Kuukausikatsaus 2019-05


Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Pyrin kirjaamaan kuukausikatsauksiini sentin tarkkuudella kaikki tulot ja menot. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot ja menot

Vuoden 2019 viidennen kuukauden aikana tuloja kertyi 2 576 €, josta muita kuin palkkatuloja oli 139 € ja osinkoja 107 €. Kuluja kertyi tässä kuussa 1 344 € (asuntolainan lyhennyksen kanssa 1 650 €). Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Peruselämisen lisäksi tässä kuussa oli paljon muita yksittäisiä kuluja. Ystävälläni oli polttarit, joihin tuli käytettyä yhteensä rahaa n. 100 € alkoholin, paikallisen kalastusluvan ja ruokien muodossa. Osallistuin myös Varsinais-Suomen Osakesäästäjien 40-vuotisjuhlaan (70 €) ja ostin kalastusluvan (45 €). Nyt alkoivat myös auton lainanlyhennykset, joka näkyy 150 € korkeampina autokustannuksina. Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi. Kävin lisäksi viime kuussa MRI:ssä kuvantamassa pääni ja se maksoi hurjat 41.20 €, jonka vuoksi terveyskustannukset olivat hieman koholla. Ei voi muuta sanoa kuin, että Suomessa itsensä hoitaminen on lähes ilmaista.

Säästöön tuloista jäi kuitenkin 47.8 %, joten vuodelle asetettu tavoite täyttyi jälleen heittämällä. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1 232 €.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni) ja uimaranneke. Tämän lisäksi säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi kolmelle kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!


Kustannukset


Lainan korot & kulut
36,32 €
Ruoka
226,13 €
Työpaikkaruokailu
117,55 €
Ravintolat
52,45 €
Auto (sis. Polttoaineet)
240,00 €
Asunto (sis. Hoitovastike)
189,31 €
Vakuutukset
9,05 €
Terveys
75,80 €
Lemmikit
36,44 €
Hauskanpito
72,52 €
Matkustus
34,75 €
Lahjat
52,00 €
Tavarat
0,00 €
Veikkaus
0,00 €
Alkoholi
87,21 €
Harrastukset
115,00 €
Vaatteet
0,00 €
Muut
0,00 €
Yhteensä
1 344,53 €

Sijoitukset

Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta. Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun lisää 745.93 €. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien yhteensä 2 217.5 € uutta pääomaa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan, joita napsahteli tilille tässä kuussa yhteensä 96.67 € (netto). Osinkonsa maksoivat tässä kuussa Intrum ja BASF. Normaalien osinkojen lisäksi KPO maksoi 10 € pääoman palautusta. Viime vuodesta siis laskua 10 €. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä 668.07 €.

Osakkeet ovat laskeneet merkittävästi kuukauden aikana. Korkeimman ja alhaisimman arvon välillä on helposti ollut 1 500 €. Salkun murheenkryyneinä loistavat edelleenkin Pandora ja Nordea. Koskahan Pandora meinaa palata oikean arvostuksen piiriin? Salkkuun tuli ostettua lisää Intrumia ja Gjensidige Forsikringia, josta kirjoitinkin jo aikaisemmin täällä.

Norwegian Finans Holdingin myymisestä puhuin viime kuukausikatsauksessa, mutta se löytyy salkusta vieläkin. Injeq rahoituskierros pitäisi alkaa tietojeni mukaan ensi viikolla, joten sen tai seuraavan viikon aikana pitäisi selvitä sitten NOFIn myyminen.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa.Nettovarallisuus


Alla 17.05.2019 päivitetty nettovarallisuus. Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 129 €. Kuten edellisessä kuukausikatsauksessa mainitsin, niin ostimme uudehkon auton (Audi A3 vm. 2014) ja sen lainan lyhennykset alkoivat nyt. Lisäksi aloitimme auton oston yhteydessä keräämään 50 € / kk / nuppi säästötilille rahaa puolisoni kanssa ylimääräisiä autolainan lyhennyksiä varten ja lyhennämme lainaa aina kun tilillä on 1 000 €.

Tulen tekemään autosta poistoja vuosittain, mutta selkeää laskukaavaa en ole vielä päättänyt. Päädyn todennäköisesti arvioimaan (tai arvioittamaan) joka vuosi auton sen hetkisen arvon tai teen n. 10 % poiston arvosta.

Yhteenveto


Peruselämisen kustannukset ovat pysyneet hyvin 1 000 € nurkilla, vaikka auton oston johdosta kuukausikustannukset nousivat n. 150 €. Uusi automme käyttää polttoainetta n. 30 % edellistä autoa vähemmän, mutta samalla vakuutusmaksut nousivat hieman (lähinnä tuulilasivakuutuksen vuoksi). Muilta osin kustannukset odotetaan pysyvän samalla tasolla vaikka huoltoihin meneekin varmasti hieman enemmän rahaa kuin vanhalla Toyotallamme.

Terveyteni on vihdoin kohtuullisen hyvä ja jatkuvalle päänsärylle on voinut heittää hyvästit. Vieläkin sattuu paikoitellen, mutta huomattavasti harvemmin. Pitkän ”sairastelun” innoittamana tein testamentin jo valmiiksi, jotta voin varmistaa omaisuuteni päätymisen oikeille henkilöille. Perintökaarilakiin (5.2.1965/40) tutustumisen toikin yllätyksen, että tällä hetkellä minut perisi kokonaisuudessaan vanhempani eikä sisareni, niinkuin aikaisemmin luulin. Puolisoni ei myöskään olisi oikeutettu yhteenkään euroon perinnöstä. Kirjoitin testamentin itse, mutta sain siinä apua ystäväni testamentista, jonka oli laatinut lakimies.

Sijoitussalkku on ollut kovin volatiili kuluneen vuoden, joka on hyvin kasvattanut luonnetta kestää isoja päivä/viikkovaihteluita. 1 500 € katoaminen parissa päivässä ei ole enää mitään uutta vaan näyttää tapahtuvan kerran kvartaalissa. Salkku on jälleen lievästi vivutettu (-350 €), jonka maksan pois seuraavasta palkasta. Uskon, että kesän aikana tulemme näkemään kovaa heiluntaa ja/tai pörssikurssien laskua. Pitää siis alkaa katsomaan vuosikatsauksia läpi ja päättää seuraavat ostokohteet.

Eilen tuli varattua matka Islantiin heinäkuun alkuun, jota odotan innolla. Matkustamista pitäisi alkaa hieman rajoittamaan kun se vie tällä hetkellä suuren osan rahoistani. Säästöprosentti on kuitenkin huikea jo ilman rajoittamistakin, joten en ole vielä aloittanut sen karsimista.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?
*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana