Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutusAlkuvuoden teemanani on ollut kilpailuttaa sitä sun tätä. Tällä kertaa vuorossa oli osakevälittäjän kilpailutus. Ajatus osakevälittäjän kilpailuttamiseen lähti osakesäästäjien keskusliitolta saadusta sähköpostista. Olen toista vuotta jo kyseisen liiton jäsen ja voin lähtökohtaisesti suositella siihen liittymistä ihan jokaiselle sijoittamisesta kiinnostuneelle. Osakesäästäjien keskusliiton (OSKL) jäsenyys maksaa vuodessa 34 € ja nuorille alle 30 vuotiaille 10 €. Ei mennä tällä kertaa OSKL:n enempää vaan kirjoitellaan siitä joskus toisten. 


En tällä kertaa ollut kiinnostunut kilpailuttamaan muita osakevälittäjiä kuin Nordnet ja OP. Muiden osakevälittäjien kilpailuttamisesta on jo niin moni bloggaaja kirjoittanut, että en viitsi samalle apajalle mennä. Mutta mennäänpä vihdoin asiaan.

Vertailu


Olen tehnyt vertailun omasta näkökulmastani, joten se sisältää seuraavia olettamuksia: OSKL jäsenyys, ikä 27 vuotta ja tyypillinen osakekaupan suuruus 1000 – 2000 €.
Alla olevassa taulukossa on vertailtu Osuuspankin ja Nordnetin ominaisuuksia toisiinsa. Jokaisen kategorian kohdalla boldattu on parempi.

Kategoria
Osuuspankki
Nordnet
Välityspalkkiot, kotimaa
min. 5 € tai 0.15 %
min. 7 € tai 0.15 %
Välityspalkkiot, Ruotsi
min. 5 € tai 0.15 %
min. 10 € tai 0.25 %
Välityspalkkiot, muut Pohjoismaat
min. 12 € tai 0.15 %
min. 10 € tai 0.25 %
Välityspalkkiot, muut markkinat *
min. 12 € tai 0.15 %
min. 15 € tai 0.30 %
Välityspalkkiot, Kanada
min. 12 € tai 0.15 %
min. 20 € tai 0.40 %
Säilytyspalkkiot**
0 €
0 €
Verkkopankkitunnuksilla suojattu
Kyllä
Ei
Sijoituslainan marginaali***
1.7 – 2.0 %
min. 0.99 %

* paitsi Kanada

** Oletuksena OSKL jäsenyys ja alle 30 vuotias henkilö.

*** Osuuspankin marginaalit henkilökohtaisia. Superluoton marginaali kaikille sama. Lue lisää Superluotosta.

Vertailun tulos


Taulukosta voidaan nähdä, että nuorena  OSKL:n jäsenenä Osuuspankki peittoaa Nordnetin käytännössä kaikessa paitsi sijoituslainan marginaalissa. Osassa kategorioista puhutaan jopa merkittävästä hyödystä.

Vähän kauppaa käyvänä henkilönä en niin hirveästi anna painoa välityspalkkioiden eroihin, vaan kaikkein tärkeimpänä siirtymisen syynä pidän verkkopankkitunnuksilla olevan suojauksen puuttumista Nordnetista. Mielestäni on absurdia tarjota osakesäilytystä ja -välitystä palvelussa, jossa ei ole vahvaa tunnistautumista. Varsinkin nykyisessä verkkoympäristössä, jossa keyloggerit ovat erittäin yleisiä. Vaikka arvo-osuustili onkin kytketty henkilökohtaiseen pankkitiliin, niin tunnusten jouduttua vääriin käsiin voivat haitat olla merkittäviä (esim. väärän aikaan myyminen, veroseuraamukset, jne.).

Nordnetilta on vuosikausia ihmiset (myös itsekin) pyytäneet vahvempaa tunnistautumista erilaisissa muodoissa, mutta toistaiseksi vastaukseksi on tullut vain, että ”asia on tulossa lähiaikoina”. Tätä vaan on toitetuttu jo kauan.

Tällä hetkellä ainoa siirtymisen estävä tekijä on sijoituslaina. Käytän tällä hetkellä Nordnetissa Superluottoa n. 10 % salkun lainoitusarvosta ja haluaisin pystymään käyttämään sitä myös tulevaisuudessa halutessani. Olen hakenut vastaavanlaista lainaa OPlta ja ensimmäisenä tarjouksena sain sijoituslainan n. 1.8 % marginaalilla 250 € toimitusmaksulla. Ilman tätä hävyttömän korkeata toimitusmaksua olisi salkku jo lähtenyt Osuuspankille.

Yhteenveto


OSKL nuorena jäsenenä Osuuspankki peittoaa Nordnetin käytännössä kaikessa. Jos haluat käyttää sijoituslainaa vivuttaaksesi, niin edullisempaa lainaa paremmilla ehdoilla saat lähtökohtaisesti Nordnetilta Superluoton muodossa.

Nordnet on tietenkin loistava osakevälittäjä, koska se tarjoaa täysin ilmaisia Superrahastoja, mutta Nordnetin pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja tuoda palveluun vahvempi tunnistautuminen. Jos omalla kohdallani pennosteni kanssa kuumottaa salkun väärinkäyttö mahdollisuus, niin miten sitten henkilöitä joilla on satoja tuhansia Nordnetin salkussa.

Keskustelut Osuuspankin sijoituslainan ehdoista jatkuu vielä ensi viikolla, mutta en usko Osuuspankin suostuvan tarjoamaan minulle sijoituslainaa täysin ilman toimitusmaksua. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin toistaiseksi pysyn Nordnetin jäsenenä, mutta jos päätän jossain vaiheessa lopettaa vivuttamisen, niin tulen heti silloin vaihtamaan oman salkun Osuuspankin puolelle. Kuukausisäästäminen ilman ostokuluja Superrahastoihin kummitytöille tulisi silti jatkumaan täysin normaalisti niiden ollessa ylivertaisia muihin markkinoilla oleviin indeksirahastoihin.

Oletko kilpailuttanut osakevälittäjääsi?

Kommentit

 1. Itse voisin harkita vaihtoa Osuuspankkiin, jos siellä olisi tarjolla maksuton ETF-kuukausisäästäminen. Tuo on ihan ylivoimainen valtti Nordnetillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet täysin oikeassa! Ilmainen kuukausisäästäminen sekä ETF ja Superrahastoihin on ylivoimainen muihin verrattuna. Itse en niitä toistaiseksi vielä käytä, niin sitä kautta ei estäisi siirtymistä.

   Poista
 2. Mihin hävisi 0.1% säilytyspalkkio OP:ssa ulkolaisille osakkeille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Itselle jäi hieman epäselväksi, että onko ulkomaalaisten osakkeiden säilytys ilmaista alle 30 vuotiaille. Siitä vanhemmille ainakin se tosiaan kustantaa 0.1 % vuodessa niiden keskimääräisestä arvosta. Toisinsanoen omistamalla 10 000 € edestä ulkomaalaisia osakkeita, kustantaa niiden säilytys 10 € vuodessa, joka on alle 1 € per kuukausi. Samaan aikaan 10 000 € sijoitukset tuottaa OP-bonuksia 25 € vuodessa, jolloin säilytys on edelleen "ilmaista".

   Poista
  2. Tuottaako muka osakesijoitukset bonuksia? Ehkä rahastot joo, mutta ei kai suorat osakesijoitukset...

   Niin ja ei kai ole mitään ongelmaa pitää kahta salkkua? Nordnetissa kk-säästö etf salkkua ja op:ssa toista suorien osakkeiden salkkua.

   Voithan nostaa superluoton myös nordnetista ja siirtää sen op salkkuun. Toki salkun vakuusarvo on tällöin pienempi. OP:n salkkua toki voi käyttää sitten asuntolainan vakuutena ja asunnosta voi irroittaa vakuutta muualle.

   Poista
 3. Sijoituksista OP-bonuksia kertyy ainoastaan tuotto- ja tavoitetileistä, OP-sijoitusrahastoista ja OP-sijoitusvakuutuksista. Tämä tieto on vaikeasti löydettävissä, mutta esim. laskurin info-napin takaa: https://uusi.op.fi/henkiloasiakkaat/omistaja-asiakas-ja-edut/bonuslaskuri

  Eli tuo säilytysmaksu on aikamoinen käsijarru pitkäaikaiselle holdaajalle OP:ssa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Blogin uudet tuulet

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Tavoitteet 2021 - Yhdeksän askelta parempaan tulevaisuuteen

Vuoden 2020 tavoitteet - Pörssiromahduksen kautta voittoon

Kuukausikatsaus 2020-12

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Nordnetin ETF-kuukausisäästäminen muuttui maksulliseksi

Viisi vuotta sijoittamista takana

Näin kuukausisäästät alaikäiselle Nordnetin Indeksirahastoon