Kuukausikatsaus 2019-10

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus
Pyrin kirjaamaan kuukausikatsauksiini sentin tarkkuudella kaikki tulot ja menot. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot ja menot

Vuoden 2019 kymmenennen kuukauden aikana tuloja kertyi 2 594 €, josta muita kuin palkkatuloja oli 85 € ja osinkoja 42.46 € (ennakonpidätyksen jälkeen). Kuluja kertyi tässä kuussa 1 405 € (asuntolainan lyhennyksen kanssa 1 712 €).

Peruselämisen lisäksi tässä kuussa oli jonkin verran kustannuksia, joita ei tapahdu kuukausittain. Koiramme on valitettavasti voinut hetkellisesti huonosti, jonka vuoksi käytimme häntä eläinlääkärillä (142 €). Verikokeet ja lyhyt tarkistus maksoi 284 € eli ei mitään erityisen halpaa. Onneksi on mahdollisuus hoitaa lemmikkiään tarpeen mukaan, kun on rahaa säästössä. Ostin myös kahdet farkut, jotka maksoivat 171 €. Kyllä sattui Osinkoinsinööriä sydämmeen maksaa niin paljon kahdesta vaatekappaleesta. Näiden lisäksi maksuun meni myös autovakuutus (75 €). Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy 150 € korkeampina autokustannuksina. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja uimaranneke. Tämän lisäksi säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi kolmelle kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!

Säästöön tuloista jäi 45.9 %, joten vuodelle asetettu tavoite täyttyi helposti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1 190 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Sijoitukset

Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta. Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun lisää 596.18 €. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien yhteensä 5 087.10 € uutta pääomaa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Tässä kuussa osinkonsa maksoi Neste (42.46 €). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä 801.45 € (brutto 1070.69 €).

Tämän kuun aikana myin DNA:n osakkeeni Telenorille hieman reilulla 100 %:n (1080 €) voitolla. DNA oli kyllä todella kalliisti hinnoiteltu, mutta olisin mielelläni pitänyt osakkeita vielä pidemmän aikaa. ”Onneksi” tappioita on niin paljon plakkarissa Nexstimistä, Oriolasta, Seadrillistä ja Pandorasta, että näistä voitoista ei tarvitse maksaa senttiäkään veroa.

Salkussa on tällä hetkellä historiallisen paljon käteistä (2 400 €), jolle pitää etsiä uusi koti. Ostin jo hieman lisää Intrumia, jonka ostamisesta kirjoitan lähiaikoina lyhyen tekstin. Ostokohteita on onneksi paljon, joten tuskin käteinen kerkeää olemaan salkussa pitkään.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitussalkku nousi ensimmäistä kertaa 30 000 € rajan yli, josta olen äärimmäisen iloinen. Uusien kymppien ylittäminen on todella motivoivaa.


Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Alla 18.10.2019 päivitetty nettovarallisuus. Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 130 €. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin ostimme uudehkon auton (Audi A3 vm. 2014) ja sen lainan lyhennykset jatkuvat. Lisäksi aloitimme auton oston yhteydessä keräämään 50 €/kk/nuppi säästötilille rahaa puolisoni kanssa ylimääräisiä autolainan lyhennyksiä varten ja lyhennämme lainaa aina kun tilillä on 1 000 €. Ensimmäinen ylimääräinen lyhennys osuu helmikuulle. Tulen tekemään autosta poistoja vuosittain, mutta selkeää laskukaavaa en ole vielä päättänyt. Päädyn todennäköisesti arvioimaan (tai arvioittamaan) joka vuosi auton sen hetkisen arvon tai teen n. 10 % poiston arvosta.

Hyvän säästöasteen ja positiivisen markkinakehityksen johdosta nettovarallisuus ylitti ensimmäistä kertaa ikinä 47 000 € rajan. 50 000 € nettovarallisuuden saavuttaminen vuoden loppuun mennessä on ihan tehtävissä suotuisalla markkinakehityksellä.


Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.


Jos tämän kuvaajan näkeminen ei motivoi ihmistä aloittamaan/jatkamaan sijoittamista ja säästämistä, niin sitten siihen ei kyllä auta mikään. Oman talouden hallitsemisella ja fiksuilla valinnoilla on mahdollista tehdä merkittäviä muutoksia omaan varallisuuteen jopa lyhyessä ajassa.

Yhteenveto

1000 € säästäminen nettovarallisuuden kasvattamiseen ei ole enää juttu eikä mikään. Tulevana kuukautena on kuitenkin suunnitteilla paljon menoja, joten ensi kuussa 1000 € säästäminen näyttää vaikealta. Työmatkani Italiassa tuottaa jonkin verran ylimääräisiä kuluja, kun jään pariksi päiväksi rilluttemaan työurakan jälkeen. Tämän lisäksi olemme ostaneet uuden vuodesohvan toiseen makuuhuoneeseen ja ostin kalliin lahjan puolisolle jo jouluksi. Kokovuoden 35 % säästöprosentti ei pitäisi kuitenkaan olla vaarassa, jos mitään yllättäviä kuluja ei synny. Tämän kuukauden luvuissa saattaa olla pieni virhe, koska suurin osa maksuista menee tilini kautta ja en ole ”laskuttanut” puolisoa vielä niistä. Tilini saldo saattaa siis hieman poiketa tässä ilmoitetusta. Tämä asia tulee kuitenkin korjaantumaan ensi kuukausikatsauksessa.

Sijoitusrintamalla on ollut jo pitkän aikaa vähän hiljaisempaa kiireiden vuoksi, mutta näillä näkymin pääsen taas lukemaan vuosikatsauksia ensi viikolla.
Opinnäytetyöni on vihdoin hyväksytty ja odotan enää toimitusjohtajalta palautetta salattaviin asioihin liittyen. Valmistumiseni ylemmän ammattikorkeakoulun insinööriksi (Master of Engineering) ajoittuu johonkin kuun vaihteeseen. Opiskelu oli kyllä mukavaa, mutta jätän sen kyllä hetkeksi muille ja keskityn muihin asioihin!

Tämä kuukausi on ollut monelta osin mielenkiintoinen ja kaikista mieleenpainuvin hetki oli Iltalehden kirjoitus sekä Nuoret osakesäästäjät videohaastattelu. Molemmat saivat todella hyvän vastaanoton ja jopa kolme tuttuani pyysi minua opettamaan heille talouden hallintaa. Tulee otettu olo, kun ihmiset pyytävät apuani tyypillisesti suomalaisille vaikeassa asiassa. Jos et vielä nähnyt Iltalehden kirjoitusta tai NOS-videohaastattelua, niin molemmat löytyvät täältä.

Viisas rahan verkkolehteen on tulossa minulta taas teksti lähiaikoina, joten muistahan käydä lukemassa! Oletko osallistumassa marraskuussa Sijoitus Invest -tapahtumaan? Blogin vasemmassa reunassa komeilevat kasvot saattaisivat olla siellä nähtävissä. Jos tulet paikalle, niin tulepa vetämään hihasta ja kertomaan mielipiteesi blogistani! 😊

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind