Kuukausikatsaus 2020-01

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus
Kirjaan kuukausikatsaukseen kaikki tuloni ja menoni. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot & Menot

Tulot
 • Nettopalkka: 2 467.28 €
 • Muut tulot: 469.50 €
 • Osingot: 0.00 €
Menot
 • Menot: 1 651.00 €
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 2 056.45 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 300.00 €
Kassavirtalaskelma
 • Tulot yhteensä: 2 936.78 €
 • Asuntolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 400.00 €
 • Opintolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 100.00 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 300.00 €
 • Elämisen kustannukset ("Menot"): 1 651.00 €
 • Käteinen (suluissa edellinen kuukausi): 2 058.92 € (1 573.14 €)

Kommentit

Kuten varmaan huomasit, niin olen tehnyt hieman muutoksia esitystapaan. Tämän lisäksi lisäsin uuden osion eli kassavirtalaskelman. Kassavirtalaskelman tarkoituksena on helpottaa lukijoita ja itseäni näkemään mihin raha oikeasti menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös itseäni näkemään nopeasti, jos olen merkannut jotain väärin. Käytännössä siis seuraavasta laskukaavasta pitäisi aina tulla 0 tai olen merkannut jotain väärin: Tulot – Asuntolainan lyhennys – Opintolainan lyhennys – Arvo-osuustilille tehdyt siirrot – Elämisen kustannukset + Käteisen muutos verrattuna edelliseen kuukauteen.

Kulut olivat tyypilliseen tapaan korkeat vuoden ensimmäisenä kuukautena. Tulot olivat myös hieman normaalia korkeammat, koska sain joululahjaksi 400 € käteistä Oculus Quest stand-alone VR-lasien hankintaa varten. Oculus Quest lasit on tilattu, mutta maksettavaksi ne tulevat ensi kuun puolella. Päätin tällä kertaa merkata lahjarahat saaduksi ja laitteen kokonaishinnan kuluksi (lasit maksavat 449 €, joten oikeasti maksan itse vain 49 €).

Normaaliin elämiseen käytettävä rahamäärä pysyy melko hyvin aisoissa, mutta lähes jokaiseen kuukauteen kuuluu toistumattomia menoja. Tammikuussa tulee maksettavaksi aina koko vuoden työttömyyskassan jäsenyys (66 €), mihin kuulumista voin suositella kaikille (työttömyyskassan jäsen voi olla ilman liittoa, vaikka liitot väittäisivät muuta). Arvopaperin vuositilaus tuli myös uusittua, joten siihen meni 127.40 € Suomen osakesäästäjät jäsenenä. Varasimme puolison kanssa matkan Liettuaan maaliskuuksi ja se kustansi lentojen sekä hotellin kanssa hurjat 111 €.

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 € korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja talletukset Superrahastoihin kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi kolmelle (pian neljälle) kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!

Säästöön tuloista jäi erinomaiset 43.8 %, joten vuodelle asetettu tavoite ylittyi reilusti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1 286 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.


Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun lisää 300.00 . Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien yhteensä 300.00 € uutta pääomaa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa yksikään firma ei vielä maksanut osinkoa. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä 0.00 € (brutto 0.00 €).

En ole tämän kuukauden aikana tehnyt oikeastaan mitään sijoitusrintamalla. Neste ja Pandora olivat kuukauden parhaan nousijat. Neste ylitti ensimmäistä kertaa ikinä 100 € rajan (ennen splittiä) ja Pandora näyttää vihdosta viimein nousseen kuolleista sen ollessa jopa vihdoin lievästi vihreällä itselläni. Pidän Pandoraa kuitenkin edelleen edullisena ja sen todellista arvoa noin 600-700 DKK nurkilla. Wärtsilä on toistaiseksi pysynyt reilusti yli 10 €, joten haluamani 9 € arvostustaso ei näytä toteutuvan ennen vuosikatsaus, jos silloinkaan. Betsson on pyörinyt lähellä seuraavaa ostotasoani, mutta matkaa siihen on vielä (40 SEK).

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.


Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 230 €. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 €:lla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja toistaiseksi näyttää, että päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa 10 %. Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ns. Excel rahaa.

Hyvän säästöasteen sekä Nesteen ja Pandoran arvonnousun lennättämänä nettovarallisuus nousi kuukauden aikana 2 914 €. Alla 19.01.2020 päivitetty nettovarallisuus.


Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.



Jos tämän kuvaajan näkeminen ei motivoi ihmistä aloittamaan/jatkamaan sijoittamista ja säästämistä, niin sitten siihen ei kyllä auta mikään. Oman talouden hallitsemisella ja fiksuilla valinnoilla on mahdollista tehdä merkittäviä muutoksia omaan varallisuuteen jopa lyhyessä ajassa.

Yhteenveto

Talvi se vaan tuntuu siirtyvän kokoajan eteenpäin. Tuleekohan Olkiluoto 3 valmiiksi ennen kuin seuraava talvi? Viime kuukausikatsauksessa puhuin väsymisestä, mutta onneksi siihen löytyi apua. Pelasin käytännössä koko kuukauden Assassins Creed Odysseytä ja se auttoi. En kuitenkaan saanut mitään ”järkevää” aikaiseksi, mikä on näkynyt mm. blogin puolella. Pelit on pelattu ja uutta energiaa saattaa olla tulossa, joten pääsen jälleen kirjoittamaan blogin pariin eri aiheista.

Palkankorotukseni astuu voimaan tammikuun palkasta lähtien, joten se tulee hieman helpottamaan taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua. Olen alkanut semi-aktiivisesti seuraamaan myös asuntomarkkinoita etsien hyväkuntoista kaksiota Turun seudulta siskolleni. Kaksi erittäin hyvää asuntoa on tullut löydettyä, mutta molemmat menivät myyntiin samana päivänä, kun oli ensimmäinen näyttö.

Sijoitusrintamalla on tarkoitus taas aktivoitua ja varautua alkavaan tuloskauteen. Vuosikatsaukset ilmestyvät myös lähikuukausina, joten sitä kautta tulee paljon lukujen pyörittelyä. Olen alkanut myös harkitsemaan hieman toisen laista lähestymistä tulevaisuuden sijoituksiin, mutta kirjoitellaan siitä sitten joskus toisten.

Viisas rahan verkkolehteen on tulossa minulta taas teksti jossain vaiheessa, joten muistahan käydä lukemassa!

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02