuljettu noin neljännes ja kolme neljännestä on vielä kahlaamatta läpi. On hyvä aina välillä katsoa missä mennään tavoitteen suhteen, jotta motivaatio pysyisi yllä.

Sijoitus- ja nettovarallisuuden kehitys on hidastunut viime vuosien aikana, mutta suunta on pysynyt oikeana

Nettovarallisuuden ja sijoitusvarallisuuden kehityksen peilaaminen vuosittain on mielestäni oiva tapa katsoa, että onko vuosien varrella tehdyt päätökset olleet oikeita. Jos molemmat ovat kehittyneet suotuisasti, niin päätökset pitäisi olla hyviä ja oikeita asioita on tehty tavoitteen näkökulmasta. Lyhytaikaisesti molemmat varallisuudet voivat kulkea mihinkä suuntaan tahansa markkinoiden mukana, mutta pitkällä aikavälillä suunta pitäisi olla koilliseen.

Kun varallisuuden kehitystä peilaa blogin aloituspäivästä tähän päivään, niin nähdään että aloituspäivän nettovarallisuudesta 8 916 euroa on noustu vuosien varrella jo 128 785 euroon. Viimeisen vuoden ollaan menty varallisuuden kehityksessä vaakalentoa uuden kodin ostamisen ja pörssien laskun vuoksi. Tästä huolimatta kulmakerroin näyttää edelleen oikeaan suuntaan. Päätösten pitäisi olla oikeita, kun muutos on ollut näin merkittävä.

Osinkoinsinöörin sijoitusvarallisuus ja nettovarallisuus 2023
Kauniilta näyttää varallisuuden kehittyminen vuosien varrelta töyssyistä huolimatta

Osakesalkun tuotto on ollut kohtuullisen hyvää verrattuna vertailuindeksiin

Osakesijoittaminen alkoi Nordnetissa 1000 euron pääomalla (joka oli itse säästetty S-bonustilille) 16.12.2015, milloin ostin koko rahalla 235 kappaletta Oriolan (lääketukkuri, joka aikoinaan irtosi Orionista) osakkeita. Nykyään en enää omista tätä yritystä, koska se ei ole edelleenkään onnistunut tuottamaan omistaja-arvoa.

Näiden vuosien varrella olen tallentanut osakesalkkuun kumulatiivisesti (eli huomioi sekä nostot että talletukset) 34 777.29 euroa. Parhaimmillaan kokonaistalletukset kävivät hieman yli 35 000 eurossa, mutta nostin uuden kotimme varainsiirtoveroa varten salkusta 1500 euroa toukokuussa 2022. Keskimäärin tämä tarkoittaa, että olen tallentanut uutta pääomaa salkkuun 399.74 euroa kuukaudessa viimeiset 87 kuukautta. Viimeiset kaksi vuotta olen tallentanut paljon vähemmän salkkuun kodin ostamisen myötä, mutta tämä asia pitäisi korjautua aivan lähiaikoina, kun rahoitusneuvottelut asuntolainojen suhteen saadaan päätökseen.

Osinkoinsinööri osakesalkun kehitys 2023

Osakesalkun tuotto on jäänyt hieman jälkeen OMXH25GI-indeksistä

Osakesalkun kehitys on aloittamisesta jäänyt hieman OMXH25GI-indeksiä jälkeen, jota pidän yhtenä vertailuindeksinä itselleni. OMX Nordic 40-indeksiä (joka on lähempänä omaa salkkuani) olen vienyt taas kuin litran mittaa, mutta mennään kuitenkin tällä suositulla Helsingin tuottoindeksillä tällä kertaa, kun tehdään vertailua.

Euromääräisesti arvonnousua ja osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen on tullut vuosien varrella 18 919 euroa. Tänään salkun arvo on 54 512 euroa (todellisuudessa pikkuisen enemmän, koska osingot ovat irronneet joistakin yrityksistä, mutta niitä ei ole vielä arvo-osuustilille maksettu, mutta ei anneta tämän haitata). Korkein salkun arvo on ollut marraskuussa 2021, jolloin se oli 62 710 euroa. Markkinan myllerryksessä salkku on pudonnut siis ATH-lukemasta yli 8 000 euroa.

Asuntosijoittaminen kulkee kuin pitääkin, vaikka kustannusten ja korkojen nousu hidastaakin etenemistä

Asuntosijoittaminen sai virallisen alkunsa melkein pari vuotta sitten, kun ostimme sijoitusasunnon yhdessä parhaan ystäväni kanssa. Viime kesänä ostimme uuden omakotitalon, jolloin jätimme samalla yhdessä puolisoni kanssa omistaman asunnon vuokrakäyttöön. Vuokrauskäytössä minulla on siis kerrostalohuoneistoja kaksi. Suunnitelmissa on kasvattaa sijoitusasuntosalkkua vielä 1-3 asunnolla, mutta tulevaisuus näyttää miten suureksi salkku lopulta kasvaa.

Omaa pääomaa on molempiin sijoitusasuntoihin sidottuna tällä hetkellä 60 150 euroa kiitos lainanlyhennysten ja arvonnousun. Arvonnousun tarkkuus on juuri tällä hetkellä epäselvä, kun asuntojen markkina-arvoa ei ole määritelty ensimmäisen asunnon osalta kahteen vuoteen ja entisen kodin osalta reiluun vuoteen. Voi siis hyvinkin olla, että asuntojen markkina-arvossa ja Excelissä käyttämässäni arvossa on eroa, mutta se asia korjaantuu viimeistään silloin, kun seuraava sijoitusasunto on hankintalistalla ja pyydän uudet arviot asunnoista kiinteistövälittäjältä. Siihen asti mennään näiden parhaiden tämänhetkisten arvioiden mukaan.

Euribor-korkojen kehittyminen

EURIBOR-korkojen nopea nouseminen on laskenut asuntosijoittamisen kannattavuutta ainakin hetkellisesti

Asuntosijoittamisen aloittaminen on ollut kohtuullisen hyvä päätös. Miksi käytän sanaa kohtuullinen edellisessä lauseessa, johtuu lähinnä siitä, että asuntosijoittaminen on työllistänyt minua huomattavasti enemmän kuin aluksi ajattelin. Oikeasti työllistäminen ei ole johtunut asuntosijoittamisesta kuin osittain, vaan enemmänkin taloyhtiön hallitustoiminnasta. Haluan olla kaikissa sijoitusasunnoissa kyseisen taloyhtiön hallituksessa, jotta pystyn olemaan vaikuttamassa tehtäviin remontteihin ja ratkaisuihin. Voi olla, että nykyinen epävarma talous on saanut kaikki hiihtäjät/valittajat/vinkujat liikkeelle taloyhtiöissä, joka on työllistänyt minua aivan älyttömästi.

Asuntosijoittaminen on tällä hetkellä odottavalla kannalla. Teen parhaillaan sijoitusasuntolainojen ja asuntolainojen uudelleen rahoittamista, jotta parannan kokonaisuuden kassavirtaa. Kerron näistä asioista hieman enemmän myöhemmin, kun kaikki on varmaa. Kun rahoitusneuvottelut on saatu päätökseen, niin pystyn taas näkemään paremmin, milloin olisi seuraavaksi sopiva hetki ostaa sijoitusasunto. Todennäköisesti menee vuoteen 2025 ennen kuin hankin kolmannen sijoitusasunnon.

Sillä välin pyrin pitämään asunnot (ja niiden taloyhtiöt) mahdollisimman hyvässä kunnossa, jotta nykyiset vuokralaiset viihtyisivät asunnoissa mahdollisimman pitkään. Tästä osoituksena vaihdoin juuri toiseen sijoitusasuntoon uuden kiukaan, kun entinen kiuas alkoi olemaan jo hieman epävarma.

Blogin lukijamäärät hieman laskussa inaktiivisuuden vuoksi

Blogiin löytää edelleen hyvä määrä lukijoita, vaikka olenkin ollut viimeisen vuoden ajan hieman inaktiivisempi kaikkien elämäni kiireiden vuoksi. Seuraan kävijämäärää Google Analyticsin avulla ja huomaan, että tällä hetkellä sivustolla käy noin 2500-3000 aktiivista käyttäjää kuukaudessa, kun aikaisemmin aktiivisen kirjoittamisen aikoihin kävijämäärät olivat lähempänä 4000-5000 kappaletta kuukautta kohden.

Toivon edelleen, että mahdollisimman moni päätyisi lukemaan blogin sisältöä ja kokisi sen hyödylliseksi ja motivoivaksi. On niin yksilön kuin yhteiskunnan etu, että mahdollisimman moni suomalainen kiinnostuu laittamaan oman taloutensa kuntoon säästämällä ja aloittaa sijoittamisen, jotta vaurastuminen saisi mahdollisimman paljon vetoapua.

Toivon myös, että mahdollisimman moni näkee, että vaurastuminen (ja myös se sijoittaminen) on mahdollista aivan kaikille, vaikka lähtisitkin alimmasta sosioekonomisesta asemasta kuten allekirjoittanut. Aivan tavallisella tekemisellä on mahdollisuus vaurastua, kunhan löytyy ylijäämäinen talous ja pitkäjänteisyyttä.

Mikä on blogin tulevaisuus?

