Average Money, Rich LifeSaan usein kuulla mielipiteitä omasta rahankäytöstäni ja siitä, kuinka minun on pakko kituuttaa, jos käytän näin "vähän" rahaa. Omasta mielestäni elämäni on todella rikasta tällä hetkellä ja nykyisellä tulotasolla saan jo kaiken mitä tarvitsen. Katsotaampa millaisia asioita pidän rikkauksina(ts. kuinka pieneen tyydyn). En ota tässä postauksessa kantaa elämän henkisiin rikkauksiin omalta osaltani vaan keskityn enemmänkin muuhun.

Rikas elämä käsitteenä

Elämän rikkaus on suhteellista ja riippuu paljon ihmisestä minkä hän laskee rikkaudeksi. Hyvin huonotuloiset ihmiset saattavat olla hyvinkin onnellisia ja pitää elämäänsä rikkaana, koska heillä voi olla esimerkiksi todella hyvät välit lastensa tai läheistensä kanssa (jos esim. ei ole rahaa tehdä asioita, niin saatetaan keksiä enemmän ilmaista yhdessäoloa). Toisaalta keskivertoa rikkaampi henkilö ei välttämättä ole tyytyväinen elämään Porchen ratissa ja tuntee olevansa köyhä. Rikkaus on siis katsojan silmässä.

Osinkoinsinöörin käsitys omasta elämästä ja sen rikkauksista 

Tulen itse köyhästä perheestä, jossa rahattomuus on vaikuttanut moneen asiaan ja erityisesti ajatusmaailmaan. Saatan olla siis pienempiin asioihin tyytyväinen kuin perusvarakkaan perheen jamppa. Lapsena ja nuorempana tiesin, että jos jotain halusi, oli hyvä mennä itse töihin ja hankkia se. Muuten sitä saattoi joutua odottamaan tovin. Opin myös käyttämään rahaa järkevästi, koska tiesin, että sitä ei ole tulossa lisää ilman tekemättä töitä.

Nykyään tienaan hieman alle Suomen keskipalkan (v. 2016, 3368 €/kk) ja enemmän kuin keskiverto minun ikäiseni (v. 2016, 2776 €/kk). Tuloni ovat olleet tämän vuoden aikana 2421 €/kk (netto) keskimäärin ja tulen toimeen keskimäärin 1724 € kuukaudessa (viimeiset 6 kuukautta enemmänkin 1518 €/kk). Voidaan puhua siis, että talouteni on ylijäämäinen. Vaikka talouteni on ylijäämäinen, niin en tunne, että minulta puuttuisi mitään tai että kituuttaisin.

Terveellistä ruokaa löytyy pöydästä, pihasta löytyy ”uusi” auto, syön päivittäin ravintolatasoista ruokaa töissä, minulla on omistusasunto, olen vakuuttanut itseni kaikkia elämän vahinkoja vastaan, päältäni löytyy uudet vaatteet, teen parempaa elämää kummitytöilleni säästämällä ja harrastan sekä pidän hauskaa aina kun siltä tuntuu. Miten siis voin kituuttaa, kun en ole jättänyt elämästäni mitään tärkeetä pois?

Saan kritiikkiä osakseni siitä, että käytän niin vähän rahaa ruokaan, että minun on pakko syödä vain makaroonilaatikkoa. Omasta mielestäni syön paljon terveellisemmin ja runsaammin kuin moni läheiseni. Rahaa ruokaan minulla menee kuitenkin keskimäärin 230 € kuukaudessa, jolla saan laadukasta ja terveellistä ruokaa itselleni niin paljon kuin haluan. Vaikka olenkin hintatietoinen, niin en ole enää ikinä joutunut miettimään, että riittääkö rahani laadukkaaseen ruokaan. Tämä on yksi tärkeimmistä rikkauksistani. Lapsena ja nuoruudessa ruuan määrä pöydässä ei ole ollut kaksinen ja sitä on joutunut oikeastaan säännöstelemään ja hakemaan lisää ruokajonoista. Mainittakoon, että yksi onnellisimpia ja eniten mieleenjääviä hetkiä lapsuudestani oli se, että saimme ruoka-avustuksen (en saa millään mieleeni järjestön nimeä) kautta jouluna 100 € lahjakortin K-kauppaan ja sain luvan ostaa itselleni possupihvin lihatiskiltä. Sen lisäksi, että nykyisessä tilanteessani saan syödä mitä ikinä haluan, niin pystyn myös elättämään muita, jos on tarvetta. Pyydän usein esim. pikkusiskoani luokseni syömään, jotta hänkin saa hyvää ja terveellistä ruokaa.

