Kuukausikatsaus 2020-08

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kirjaan kuukausikatsaukseen kaikki tuloni ja menoni. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot & Menot

 Tulot

 • Nettopalkka: 2696.65 €
 • Muut tulot: 73.32 €
 • Osingot: 118.36 €
Menot
 • Menot: 2079.72 €
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 2446.35 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 460.29 €
 • Lainanlyhennys: 0 €
Kassavirtalaskelma:
 • Tulot yhteensä: 2888.33 €
 • Asuntolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 400.00 €
 • Opintolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 100.00 €
 • Lainanlyhennys: 0 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 460.29 €
 • Osingot: 118.36 €
 • Elämisen kustannukset ("Menot"): 2079.72 €
 • Käteinen (suluissa edellinen kuukausi): 1733.53 € (2003.57 €)
Kommentit

Kassavirtalaskelman tarkoituksena on helpottaa lukijoita ja itseäni näkemään mihin raha oikeasti menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös itseäni näkemään nopeasti, jos olen merkannut jotain väärin. Käytännössä siis seuraavasta laskukaavasta pitäisi aina tulla 0.00 € tai olen merkannut jotain väärin: Tulot – Asuntolainan lyhennys – Opintolainan lyhennys – Lainanlyhennys – Arvo-osuustilille tehdyt siirrot – Elämisen kustannukset – Osingot - Käteisen muutos verrattuna edelliseen kuukauteen.

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli melko paljon poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Tästä lähtien ajattelin esitellä nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi. Kaikki listatut kustannukset ovat toistumattomia, joten ne eivät tapahdu joka kuukausi.

 • Autovakuutus 100 €
 • Parranajokone 60 €
 • Synttärilahjat puolisolle 113 €
 • Koiran hampaiden hoito 379 €
 • Poliklinikkamaksu 21 €
 • Heitto kassavirtalaskelmassani 95 €*

*Kassavirtalaskelmassani oli 95 € heitto ja en löytänyt mitään syytä miksi tililläni on 95 € vähemmän rahaa kuin pitäisi. Todennäköisesti olen unohtanut merkata jotain ja en jaksa etsiä syytä.

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 € korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni), Spotify ja talletukset Indeksirahastoihin (ent. Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin!

Kulutus oli koko kuukauden ajan korkealla tasolla ja tämän vuoksi säästöön tuloista jäi 28.0 %, joten vuodelle asetettu tavoite jäi saavuttamatta. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 808.61 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.


Kuukausikatsaus - Kustannukset

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 460.29 . Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 6709.72. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Osinkonsa maksoi tässä kuussa Betsson (118.36 €, redemption share). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 728.67 € (brutto 920.84 €).

En tehnyt tänäkään kuukautena osakekauppaa ja se tarkoittaa sitä, että se pitää tehdä syyskuun aikana. Osakekurssit jatkavat vain loputonta nousuaan ja en ihan täysin sitä ymmärrä. Salkkuni kehittyminen on ollut erittäin hyvää viimeisen kuukauden ajan erityisesti Pandoran, Medpacen ja Nesteen nousun vuoksi. Nesteestä tuli samalla myös ensimmäinen osake, joka on nelinkertaistunut ostohetkestä. Medpacekin on kaksinkertaistunut ostohetkestä, mutta dollarin laskun vuoksi tuotto ei euroina tätä kriteeriä täytä.

Salkku on jälleen kehittynyt mallikkaasti ja on historiallisen korkealla 44 296 eurossa.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Kuukausikatsaus - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 236 €. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 €:lla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 €, josta omistan 50 %). Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niinkuin Nokia konsanaan.

Kesälomani aikana olimme ostamassa sijoitusasuntoa puolisoni kanssa ja arvioitsimme asuntomme uudestaan vakuuksien puutteen vuoksi. Pankin mukaan asuntomme arvo on noin 160 000 € (maksoimme asunnosta huhtikuussa 2017 148 000 €), mikä on myös lähellä omaa arviotani vaikka se onkin arvioni alapäässä. Tämän vuoksi päädyin nostamaan varallisuudessani asunnon osuutta 3500 €:lla (155 000 €, josta omistan 50 %). Tämä jättää hieman turvaväliä (5000 €) ”oikeaan arvoon” ja täten ei tule vahingossa luotua varallisuutta, jota ei ole olemassa kuin paperilla.

Vaikka kuukausi ei ollut säästämisen suhteen hyvä, niin pörssikurssien nousun sekä asunnon arvon nousemisen vuoksi nettovarallisuuteni nousi 6046 €. Alla päivitetty nettovarallisuus. Nettovarallisuuteni hätyyttelee jo 70 000 € rajaa.


Kuukausikatsaus - Nettovarallisuus

Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Kuukausikatsaus - Varallisuuden kehitys

Tarkkaavaisimmat tarkastelijat saattavat huomata, että nettovarallisuuteni on kasvanut yli 60 000 € blogin aloittamisesta (maaliskuu 2017, 3 v 5 kk ajanjakso). Tämä tarkoittaa, että varallisuuteni on kasvanut noin 1500 € joka ikinen kuukausi. Voiko joku vielä sanoa, että lyhyessä ajassa ei voi vaurastua?

Yhteenveto

Kesälomani oli mahtava, vaikka en tänä vuonna matkustanut. Olen niin tottunut matkustamaan joka kesäloma, että kalenteri tuntui kesällä jopa tyhjältä. Se oli ihan positiivista, koska olen pääasiallisesti sellainen kaveri, joka aina tekee vapaa-ajallaan jotain fiksua. Tällä kertaa vain olin.

Sijoitusasunnon ostaminen oli loman aikana todella lähellä ja huonoksi onneksemme asunto, jota seurasimme, meni toiselle henkilölle paremman tarjouksen vuoksi. Nyt kuitenkin on selvää, että vakuuksia on käytettävissä asunnossamme ja saamme tarpeeksi lainaa sijoitusasuntoa varten hyvällä korolla ja pienellä käteismäärällä.

Tämä kuukausi on monelta kantilta ollut todella jännittävä. Olen täyttänyt kaikki koronavirukseen altistuneen tuntomerkit, käynyt koronatestissä (näyte otettiin kahteen kertaan epäonnistumisen vuoksi, jota ei voi kuin suositella #sarcasm) ja ollut tulosta odotellessa karanteenissa pari päivää. Onnekseni tulos oli negatiivinen. Taivas olisi varmaan kutsunut, koska kuulun kolmeen riskiryhmään.

Salkkuni on alle prosenttiyksikön päässä kaikkien aikojen ATH lukemasta, joten salkun tuottoon voi olla tyytyväinen. Todellisuudessa parempaan tuottoon olisi ollut mahdollisuus, jos olisi vain uskaltanut ottaa käyttöön Superluoton. Jälkiviisastelu on täysin turhaa, mutta silti ärsyttää miksi en ostanut Vestas Wind Systemssiä (koska tiesin sen olevan todella edullista), Betssonia (PE oli parhaimmillaan alle 4) ja Pandoraa (koska ajattelin olevani väärässä). Näkemys oli kaikista täysin oikea, mutta velalla sijoittaminen isommalla kädellä oli liian vaarallista itselleni.

Työelämässäni olen aloitellut projektipäällikön tehtävissä ja vastuu näyttää kasaantuvan isolla kädellä. Toivottavasti onnistun kaikessa odottamallani tavalla ja pystyn neuvottelemaan lähiaikoina uuden palkankorotuksen.

Vuoden päivät suunnittelun alla ollut vessaremonttimme näkee vihdoin päivän valon ja olen jo tilannut sisustuspaneeleita lukuunottamatta kaiken valmiiksi (luottokortilla tuoteturvan takia, joten maksuun menee vasta ensi kuun jälkeen). Maksettavaa tästä tulee minulle noin 700 €. Tämän lisäksi hemmottelin itseäni ja ostin kolmannen näytön (joka on ollut muuten ostoslistallani ainakin kolme vuotta), joka tulee maksettavaksi ensi kuun jälkeen (luottokortilla tuoteturvan vuoksi, hinta noin 200 €). Tämän lisäksi kesälomani mökkiviikosta tuli jonkin verran kustannuksia, jotka tulevat maksuun seuraavan palkan yhteydessä. Jotta tässä ei olisi vielä kaikki, niin koiramme hampaita pitää vielä kerran hoitaa, joka tulee kustantamaan toiset 350-400 €. Paljon kustannuksia on siis loppuvuodelle, mutta eiköhän näistä kaikista kunnialla selvitä.

Olen pitänyt ahkerasti lomaa kirjoittamisesta, mutta tarkoitukseni on jatkaa urakkaani heti seuraavien viikkojen aikana. Kirjoitan nykyään kolmella alustalla oman blogini lisäksi, joten muista ottaa koppi myös näistä:

 1. Viisas Raha
 2. Piksu
 3. SalkunRakentaja

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

 

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana