Kuukausikatsaus 2019-08

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Pyrin kirjaamaan kuukausikatsauksiini sentin tarkkuudella kaikki tulot ja menot. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot ja menot

Vuoden 2019 kahdeksannen kuukauden aikana tuloja kertyi 2 607 €, josta muita kuin palkkatuloja oli 129 €. Kuluja kertyi tässä kuussa 1 322 € (asuntolainan lyhennyksen kanssa 1 629 €). Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.


Peruselämisen lisäksi tässä kuussa ei ollut juuri mitään ylimääräisiä kustannuksia autovakuutusta (75 €) ja olutfestaria (50 €) lukuunottamatta. Peruselämisen kulut ovat siis pysyneet hyvin noin 1 200 € tasolla vaikka uusi auto tulikin hankittua. Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy 150 € korkeampina autokustannuksina. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Säästöön tuloista jäi 49.3 %, joten vuodelle asetettu tavoite täyttyi helposti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1 285 €.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja uimaranneke. Tämän lisäksi säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi kolmelle kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!

Sijoitukset

Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta. Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun lisää 506.4 €. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien yhteensä 3 325.56 € uutta pääomaa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä 706.08 €.

Tämän kuun aikana tuli käytyä ostoksilla ja ostin ensimmäisen satsin Metsä Boardia 01.08.2019. Metsä Boardin ostamisesta on tulossa lähiaikoina oma lyhyt kirjoituksensa. Tein maaliskuussa erittäin kattavan kirjoituksen suomalaista metsäyhtiöistä, jos haluat heti päästä lukemaan ostoon vaikuttaneista tekijöistä. Kirjoitus on luettavissa täältä. Metsä Boardin ostaminen ns. pohjilta ei mennyt nappiin vaan osake laski saman päivän aikana melkein 10 % lisää. Lyhytaikaisista pörssikurssin vaihteluista ei kuitenkaan kannata välittää vaan Metsä Board valikoitui salkkuun vuosikymmeniksi. Metsä Boardin osake saattaa jatkaa vielä laskuaan, mutta lisätään sitten omistusta hiljalleen.

Salkku on ollut pitkään erittäin volatiili ja salkun arvo vaihteleekin kuukauden sisällä tuhansia euroja (huipun ja pohjan väli helposti 2 000 €). Markkinoita heiluttelevat niin Trump (kauppasota), Italia, Brexit, EKP, Fed kuin Saksasta kuuluvat huolet. Salkun suuri volaliteetti on johtanut siihen, että olen joutunut itseni kanssa kamppailemaan rahan keräämisen ja uusien ostojen tekemisen välillä. Mielipiteeni asian suhteen on saattanut vaihdella jopa viikoittain ja olen ajatellut tehdä asialle lopun ja työntää rahaa osakkeisiin vähintään kerran kvartaalissa. Markkinoiden ajoittaminen on täysin mahdotonta, joten mitä minä sitä turhaan yritän. Säästän nyt vuoden loppuun asti salkkuun noin 500 €/kk, joten 1 000-1 500 € oston voi tehdä 2-3 kk välein hieman riippuen markkinasta. Välityspalkkiot pyrin pitämään aina maksimissaan 1 %, joten se hieman rajoittaa hajauttamista.

Salkun suuriksi pettymyksiksi pitää listata Nordea ja Pandora. Nämä kaksi osaketta vastaa käytännössä kaikesta paperilla tehdystä tappiosta koko sijoitushistoriani aikana. Molempien kyydissä olen ollut suhteellisen lyhyen aikaa, joten toivottavasti olen molempien suhteen oikeassa pidemmällä aika välillä. Kumpaakaan en ole kuitenkaan ajatellut lisätä ennen kuin näkymät muuttuvat paremmiksi. Pandoraa tekisi ostaa lisää, kun paperilla näyttää äärimmäisen edulliselta ja hyvältä yhtiöltä. En kuitenkaan vielä uskalla ostaa lisää.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Salkun arvosta katosi 890 € vaikka uutta käteistä tuli laitettua 500 € kuukauden aikana.


Nettovarallisuus

Alla 18.08.2019 päivitetty nettovarallisuus. Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 130 €. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin ostimme uudehkon auton (Audi A3 vm. 2014) ja sen lainan lyhennykset jatkuvat. Lisäksi aloitimme auton oston yhteydessä keräämään 50 €/kk/nuppi säästötilille rahaa puolisoni kanssa ylimääräisiä autolainan lyhennyksiä varten ja lyhennämme lainaa aina kun tilillä on 1 000 €. Tulen tekemään autosta poistoja vuosittain, mutta selkeää laskukaavaa en ole vielä päättänyt. Päädyn todennäköisesti arvioimaan (tai arvioittamaan) joka vuosi auton sen hetkisen arvon tai teen n. 10 % poiston arvosta.

Hyvästä säästöasteesta huolimatta nettovarallisuus kasvoi säälittävät 70 € kuukauden aikana. 50 000 € nettovarallisuuden ylittäminen vuoden loppuun mennessä muuttui haasteelliseksi salkun laskun takia, mutta yritetään päästä kuitenkin mahdollisimman lähelle sitä!Yhteenveto

Säästäminen on ollut hyvällä mallilla ja 1 000 € säästäminen ei vaadi oikeestaan mitään vaivaa. Vuoden alusta laskettuna keskimääräiseksi säästöasteeksi on vakiintunut 44.6 %, jota pidän äärimmäisen kovana suorituksena. Varsinkin kun autokustannuksia tuli lisättyä 150 € kuukaudessa.

Jatkoin vihdoin vuosikatsausten läpikäyntiä ja hommaa on vielä paljon (vähintään 70 yritystä vielä käymättä). Ostokohteita on löytynyt kuin sieniä sateella ja niistä mainittakoon esim. Betsson, BASF, Intrum, Metsä Board, Siemens ja Nokian Renkaat.

Lokakuulle on jälleen tulossa työmatka Italiaan ja tämän yhteydessä oli ajatus jäädä rilluttelemaan Torinoon viikonlopuksi. Toisin sanoen jonkin verran ylimääräisiä matkustuskustannuksia on luvassa. Töihin on tullut palattua lomilta ja odotettu pelko hirveästä määrästä työtä toteutui. Työmäärä on tällä hetkellä todella kova, joka on näkynyt väsymyksenä. Sain kuitenkin kesäloman aikana kirjoitettua opinnäytetyöni ensimmäisen version 10 päivässä ja palautettua tarkistajalle. Bloggaamisesta on ollut kyllä merkittävää hyötyä, kun paskan jauhaminen paperille on todella helppoa.

Sain kuluneen viikon aikana kutsun sijoitusbloggaajien iltaan Pörssisäätiöön, johon pääsen jopa osallistumaan. Jos bloggaajakollega tämän tekstin lukee, niin jätäpä viesti kommenttiosioon jos meinaat osallistua kyseiseen tapahtumaan! Olisi äärimmäisen hienoa saada kasvot blogien taakse!

Viisas rahan verkkolehteen on tulossa minulta taas teksti lähiaikoina, joten muistahan käydä lukemassa! Osakeliiton kanssa on syksyllä tulossa myös erittäin mielenkiintoista settiä, joten muista pysyä kuulolla!

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024