Olen perheeni ensimmäinen lukion ja korkeakoulun käynyt henkilö. Kiitos koulutuksestani kuuluu Pelastakaa Lapset Rylle, koska ilman heiltä saatua rahallista tukea, en olisi voinut koskaan käydä lukiota. Korkeakoulun pystyinkin jo rahoittamaan lähes kokonaan kesätyörahoilla ja elämällä n. 200 eurolla kuukaudessa. Hyvän koulutuksen (vaikka ei olekaan niin korkea kuin olen ajatellut) lasken kuitenkin yhdeksi rikkaudeksi. Suomessa hyvien järjestelmien vuoksi lähes kaikilla on mahdollisuus kouluttautua, jos haluaa.

Olen omistusasunnon omistaja jo 26 vuoden iässä. Yli kymmenen vuotta aikaisemmin kuin oma isäni (ja äitini asuu vielä vuokralla). Pidän omaa asuntoa yhtenä suurimpana saavutuksenani ja erityisesti sitä, että minulla oli sellaiseen varaa jo näin nuorena vaikka asunkin melko kalliissa kaupungissa eli Turussa. Asuntoni on mielestäni todella upea ja usein pysähdyn miettimään miten hieno asia se on. Tämä on taas yksi elämäni rikkauksista.

Olen myös sen verran hyvässä taloudellisessa asemassa, että voin valita auttaa myös muita. Käytän 75 € kuukaudessa siihen, että laitan kummitytöille rahaa rahastoihin ja maksan siskoilleni Spotifyta ja Netflixiä. Todellisuudessa käytän paljon enemmän rahaa läheisiini esimerkiksi antamalla siskoilleni rahaa, kun menevät matkoille, osallistumalla auton ostoon jne. Annoin myös vähintään 500 € edestä tavaroita siskolleni, kun hän muutti uuteen asuntoon. Minua on autettu niin ruoka-avustuksilla, koulukirjojen maksamisella kuin lahjoina vähävaraiselle lapselle. Haluan siis itsekin tehdä jotain hyvää ja auttaa edes läheisiä ihmisiä. Muita lahjoitusmuotoja en ole edes harkinnut, mutta joulupuu konseptiin haluan osallistua. Tiedän miten tärkeetä pienen lapsen ja teinin on saada joululahja.

Materialistiseltakin osalta olen mielestäni rikas ja en tarvitse mitään lisää. Työhuoneesta löytyy yli 2000 € maksanut itsekoottu tietokone, olohuoneesta 50 tuuman televisio kotiteatterilla (surround kaiuttimilla). Pelikonsoleitakin löytyy ainakin Gameboy Color, playstation 2, Xbox 360 ja Nintendo Wii. Lisää tekniikkaa löytyy myös tablettina ja peliläppärinä. Viime vuosina olen huomannut näistä suurimman osan olevan täysin turhia omistuksia, koska en käytä suurta osaa koskaan (esim. playstation, Xbox, tabletti ja Wii). Olen ajatellutkin luopua näistä, koska itsellä ei ole niille mitään käyttöä. Olen kuitenkin pystynyt hankkimaan itselleni kaiken minkä olen aikoinaan halunnut. Olen mielestäni rikas siis tältäkin osalta.

Pihasta löytyy myös omasta mielestäni todella uusi ja hyväkuntoinen auto (2008 avensis farmari). Joskus saan vittuilua osakseni, koska minun pitäisi kuulemma ajaa kalliimmalla autolla ”tolla palkalla”. Olen kieltämättä miettinyt auton vaihtoa hieman uudempaan lisätäkseni auton turvallisuutta ja valmistumalla mahdollisesti joskus tuleviin lapsiin. Uusi ja kalliimpi auto tuskin tuo elämääni yhtään mitään muuta kuin lisää rahanmenoa lainan lyhennyksen ja kalliimpien huoltojen muodossa. Vaikka uuden auton ostaminen onkin kivaa, niin siitä saatava hyväolo kestää kyllä vain päiviä.

Yhteenveto

Aikaisemmin pyrin selittämään muille, että en mielestäni kitsastele mistään ja saan jo käyttämälläni rahamäärällä kaiken. Nykyään en jaksa enää vaivautua.

Idea tähän postaukseen tuli siitä, kun vaimokkeeni kysyi eilen minulta, että mitä tahdon joululahjaksi. Mietin koko eilisen ja tämän päivän lahjaideoita ja en keksinyt mitään. Aikaisemmin olen pyytänyt tietokoneen osia, mutta tällä hetkellä koneeni kaikki komponentit ovat niin uusia, että ei ole mitään järkeä uusia mitään. Olen nykyään siis siinä asemassa elämässä, että minulla on jo kaikki mitä tarvitsen.

Jos olen tullut siihen kohtaan elämässäni, että ostamalla lisää materiaalia en saa itseäni enää onnellisemmaksi, niin mitä teen enää ylimääräisellä rahalla? Jos nykyisellä kulutuksella saan jo kaiken, niin miten sitä voi kutsua kituuttamiseksi? Jos uusi materiaali ei tuo elämääni enempää rikkautta, niin mistä sitä pitää sitten hakea?

Olenkin ottanut tavoitteekseni vaurastumisen, jotta jo saavutettu taloudellinen tilanne on pysyvä ja ettei minun ja lasteni tarvitse tulevaisuudessa miettiä rahan riittämistä perusasioihin. Hyvä taloudellinen tilanne luo onnellisuutta ja turvaa, koska voit keskittää ajatuksesi muuhun kuin rahaan.
Vaikka olenkin tyytyväinen vähään, niin en silti unohda unelmoida isosti. Taloudelliset tavoitteet on tarkkaan jo säädetty lähivuosille. Olen pyrkinyt lisäämään elämäni rikkauksia (ts. sisältöä) tekemällä uusia asioita, opettemalla uusia asioita (kuten sijoittaminen ja asuntosijoittaminen), lukemalla enemmän kirjoja, viettämällä enemmän aikaa kummityttöjeni ja läheisteni kanssa. Ylimääräisellä rahankulutuksella sitä tuskin saisin aikaiseksi.

Voitko itse sanoa eläväsi rikasta elämää? Jos et, niin mitä puuttuu?

Kommentit

 1. Erittäin hyvin kuulostaa asiat olevan. Tuohon pystyn samaistumaan kuinka voi arvostaa elämän pieniä asioita paljon kun on elänyt köyhän lapsuuden. Minulla on asioita mitä haluan ja mihin minulla ei oikein olisi varaa. Moni näistä asioista on myös semmoisia johon tarvitsisin lisäksi vapaa-aikaa. En silti osaa olla näistä kovinkaan pahoillani vaan pyrin siihen, että askel kerrallaan saan elämääni lisää tärkeitä asioita. Tällä hetkellä tärkeimpänä on perheen isän rooli ja se vie nykyisen vapaa-ajan sekä rahat ;) Tavoittelen myös parempaa rahallista tilannetta, jotta voisin alkaa lisäämään vapaa-aikaa jossain kohdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavotteesi ovat samat kuin minulla! Ja tärkeysjärjestyskin on kondiksessa! ;)

   Poista
 2. Itselläkin on aika samanlainen tilanne. Pystyn tekemään asioita, joista nautin. En ole törmännyt mihinkään, mitä haluaisin, mutta en pystyisi hankkimaan. En koe, että joutuisin vastentahtoisesti luopumaan mistään, mitä haluaisin. Teen kivaa työtä, saan sopivasti palkkaa ja teen vapaa-ajalla asioita, joista pidän. Syön hyvin ja terveellisesti. Matkustelen kun tahdon. Harrastan niitä asioita joihin tykkään aikani käyttää. Ja rahaa jää säästöön. Materian haaliminen ahdistaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin asiat todella hyvässä jamassa! Talous on ylijäämäinen ja saat elämältä jo kaiken minkä haluat!

   Poista
 3. Itselläni tulot on n 1500 kuussa ja menot 1000 kuussa. Kuulostaa aika kitsastelulta, mutta myös minulla on kaikki mitä tarvitsen. Oma kiva koti tykötarpeineen, varaa hoitaa elukat hyvin ja eritoten syödä hyvin. Minusta on kiva tehdä herkkuruokia ja syödä hyvin, kaikista äärimmäisimmät pihistelijäthän paheksuisivat minun ruokatapojani, mutta minulle ruoka on sitä luksusta mihin panostan.

  Rahallisesti siis menee pienistä tuloista huolimatta hyvin, vaikka toki olisi kivempi saada enemmän rahaa, olenhan kuitenkin kiltisti korkeakoulutettu ja osaava muutenkin. Muutoinkin elämä jees. Ainut rikka rokassa on työni joka on sisällöltään (ja palkaltaan) täyttä kuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ja terveellinen (ei aina niin terveellinen) ruoka on parasta! Uusien ruokien ja ravintoloiden kokeilu on itsellä melkein harrastus.

   Toivottavasti löytäisit parempi palkkaisen työn, joka olisi sisällöltään mielekkäämpää! Ei muuta ku verkot vesille!

   Poista
 4. Oma kulutukseni nousi lähemmäs tuhatta euroa per kuukausi, kun löysin vakituisen työn. Lähinnä sen vuoksi, että puolisoni maksoi hieman enemmän ruuasta ja muista kuluista, kun vielä opiskelin. Nyt korvaan tilannetta ja maksan itse vuorostaan hieman enemmän.

  Voisin tietenkin ostaa asioita, mutta olen luonteeltani sellainen, että harkitsen asioiden ostamista. Ostan niitä kumminkin pitkän harkinnan jälkeen ja kuvaamaasi "materialistiseen" tilanteeseen on helppo samaistua.

  Mielestäni 1000 euroa normaalina kuukautena riittää varsin hyvin. Ainut selvästi poikkeava asia mitä teen vain harvoin, on baareissa käyminen. Rahan saa palamaan hyvin nopeasti viiden - kuuden euron tuoppien ääressä (vai onko se nykyään jo seitsemän - kahdeksan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin ollut hyvin järkevä järjestelmä kulujen jakamiseen! Olen itsekin miettinyt omien kulutustottumusten muuttumista parin vuoden takaiseen, jolloin tienasin n. 1/3 nykyisistä bruttotuloista. Aivan selvää kirjanpitoa ei tuolta ajalta ole, mutta olen kuitenkin silloinkin pystynyt 50-100 €/kk säästämään. Hyvin maltillinen elämäntapainflaatio on itselläni tapahtunut ku menot ovat kasvaneet vain parin sadan euron edestä kun tulot ovat nettona kaksinkertaistuneet.

   Jep, olisin mielelläni jo luopunut mainitsemistani tavaroista, mutta vaimokkeeni on vielä halunnut säilyttää niitä vieraita varten.

   Itsellä kulutus tulee todennäköisesti ensi vuoden alussa tasaantumaan 1400 €/kk tasolla. Todellisuudessa henk.koht. asioihin menisi vain 1300 €/kk, kun muut ovat "lahjoituksia".

   Baarissa käyminen on kyllä todella kallista. Itse pyrin nauttimaan oluet kotosalla tai kaverien luona, jotta edes hieman säästäisin rahaa! Olisin välittömästi vararikossa, jos baarissa tulisi enemmän käytyä! :) Erikoisoluet taitavat pyöriä baareissa 8 € tietämissä!

   Poista
 5. Erittäin avoin ja henkilökohtainen postaus. Ehkä ennen kaikkea kuitenkin toivoa luova. Osoittaa, että Suomessa todella tapahtuu taloudellista ja sosiaalista nousua vaikka maailmassa varallisuus keskittyy entisestään. Kaikkien meidän olisi hyvä muistaa mikä elämässä todella on tärkeätä eikä pyrkiä korvaamaan sitä kerskakulutuksella. Ahkeralla opiskelulla, työllä, säästämisellä ja sijoittamisella voi rakentaa itselleen vakaan ja vauraan tulevaisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos loistavasta kommentista! Juuri näin! Monet yrittävät löytää onnellisuutta paremmista autoista, asunnoista, tekniikasta jne., mutta unohtavat millä asioilla oikeasti on merkitystä.

   Poista
 6. Hei kaikki!
  Olen Elena Vasil, joka asuu tällä hetkellä Helsingissä. Olen leski tällä hetkellä neljän lapsen kanssa, ja olin jumissa taloudellisessa tilanteessa tammikuussa ja minun piti jälleenrahoittaa ja maksaa laskut. Yritin etsiä lainoja eri lainayrityksiltä sekä yksityisiltä että yrityksiltä, ​​mutta ei koskaan menestyksekkäästi, ja useimmat pankit hylkäsivät luottani. Mutta kuten Jumala olisi saanut sen, Jumalan MAN, yksityinen lainanantaja, joka antoi minulle 80 000 euron suuruisen lainan, esiteltiin yhteisyritykselle, ja tänään olen yrityksen omistaja ja lapseni tekevät hyvää tällä hetkellä, jos sinun on otettava yhteyttä mihinkään yritykseen, jossa viitataan lainan turvaamiseen ilman vakuutta, luottotarkastus, ei ole allekirjoittajaa, jolla on vain 2 prosentin korko ja paremmat takaisinmaksusuunnitelmat ja aikataulu, ota yhteyttä Dante Paolaan sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com Hän ei tiedä, että teen tämän, mutta olen niin onnellinen nyt ja päätin antaa ihmisille enemmän tietoa hänestä ja haluan myös, että Jumala siunaisi häntä enemmän. Voit ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com pikaviestipuheluun tai whatsappiin / +35677926593

  Kiitos
  Elena Vasil

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02