Taloudellisen riippumattomuuden harjoittelua KreikassaTaloudellinen riippumattomuus on monen sijoitus- ja säästämisblogin kirjoittajan unelma ja tavoite. Taloudelliseksi riippumattomuudeksi mielletään tilannetta, jossa passiiviset tulot kattavat kokonaisuudessaan elämiseen tarvittavat kulut. Työssäkäyminen on tämän tilanteen saavuttamisen jälkeen vapaaehtoista, joka antaa yksilölle mahdollisuuden valita mitä tehdä. Passiivista tuloa voi yrittää hankkia esimerkiksi sijoitusasunnoilla, korkosijoituksilla tai osakkeilla. Itsellänikin on tavoitteena saavuttaa taloudellinen riippumattomuus 50 vuoden ikään mennessä pääasiallisesti säästämällä palkkatuloista ja sijoittamalla rahat osakkeisiin. Olen aikaisemmin laskenut, että 500 000 € osakesalkku riittäisi ylläpitämään kulutustani melko kivuttomasti, varsinkin jos muuttaisi asumaan hieman edullisempaan maahan. Tässä kirjoituksessa ei pureuduta niinkään taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun tai sen saavuttamisen todennäköisyyteen vaan enemmänkin siihen, että mitä sitten tapahtuu kuin tavoite on saavutettu.

Pieni kosketus taloudelliseen riippumattomuuteen


Monet mieltävät taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen johtavan työelämästä poisjäämiseen ja loikoiluun auringon alla. Tälläinen ajatusmaailma on toistunut lukemattomia kertoja iltalehtien kommenttiosioissa, kun taloudellista riippumattomuutta on tavoiteltu asunto- tai osakesijoittamisella. Joillekin tämä varmasti onkin ainoana tavoitteena, mutta väittäisin sen olevan väärä useammassa tapauksessa. Itse en varsinkaan usko, että täysin toimeettomaksi jäisin tässä tilanteessa.

Olin viime toukokuussa Kreikassa työmatkalla, jonka perään pidin neljä päivää omaa lomaa pyörien yksin Ateenassa ja Aeginassa. Vaikka en ole vielä lähelläkään taloudellista riippumattomuutta (passiiviset tuloni kattavat vasta n. 40-50 % yhden kuukauden menoista), niin mielsin Kreikassa pyörimisen taloudellisen riippumattomuuden harjoitteluksi. Palkka sekä päivärahat juoksivat ja ne kattoivat kokonaan kuluni kyseisenä aikana. Voidaan siis puhua täydellisestä tilanteesta harjoitella taloudellista riippumattomuutta vuosia ennen sen todellista ajankohtaa.

Vaikka olinkin matkalla lyhyen ajan, niin huomasin silti hieman pitkästyväni. Ateenan nähtävyydet (kuten Akropolis, kuvassa) ja Aegina saari ovat tietty todella upeita kokemuksia, mutta huomasin törmääväni monta kertaa hetkiin, jolloin en keksinyt mitä tekisin. Nähtävää, syötävää ja juotavaa oli paljon, mutta yksin pyöriessäni tekemisen keksiminen oli yllättävän vaikeaa. Eikö tämä olekaan se asia mitä taloudellisella riippumattomuudella haetaan? Matkustetaan ympäri maailmaa ja loikoillaan palmupuun alla nauttien kylmää olutta? Vaikka tämä lyhytaikaisesti onkin huippua, niin ei sitä vuosia tee.

Jos tunnen näinkin lyhyessä ajassa pieniä pitkästymisen tunteita, niin mitä sitten tapahtuisi jos jäisinkin kokonaan pois työelämästä taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeen ja viettäisin aikani vain oleskellen? En osaa kuvitella itseäni sellaiseen tilanteeseen, koska kaipaan haasteita tai ainakin jotain mielekästä tekemistä. Työssäkäymisen voi tietysti korvata vaikka lasten tai lastenlasten hoitamisella, harrastuksilla tai pienimuotoisella yrittämisellä. Tällä tavoin ylimääräisen ajan saisi kulutettua, mutta silti vapaa-aikaa olisi vielä käytössä. Tämä voisi olla itselleni yksi mielekäs ratkaisu.

Jotkut voivat vedota siihen, että sijoitussalkun ja mahdollisten sijoitusasuntojen ylläpito kyllä vie aikaa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että sijoitussalkun ylläpito vie maksimissaan muutaman tunnin kuukaudessa, joten vapaa-aikaa on valtavasti. Miten sitä pitäisi sitten aikaa viettää, kun vihdoin olisi mahdollisuus jäädä pois oravanpyörästä? Tämä ei ole itselleni ainakaan täysin yksinkertainen kysymys.

Olen enemmänkin sitä mieltä, että itse en jäisi kokonaan pois työelämästä olettaen, että sen hetkinen työni on mielekästä. Pyrkisin enemmänkin vähentämään tekemieni tuntien määrää esimerkiksi kolmeen päivään viikossa. Toisaalta ajatukseni on ollut lähteä kiertämään maailmaa vuodeksi taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeen, mutta siihenkin tarvitsee kumppanin mukaan. Tämä taas vaatii kumppaniltakin vastaavia säästöjä, jotta hänkin voi jäädä pois työelämästä ilman sen suurempia riskejä.

Taloudellisesti riippumattomana uskaltaa kuitenkin lähteä tekemään asioita vain niiden mielekkyyden eikä rahan takia. Alaa olisi esimerkiksi mahdollista vaihtaa täysin tai opiskella vaikka finanssialaa. Työksi voisi ottaa matalapalkkaisen, mutta itseä kiinnostavan tehtävän. Uskaltaisi lähteä asumaan ulkomaille ja jäädä vaikka kasvattamaan viiniä Italiaan. Elämää voisi lähteä rikastuttamaan myös esimerkiksi hyväntekeväisyystyöhön ilman että tarvitsee miettiä rahan tarvetta. Taloudellinen riippumattomuus avaisi maailmani, mutta toimeettomasti en voisi jäädä. Jollain pitää vapaa-aika täyttää ettei tylsisty. Onneksi matkaa taloudelliseen riippumattomuuteeni on vielä paljon, jotta kerkeän keksimään itselleni mielyttävää tekemistä. Vaikka en osaa vielä sanoa, mitä silloin tekisin, niin en malta odottaa kyseistä ajankohtaa. Suosittelen jokaisen aloittamaan taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun tänään eikä vasta huomenna! Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Superrahastoihin!

Mitä sinä olet ajatellut tehdä taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeen?

Kirjoitus on julkaistu myös Piksu.net sivustolla, jossa olen kirjoittajana omalla nimelläni.

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kommentit

  1. Taloudellisesti riippumattomana voi kitkeä jättipalsamia lähimmässä ojassa heinä-elokuussa.

    VastaaPoista
  2. Hyvää pohdintaa. Munkaan mielestä tekemättömyydessä ei ole mitään tavoiteltavaa, mutta siinä on että pystyy tekemään juuri sitä mitä itse haluaa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana