Kuukausikatsaus 2019-12

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Pyrin kirjaamaan kuukausikatsauksiini sentin tarkkuudella kaikki tulot ja menot. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot ja menot

Vuoden 2019 12. kuukauden aikana tuloja kertyi 2 670 €, josta muita kuin palkkatuloja oli 187 € ja osinkoja 15 €. Kuluja kertyi tässä kuussa järisyttävät 2 174 € (asuntolainan lyhennyksen kanssa 2 482 €).

Kulut olivat jälleen äärettömän korkeat ja se on minua hirvittänytkin koko kuukauden. Viime kuukausikin oli kuluiltaan todella korkea ja heti perään tämä. Ehkä kulutukselle löytyy kuitenkin selkeät syyt, vaikka en tulokseen ole mitenkään tyytyväinen. Aloitetaan selitykset vaikka koiran kontrollikäynnillä, joka kustansi 120 €. Kuukauden aikana oli kolmet pikkujoulut sekä varpajaiset, mitkä näkyvät merkittävästi suurempina alkoholi, hauskanpito ja ravintolakustannuksina (ainakin 200 €). Ostin jälleen kerran varsin paljon joululahjoja, koska niihin kului rahaa 488 € sisältäen kuukausittaiset säästöt Nordnetin rahastoihin kummitytöille ja siskoille maksettava Netflix. Tässä kuussa tuli maksettavaksi lisäksi myös molemmat isot vakuutusmaksut eli autovakuutus (72 €) ja muut vakuutukset (koti-, terveys- ja matkavakuutukset, 74 €). Muutimme myös automme lyhennystä niin, että maksamme aikaisemman 300 € lyhennyksen sijaan 500 € kuukaudessa (osuuteni kasvoi siis 100 €:lla). Yhteensä ”toistumattomia” kustannuksia oli tässä kuussa siis noin 1 000 € edestä.

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 € korkeampina autokustannuksina. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja uimaranneke. Tämän lisäksi säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi kolmelle kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!

Säästöön tuloista jäi vaivaiset 18.6 %, joten vuodelle asetettu tavoite jäi kauas horisonttiin. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 496 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.


Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun lisää 234.55 . Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien yhteensä 5 753.26 € uutta pääomaa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa kvartaaliosinkonsa maksoi MOWI, joka oli ennakonpidätysten jälkeen 15.46 €. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä 816.91 € (brutto 1091.30 €).

Sijoitusrintaman näkökulmasta tämä kuukausi on ollut varsin tylsä omalta osaltani, vaikka markkinoiden heilunta on jatkunut kohtuullisen suurena. Tutkan alla on ollut sekä Wärtsilä että Betsson (täydennysostos). Wärtsilää sai jo tuossa alle 9 €:n hintaan, mutta hinta on taas kavunnut lähelle 10 €. Odotan Wärtsilältä kuitenkin vielä huonoja uutisia, joten saa nähdä pääseekö sitä ostamaan vielä lähitulevaisuudessa halvemmalla vai menikö mahdollisuuteni ohi.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.


Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 230 €. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin ostimme uudehkon auton (Audi A3 vm. 2014) ja sen lainan lyhennykset jatkuvat. Päädyimme lopettamaan ylimääräisen 50 € säästämisen kuukaudessa ylimääräisiä lyhennyksiä varten ja otin yhteyttä pankkiin osamaksuajan lyhentämiseksi. Pyysin nostamaan lainanlyhennystä 500 € kuukaudessa, josta minun osuuteni on 250 €. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta poistoja vuosittain, mutta selkeää laskukaavaa en ole vielä päättänyt. Päädyn todennäköisesti arvioimaan (tai arvioittamaan) joka vuosi auton sen hetkisen arvon tai teen n. 10 % poiston arvosta.

Erittäin huonosta säästöasteesta huolimatta nettovarallisuuteni oli yli 50 000 € tämän kuukauden loputtua. Yksi merkkipaalu tuli siis saavutettua. Seuraava on sitten 50 000 € sijoitussalkku ja 100 000 € nettovarallisuus. Alla 18.12.2019 päivitetty nettovarallisuus.


Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.


Jos tämän kuvaajan näkeminen ei motivoi ihmistä aloittamaan/jatkamaan sijoittamista ja säästämistä, niin sitten siihen ei kyllä auta mikään. Oman talouden hallitsemisella ja fiksuilla valinnoilla on mahdollista tehdä merkittäviä muutoksia omaan varallisuuteen jopa lyhyessä ajassa.

Yhteenveto

Kuukausi on ollut niin kiireinen töissä, että väsymys on päässyt kasvamaan merkittävästi. Onneksi tuleva viikko on kokonaan vapaa, niin on hieman aikaa ladata akkuja. Keli on ollut ulkona sysipaska (onkohan pian satanut kaksi kuukautta putkeen?), minkä vuoksi ajat on tullut pääasiallisesti vietettyä sisällä pelaten videopelejä.

Valmistuin vihdoin YAMKista ja sain jopa Postin toimittamana tutkintotodistuksen, vaikka siinä kuluikin noin 3 viikkoa. Valmistumiseni johdosta sain pienen palkankorotuksen, joka tulee näkymään tammikuun palkassa. Pienikin lisä on aina eteenpäin taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa.

Kuukauden mielenkiintoisin tapahtuma oli se, kun osallistuin Sijoitus Invest -messujen aikana järjestettyyn paneelikeskusteluun. Paneelikeskusteluun liittyvä kirjoitus sekä videomateriaali on löydettävissä täältäViisas rahan verkkolehteen on tulossa minulta taas teksti jossain vaiheessa, joten muistahan käydä lukemassa!

Joulu on pian ovella, vaikka kelin puolesta ei siltä tunnukaan. Tahdon kuitenkin toivottaa kaikille blogini lukijoille hyvää joulua!

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

 1. Listasit noita vakuutuksia, niin eikö teillä ole koiralle vakuutusta, aaa. Tuntuu, että harva näitä hankkii, vaikka keskimäärin ne ovat yksi parhaista vakuutuksista, kun lemmikeille tuntuu sattuvan ja tapahtuvan paljon (ja tosiaan kontrollikäynnitkin maksavat törkeästi). Jos on, niin hienoa :D

  Mahtava vuosi sullakin takana varallisuudenkertymästä, en malta itsekään odottaa kun pääsen itse numeroita laskemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koira on tullut minulle vaimokkeen mukana noin 5 vuotta sitten, jolloin tarkastimme vakuutuksen hintaa (koira oli 5 vuotias tässä vaiheessa). Vakuutus olisi ollut lähes 600 € vuodessa (enemmän kuin siis meidän muut vakuutukset yhteensä lukuunottamatta autoa). Päädyimme olemaan ottamatta ja se onkin toistaiseksi ollut erittäin hyvä päätös. Koiramme ei ole vaatinut mitään hoitoa tätä nykyistä lukuunottamatta (poislukien käymme hoitamassa koiran hampaita kerran vuodessa, mutta se ei muutenkaan menisi vakuutusten piikkiin), johon on mennyt 500 €. Vakuutusmaksuissa on siis tullut säästöä n. 2500 €.

   Kiitos! Tämä on aina parasta aikaa vuodessa, kun näkee mitä vuoden aikana on tapahtunut! Kuukausitasolla tuntuu, että mikään ei etene mihinkään, niin on hyvä kerran vuodessa muistuttaa itseään hyvästä työstä.

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02