Kuukausikatsaus 2020-10

 Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kirjaan kuukausikatsaukseen kaikki tuloni ja menoni. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19. päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19. päivästä 18. päivään.Tulot & Menot

 Tulot

 • Nettopalkka: 2694.74 €
 • Muut tulot: 472.32 €
 • Osingot: 124.31 €
Menot
 • Menot: 2045.27 €
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 2413.49 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 275.68 €
 • Lainanlyhennys: 600 €
Kassavirtalaskelma
 • Tulot yhteensä: 3291.37 €
 • Asuntolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 400.00 €
 • Opintolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 100.00 €
 • Lainanlyhennys: 600 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 275.68 €
 • Osingot: 124.31 €
 • Elämisen kustannukset ("Menot"): 2045.27 €
 • Käteinen (suluissa edellinen kuukausi): 2400.86 € (2654.75 €)
Kommentit

Kassavirtalaskelman tarkoituksena on helpottaa lukijoita ja itseäni näkemään mihin raha oikeasti menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös itseäni näkemään nopeasti, jos olen merkannut jotain väärin. Käytännössä siis seuraavasta laskukaavasta pitäisi aina tulla 0.00 euroa tai olen merkannut jotain väärin: 

Tulot – Asuntolainan lyhennys – Opintolainan lyhennys – Lainanlyhennys – Arvo-osuustilille tehdyt siirrot – Elämisen kustannukset – Osingot – Käteisen muutos verrattuna edelliseen kuukauteen.

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Tästä lähtien ajattelin esitellä nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi. Kaikki listatut kustannukset ovat toistumattomia, joten ne eivät tapahdu joka kuukausi.

 • WC- remontti 668 euroa

 • Henkilö-, matkustus- ja kotivakuutus 73 euroa

 • Doom Eternal 22 euroa

 • Autokatsastus 15 euroa

 • Vesilinjojen kytkentä 111 euroa

 • Gin 26 euroa

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 euroa korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni), Spotify ja talletukset Indeksirahastoihin (ent. Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin!

Ylimääräisiä tuloja tuli aikaisen synttärilahjan muodossa (200 euroa, joka on varattu RTX3060 ostoon), lainan korkojen sekä blogitulojen muodossa.

Kulutus oli koko kuukauden ajan hyvällä tasolla remonttikustannuksia lukuunottamatta ja tämän vuoksi säästöön tuloista jäi 37.9 %, joten vuodelle asetettu tavoite tuli ylitettyä. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1246.10 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 275.68 euroa. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 7258.64 euroa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Osinkonsa maksoi tässä kuussa Gjensidige Forsikring (124.31 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 862.24 euroa (brutto 1121.82 euroa).

En nyt sitten tehnyt viime kvartaalin ostoa ollenkaan. Ostokohteita on, mutta olen odottavalla kannalla. Koronaviruksen leviäminen näyttää jälleen huolestuttavalta ja ihmettelen, jos tämä ei mitenkään vaikuta pörssikursseihin.

Salkun kehitys on jatkunut suotuisana ja tämän kuukauden nousutähtenä on euroina laskettuna Pandora ja Intrum. Pandora onkin vihdoin hieman piristynyt vuosien rämpimisen jälkeen. Salkun koostumuksen pohdinta on jatkunut ja olen tunnistanut toimialoja, joita haluan salkkuuni. Näihin kuuluvat mm. kestävä kehitys, datan säilytys ja myynti, operaattorit, uusiutuvat energialähteet sekä kaasujen valmistus nyt muutaman mainitakseni.

Salkku on kehittynyt mallikkaasti koronapohjilta ja on historiallisen korkealla 47 590 eurossa. Tämän vuoden tavoite (40 000 euroa) on siis ylitetty jo varsin suurella marginaalilla.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 euroa, opintolaina 100 euroa ja autolaina 238 euroa. Lyhensin lainaa myös puolisolleni 600 euron edestä. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 eurolla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 euroa, josta omistan 50 %). Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niinkuin Nokia konsanaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen hyvä ja suotuisan pörssikurssien kehityksen vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 2821 euroa. Nettovarallisuus on nyt ensimmäistä kertaa ikinä yli 75 000 eurossa. Alla päivitetty nettovarallisuus. 

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus

Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehitys

Netto- ja osakevarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuunottamatta. Tarkkaavaisimmat tarkastelijat saattavat huomata, että nettovarallisuuteni on kasvanut yli 65 000 € blogin aloittamisesta. Voiko joku vielä sanoa, että lyhyessä ajassa ei voi vaurastua?

Yhteenveto

Kiireet ovat vihdoin helpottaneet ja ottamalla lunkisti olen vihdoin hieman vähemmän väsynyt. Väsymykseen on myös saattanut auttaa se, että olen alkanut laihduttamaan ja liikkumaan enemmän. Kyse ei ole mistään dieetistä vaan aloitin yksinkertaisesti laskemaan kaloreita, samalla tavalla kuin seuraan omia tulojani ja kulujani. Muilta osin saan syödä mitä tahansa, kunhan 2100 kcal päivässä ei ylity.

WC-remontin laskut on nyt kaikki maksettu ja lukuunottamatta yhtä listanlaittoa, on kaikki valmista. Olen kirjoittamassa tästä remontista kirjoitusta lähiviikkojen aikana.

Vaikka olen hieman harmissani siitä, että en viime kuukauden osakeostosta tehnyt, niin rahan kerääntyminen tileille on silti positiivista. Jos nyt laskee salkussa olevan käteisen ja tilillä olevan käteisen yhteen, niin puhutaan jo 5400 eurosta, mikä on jo lähellä tarvittavan omarahoitusosuuden määrää sijoitusasuntoa ostettaessa. Pystyn siis itse rahoittamaan oston hyvinkin nopeasti, jos oikea asunto tulee kohdalle.

Kävin tässä kuussa jälleen katsahtamassa sijoitusasuntoa, mutta se osoittautui kuvia huonommaksi kohteeksi. Etsintä tulee siis jatkumaan ja uusi asunto on jälleen kiikarissa.

Asuntosijoitukseen tarkoitettu osakeyhtiön perustaminen kaverin kanssa ei ole vielä nähnyt päivän valoa, mutta lähiaikoina alamme käymään keskusteluja pankin kanssa rahoitusmahdollisuuksista. Olen jo hieman kuullut negatiivisia asioita osakeyhtiön rahoituksen eroista yksityishenkilöön verrattuna, mutta pyrin olemaan positiivinen asian suhteen.

Olet saattanut huomata, että blogini vasempaan paneeliin on tullut Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat. Muista ottaa siis seurantaan sekä Twitter, Facebook että Shareville. Blogini suhteen minulla on hieman kehitysajatuksia ja joitakin otan käyttöön heti vuoden alusta lähtien. Näistä kuitenkin lisää myöhemmin, kun asiat ovat selvinneet.

Olen pitänyt ahkerasti lomaa kirjoittamisesta, mutta tarkoitukseni on jatkaa urakkaani heti voimien salliessa. Kirjoitan nykyään kolmella alustalla oman blogini lisäksi, joten muista ottaa koppi myös näistä:

 1. Piksu

 2. SalkunRakentaja

Viisas Rahaan ilmestyy minulta teksti lähiaikoina, joten muista olla kuulolla.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

 

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind