Uusia sijoitusideoita 3 - RantamökkiUusia sijoitusideoita -sarjan viimeinen postaus liittyy rantamökin ostamiseen veljeni ja parhaan kaverini kanssa. Kirjoitussarjan viimeisen tekstin kirjoittaminen on erittäin paljon myöhässä, mutta parempi tehdä se myöhään kuin ei milloinkaan. Kirjoitussarjan edelliset tekstit ovat luettavissa täältä.

Tämä sijoituscase on toistaiseksi vasta ajatuksen tasolla ja mahdollinen mökin hankinta osuisi vasta noin 5 vuoden päähän. Ostoajankohta on enemmänkin minusta riippumaton asia, joten tarkka aika ei ole tiedossa. Mökki tulisi yhteiseen käyttöön, mutta sitä olisi tarkoitus myös vuokrata niin usein kuin mahdollista, jotta lainan lyhentäminen helpottuisi. Mökin vuokraaminen on huomattavasti haastavampaa kuin vuokra-asunnon, koska mökkikausi on vain joitakin kuukausia vuodessa. Mökin vuokraaminen tarkoittaa myös sitä, että kaikkina parhaimpina mökkiviikkoina (esim. Juhannus, Venetsialaiset) mökkiä pitäisi vuokrata, jotta voidaan varmistaa lainanlyhennysten maksaminen edes osittain.

Mökin kriteerit

Mökillä täytyy löytyä tietyt mukavuudet, että sen vuokraaminen on helppoa nykyajan suomalaiselle ihmiselle, joka ei ilman mukavuuksia pärjää. Itselle esim. kunnan vesi ja sähköverkko eivät ole välttämättömyys, mutta nämä saattavat vaikuttaa merkittäväksi mökin vuokrattavuuteen.

Olen kalastanut koko pienen ikäni aktiivisesti, joten mökki pitää olla sellaisen vesistön rannalla, jossa on todistetusti kalaa (pieni matala järvi ei käy, koska se jäätyy talvella pohjaan asti). Kuivanmaan mökit ovat merkittävästi rantamökkejä halvempia, mutta sellaista en itse suostu ostamaan.

Mökki on ajatuksena ostaa kolmen ihmisen kesken tasaosuuksin, joka tarkoittaa 50 000 € lainan nostamista per nuppi. Tässä kirjoituksessa oletetaan, että mökki ostetaan 100 % velalla käyttäen asunnon vakuuksia hyödyksi.

Mökille olen asettanut seuraavat kriteerit, jotka on täytyttävä:
 • Hinta max. 150 000 €
 • Oma ranta (mieluiten järvi, mutta meri ja joki käy myös)
 • Vesistössä pitää olla kalaa
 • Mökille on päästävä autolla ovelle asti
 • Max. 100 km Turusta
 • Hyvä kunto
 • Oma tontti
 • Sauna
 • Laituri
 • Nukkumatilaa vähintään 6 henkilölle
Tässä vielä kriteereitä, jotka olisi hyvä olla, mutta eivät ole pakollisia:
 • Kunnan vesi ja sähkö
 • Talviasuttava

Mökin vuokraaminen

Mökkikaudeksi mielletään toukokuun ensimmäisen viikon ja elokuun viimeisen viikon välinen aika, joka on 18 viikkoa. Talviasuttavassa mökissä mökkikautta voi hieman pidempää, mutta vuokraaminen ei välttämättä onnistu niin helposti normaalin mökkikauden ulkopuolella.

Paikkakunniksi valikoitui yhteensä kuusi paikkaa, jotka ovat seuraavat:
 • Kustavi
 • Naantali
 • Sauvo
 • Säkylä
 • Taivassalo
 • Tammela
Tämän lisäksi listalla piti olla mukana vielä Teijo ja Kokemäki (Sääksjärvi), mutta en löytänyt yhtäkään myytävää tai vuokrattavaa mökkiä. Tämän vuoksi ne jäivät listauksen ulkopuolelle.

Alla olevaan taulukkoon on listattu kriteerit täyttävän mökin vuokra mökkikautena (juhannushintoja ei ole huomioitu), mökin hinta, lyhennys vuodessa 1.0 % korolla 20 vuoden maksuajalla ja kuinka monta viikkoa mökkiä pitäisi vuokrata, että se kattaisi lainanlyhennykset kokonaisuudessaan. Tässä laskelmassa ei ole huomioitu muita kustannuksia, kuten sähkö-, vesilaskua ja kiinteistöveroa.


Vertailun virhelähteinä ovat pieni otanta (joissain paikoissa oli vain pari kriteerit täyttävää mökkiä myynnissä tai vuokralla), erot tonttien koossa ja mökkien varustelutasossa. Lähtökohtaisesti katsoin mökkejä, jotka olivat kunnoltaan hyviä. Vaikka vertailussa oli paljon mahdollisia virhelähteitä, niin siitä on kuitenkin helposti nähtävissä tiettyjä trendejä.

Turun välittömässä läheisyydessä olevissa paikoissa, kuten Kustavissa ja Naantalissa mökkien hinnat ovat korkeita. Säkylän Pyhäjärven rannalla mökit ovat todella hintavia, mutta vuokratasot ovat alhaisia. Vertailun edullisimmiksi paikoiksi valikoituivat Sauvo, Taivassalo ja Tammela.

Kuitenkin yllätyksellisesti kaikista parhaimmaksi paikaksi selviytyi Tammela. Mökit ovat edullisia, varustelutasoltaan ja kunnoltaan hyviä sekä vuokrataso on korkea mahdollisesti Helsingistä tulevien vuokralaisten takia (Tammela on hyvin 2 tien varrella). Tammelassa on myös Pyhäjärvi niminen iso järvi, jonka lisäksi alueella on myös pieniä järviä/lampia.

Yhteenveto

Mökkiä tarvitsisi vuokrata 30-60 % mökkikaudesta, vaikka mökin ostaisi Tammelasta edulliseen hintaan. Kalleimmissa paikoissa tähän ei riitä, vaikka vuokrattavuus olisi 100 % koko mökkikauden ajan. Lainanlyhennysten kattaminen kokonaisuudessaan, mökin käyttäminen kolmeen perheen kesken ja sukulaisten käyttäminen vuoden aikana ei ole siis kovinkaan realistinen yhtälö. Todennäköisesti lainanlyhennyksistä voisi kattaa kohtuu helposti esim. puolet, mutta silti maksettavaa jäisi muutama tuhat euroa vuodessa.

Sijoituscasena mökki ei ole mitenkään loistava valinta, koska se häviää helposti vuokra-asunnolle tuotoissa. Olemme kuitenkin kaikki haaveilleet mökistä, mutta kysymykseksi enää jääkin se, että kuinka paljon sitä on valmis maksamaan tästäkin luksuksesta. Tämänkin asian kanssa pitää olla tarkkana ettei elämäntapainflaatio pääse viemään kaikkia rahoja tehden säästämisestä ja sijoittamisesta mahdotonta.

Oletko sinä harkinnut mökin ostamista omaan ja vuokraus käyttöön? Mistä olet katsonut mökkejä?


Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-05

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-04

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 03-2024