Siinäpähän vasta kysymys, jota huomaan pallottelevani lähes päivittäin. Tämänhetkiset elämän kiireet ovat vieneet aivan merkittävästi energiaa ja vapaa-aikaani, joka on johtanut siihen, että on ollut vaikeaa löytää 3-4 tunnin aikaikkunaa kunnollisen blogitekstin tekemistä varten. Ja jos joskus löydän elämästäni vapaita tunteja, käytän niitä tällä hetkellä mieluummin palautumiseen kuin uusien tekstien kirjoittamiseen.

Hieman myöhemmin tänä vuonna blogini saa todennäköisesti aivan valtavasti nostetta, joten sitä ennen minulla pitää olla hyvä suunnitelma, mitä teen blogillani ja mihin suuntaan sitä tulevaisuudessa haluan viedä. Tätä mahdollisuutta ei voi ohittaa tai sitten se pitää olla tarkasti pohdittu päätös.

Olen pohtinut muiden sosiaalisten medioiden ja formaattien testaamista (YouTube, TikTok, jne.), mutta ainakaan tällä hetkellä minulla ei löydy aikaa niiden ylläpitoon. Pitää pohtia näitä vaihtoehtoja uudestaan, kun elämä antaa myöden.

Blogi ei ole kuitenkaan menossa mihinkään, mutta olen melko varma, että en pääse ainakaan hetkeen takaisin kerran viikossa julkaistavaan uuteen tekstiin. Todennäköisesti julkaisutahtini tänne pysyy noin kerran kuukaudessa, kun pyrin aktivoitumaan taas uudelleen Viisas Rahassa ja parissa muussa sivustossa, jossa käyn kirjoittamassa vieraskirjoituksia. En ota tästä kuitenkaan mitään hirveää stressiä.

 

Kiitos jokaiselle lukijalle kuluneesta vuodesta ja kiitos, että olet ollut mukana matkallani kohti taloudellista riippumattomuutta!

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

Kommentit

  1. Kiinnostuin laittamaan oman talouteni kuntoon. Perässä tullaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, aivan mahtavaa kuulla, että olet lähtenyt laittamaan omaa taloutta kuntoon. :) Onnea matkallesi, onnistut varmasti! :)

      Poista
  2. Kiitos, olen lukenut blogiasi mielenkiinnolla jo monen vuoden ajan.

    VastaaPoista
  3. Pääsisipä itsekin joskus siihen pisteeseen, ettei tarvitse tehdä mitään järkevää. Tai enemmänkin siihen, ettei tarvitse tuntea syyllisyyttä kun ei tee mitään järkevää.

    Samaistuin moneen asiaan kirjoituksessasi. Vaikka bloggaan anonyyminä, niin se on osa identiteettiä ja välillä on sellainen olo että täytyypä keksiä jotain kirjoitettavaa jos edellisestä tekstistä on vierähtänyt liian pitkään. Samalla joudun painimaan tuon ajan puutteen kanssa. Väkisin kirjoittamalla ei tule kovin hyviä tekstejä. Toisinaan on hyvä draivi päällä ja aloitan uusia blogi-projekteja, mutta viimeistään seuraavan arkipäivän aikana kaikki kirjoitushalut katoaa, kun yrittää saada jotain muutakin tehtyä. Paras lopputulema tulisi varmasti kun ei ota siitä mitään painetta minkä verran kirjoittaa, mutta ajattelen että joku runko olisi hyvä olla olemassa.

    Tiesin jo aloittaessa ettei kannata yritää kirjoittaa 2 kertaa viikossa tai mitään muutakaan ennalta määrättyä määrää, koska toisinaan aikaa on vähemmän käytettävissä enkä halua stressata tästä liikaa. Itsellänikin on lukijamäärät hieman laskeneet viimeaikoina, voi olla että talousblogit eivät ole nykyään niin kiinnostavia kuin aiemmin? Niin tai näin, kirjoittaminen ottaa mutta myös antaa, enkä voisi kuvitella että siirryn tiktokkiin, instagramiin tai twitteriin niin että se korvaisi blogin. Hyvänä mainosväylänä ne varmasti toimivat ja saisi enemmän keskustelua aikaiseksi (mitä hieman kaipaan) mutta toisaalta sen vastapainona tulee aina asiattomat kommentit jotka pääsevät pidemmän päälle ihonalle.

    Oli blogi kuoleva media tai ei, niin ainakin minä käyn edelleen säännöllisesti kurkkaamassa mitäs se osinkoinsinööri on touhunnut. Välillä voi mennä kuukausiakin ettei tule seurattua mitään blogeja, mutta sitten taas oikeassa mielentilassa kiva reflektoida omia ajatuksia muiden tekemiseen.

    Hyvää jatkoa Jesse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aivan mahtavasta kommentista! :) Olemme selkeästi monesta asiasta aivan samoilla linjoilla! Hyvää jatkoa myös sinulle. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-02

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Kuukausikatsaus 2024-01

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta