Ostot 2 - Kemira, Neste & OriolaElokuun alkupuolella päädyin ostamaan lisää Nestettä ja Oriolaa. Tämän lisäksi ostin myös ensimmäisen kasan Kemiran osakkeita. Tässä postauksessa kirjaan ylös perustelut hankinnoille, jotta voin myöhemmin nähdä miten olen perustellut ostoni. Käytin hyväkseni Nordnetin kampanjaa, jossa alle 200 € ostokset saa 0.99 € välityspalkkiolla.
Tätä kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitusvinkkinä ja lukija on itse vastuussa sijoitustensa tappioista ja voitoista.

Kemira

Kemira on ollut ostoslistalla jo hyvinkin pitkään ja päädyin vihdoin avaamaan pienen position. Olen koulutukseni kautta erittäin kiinnostunut kaikista kemian alan yrityksistä sijoituskohteena. Tämä saattoi olla myös yksi pääsyistä sijoittaa Kemiraan. Lisäksi vesikemikaalien tärkeys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa, kun ihmisten määrä kasvaa erityisesti vedenpuhdistuksen kannalta.

Kemira julkaisi Q2 tuloksen 20.07., joka oli sijoittajille pettymys. Osakkeen arvo laski parissa päivässä yli 5 %, vaikka kvartaalin tulos oli mielestäni ihan hyvä. Liikevaihto kasvoi 5 %, mutta käyttökate laski 2 % nousseiden kustannusten vuoksi. Vuoden 2017 näkymän Kemira piti ennallaan, joten paniikkia ei pitäisi olla.

Kemiran päätuotteita ovat vesikemikaalit, joiden tärkeyttä ei voi vähätellä. Vesikemikaaleja tarvitaan todella monilla eri aloilla, kuten paperi-, öljy-, vedenpuhdistus- ja kaivosteollisuudessa. Näistä kuitenkin tärkeimpinä näen öljy- ja vedenpuhdistuksen, joiden markkinoiden odotan kasvavan todella paljon tulevaisuudessa.

Kemira on tunnettu erittäin korkeasta osinkotuotosta, joka on ollut viimeiset kuusi vuotta peräkkäin 0.53 € per osake. Osaketta ei voi kutsua kurssiraketiksi, koska viimeiset 5 vuotta Kemiran arvo on pyörinyt 9-13 € välillä. Voidaan siis puhua täydellisestä osinko-osakkeesta. Vuodesta toiseen saat osaketta samaan hintaan, jolloin osinkotuoton pitäminen korkealla on helppoa.

Ostin yhteensä 50 kpl Kemiran osakkeita 01.08. - 03.08. välisenä aikana 10,80 € kappalehintaan (sis. välityspalkkiot). Osinkotuotto ostohinnalle viime vuoden osingolla on n. 5 %.

Neste

Neste julkaisi hieman vaisun 2017 Q2 tuloksen, jonka vuoksi osake lasketteli julkaisupäivänä 6 %. Q2 liikevoitto laski hieman alle 10 % ja siinä samassa myös EPS. Uusiutuvia tuotteita myytiin enemmän kuin koskaan, mutta niiden myyntikate laski roimasti johtuen käytännössä Blenders Tax Credit-verohelpotuksen päättymisestä. Nesteen Q2 liikevaihto kasvoi yli 10 %, johon pääsyynä oli uusiutuvien tuotteiden myyntimäärien kasvu. 

Pidän Nesteen biopolttoaineiden tuotantoa ja siihen panostamista tärkeänä. Niin liiketoiminnan kuin luonnon kannalta.

Ostin 18 kpl Nesteen osaketta 03.08. 34,32 € kappalehintaan (sis. välityspalkkiot). Omistan tällä hetkellä 50 kpl Nesteen osakkeita 31,89 € keskihintaan.  Osinkotuotto keskihinnalla viime vuoden osingolla on hieman yli 4 %.

Oriola Corporation B

Aloitetaan huonoilla uutisilla.

Oriola julkaisi jälleen hieman odotettua huonomman 2017 Q2 tuloksen, jonka vuoksi kurssi hieman laski. Lisäksi muutamaa päivää aikaisemmin Oriola kertoi jäävänsä 2016 tuloksesta.
2017 Q2 tulosta laski kesäkuulle suunnitellun IT-järjestelmien käyttöönoton myöhästyminen Suomessa, joka aiheutti lisää kustannuksia. Kuten edellisessä Ostot postauksessa kirjoitin, niin Medan nimisen jakelun positiivisen vaikutuksen odotetaan osuvan vasta Q3:lle.

Entäs sitten positiiviset uutiset.

Keskon ja Oriolan yhteisyritys sai kilpailuviranomaisen hyväksynnän 30.06.2017. Oriolan verkkokauppa kasvoi Q2 jopa 91 %. Oriolan annosjakelun piiriin on tullut Q2 mennessä jo 20 000 uutta henkilöä.

Liiketoiminnan lasku kestää mielestäni vain tämän vuoden ajan ja oletan sen kasvavan ensi vuonna. Vaikka Keskon ja Oriolan yhteisyrityksestä ei tule muuta kuin kustannuksia seuraavat 2-3 vuotta, niin uskon sen menestykseen pitemmällä tähtäimellä.

Ostin 50 kpl Oriolan osaketta 10.08. 3.64 € kappalehintaan (sis. välityspalkkiot). Omistan tällä hetkellä 550 kpl Oriolan osaketta 3.97 € keskihintaan.

Mitä mieltä olet hankinnoista? Mitä hankintoja sinun kuukauteesi on kuulunut?

Kommentit

 1. Esitit kysymyksiä edellä, että mitä mieltä ostoista. Ymmärrän pointtisi, että näet Nesteen ja Kemiran tulevaisuuden alana. Kaikissa sijoituksissa kuitenkin mainitset tuloksen huononevan. Omaa sijoitusmenstystäni paransi huomattvasti, kun aloin esittämään itselleni kysymystä, miksi yhtiön tilanne tai tulos paranee. Jos vhyvää perustelua ei tule pitää odottaa. Tai vaihtoehtoisesti mikä voi mennä vielä huonommin. Jos esimerkkinä yhtiö ei maksa osinkoa ei voi tulla enää uutista, että osinkoa ei makseta. Jos osinkoa maksetaan se voi alentua ja sitten loppua kokonaan.

  Jos tulos ei parane no kurssi nousua ja korkeampaa osinkoa turha odotella. Saat siis todennäköisesti näistä yhtiöistä vain osinkotuoton, joka on vähemmän kuin indeksin keskimääräinen 7,5-8% tuotto.

  Noissa yhtiöissä ainoastaan Oriolassa oli tulokseen posittivisesti vaikuttava perustelu tai porusteluita (Meda ja Kesko kumppanuus). Uskot kuitenkin tuloksen laskevan. Miksi et odota, että huono tulos tulee ja anna kurssin tippua?Minusta tämä on ristiriitainen, Meda ja Kesko yhtesityö on hyviä juttuja, mutta IT-järjestelmä edelleen ryssii koko homman? Vai miksi tulos tippuu? Itse en sijoittaisi yhtiöön, joka lähtee muuttamaan IT-järjestelmää ja tulos on kuraa puolivuotta sen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,

   Kiitos hyvästä kommentistasi!
   Kysyn itseltäni hyvin samankaltaisia kysymyksiä etsiessäni hyviä yrityksiä, joilla on hetkellisiä ongelmia. Yleisesti yritän miettiä, että onko ongelma pysyvää vai voisiko se olla vaan esim. 1v kestävää. En yleisesti pyri ottamaan juurikaan kantaa siihen, että nouseeko yrityksen kurssi vuoden aikana vaan siihen, että nouseeko osinko (ja sitä mukaa yleensä myös osakkeen arvo) seuraavien 10 vuoden aikana.
   Yrityksen liikevaihto ja sitä kautta myös tuloksen kasvu on tietinkin ainoa perusta osingonkasvulle ilman kasvattamatta osinkojakosuhdetta. Jos otamme kuitenkin Oriolan esimerkkinä, niin tällä hetkellä Oriola maksaa osinkoina ulos alle 60 % tuloksestaan. Joten vaikka Oriolan liikevaihto ja sitä mukaa tulos laskisi 10 % olisi nykyinen osingonmaksu täysin turvattu. Osingonjako osuus tietysti hieman kasvaa.
   Oriolan osingonmaksukyvystä en ole niin huolestunut kuin esim. Kemirasta. Kemira jakaa käytännössä kaiken ylimääräisen rahan ulos osinkoina. Pienetkin muutokset liikevaihdossa tai tuloksessa voi johtaa osingon leikkaamiseen. Tämän vuoksi aloitin Kemirassa pienellä positiolla, jota voi täydentää ylisuurissa kurssilaskuissa.

   Olet todennäköisesti oikeassa, että indeksisijoittamisella voisi saada vähän paremman tuoton, mutta siinä on kuitenkin yksi ongelma. Jos en ole aikomassa myydä osakkeitani seuraavaan 15 vuoteen(tai en koskaan?), niin en hyödy käytännössä kurssinoususta mitään, muuta kuin että sininen väri näyttää kivemmalta kuin punainen. Jos taas hankinkin yrityksiä osingojen takia, niin tulen sen 15 vuoden aikana saamaan ainakin osinkoja, joilla useamman vuoden päästä pystyisin maksamaan kaikki tai lähes kaikki kustannukseni. Tietysti toivon osakevalintojeni menestystä myös kurssinousun osalta, mutta se on käytännössä täysin merkityksetöntä ilman realisoimatta niitä.

   Oriolan tapauksessa odotan liikevaihdon laskevan noin 5 % tänä vuonna. Kurssi on kuitenkin laskenut jo niin alas, että aletaan lähestyä 4 % osinkotuottoa. Defensiiviselle yritykselle pidän tätä jo korkeana osinkotuottona, joten uskon kurssin tulleen jo pohjille ja osinkotuoton kannattevan sitä. Voin olla kuitenkin väärässä ja aloittanut osakkeiden oston liian aikaisin.
   Tulos näyttää putoavan sekä IT-järjestelmän käyttöönotosta tulevista ylimääräisistä kustannuksista että kiristyneestä kilpailusta. IT-järjestelmän voidaan odottaa valmistuvan Q3 2017, jonka jälkeen sen negatiivinen vaikutus tulokseen loppuu.

   Saa nähdä miten käy!

   Poista
 2. Palasin tänne ihmettelemään vastaustasi. Tuossa on ihan hyviä perusteluita. Olin aika yllättynyt, kun kohtuullkisen huolellisten analyysien jälkeen nämä putosi kuin puskista. Minusta tuossa edellä analysoitu Gjensidige Forsikring oli aika monella mittarilla parempi sijoitus kuin Oriola näin esimerkkinä. Mutta alkaa tämä pikkuhiljaa minulle avautua. Suuri kiinnostus on tuo sijoittajan käyttäytyminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta. Esimerkiksi Gjensidige Forsikring on melko varmasti parempi sijoituskohde kuin Oriola. Mietin viimeksi tänään myös sitä, että voisin myydä kaikki Elektat pois ja ostaa Pandoraa tilalle. Mutta kohtaan kuitenkin joka kerta saman ongelman. Miksi en vain odota pari kuukautta ja osta kyseistä "parempaa" yritystä ja jätä ostamani yritykset notkumaan salkkuun. Kummassakaan mainitsemassani yrityksessä ei ole tapahtunut mitään liiketoimintaa vaarantavaa seikka tai kyseinen liiketoiminta-ala ei ole muuten muuttumassa. Todennäköisesti tälläisessä vaihtotilanteessa luopuisin osakkeesta kuitenkin väärässä vaiheessa ja arvonnousu jää saamatta. Pyrin kuitenkin omassa sijoitustyylissäni olemaan myymättä osakkeita, paitsi jos jotain todella merkittävää tapahtuu(kuten tein jo Nexstim ja Seadrill kohdalla).
   Lisäksi haluan myös mainita, että vaikka kirjoitankin ja tulenkin kirjoittamaan monista kiinnostavista sijoituskohteista, niin en tule ostamaan niistä jokaista. Tarkoitukseni on kuitenkin pitää hajautus n. 15-20 yrityksessä. En näe luopuvani Oriolasta vielä hetkeen, mutta Elektan kohtaloa olen lähiaikoina miettinyt. Uskon kuitenkin jättäväni myynnit tekemättä ja ostavani seuraavaksi Pandoraa, Cellavisionia, Gjensidigeä tai Betssonia.

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-02

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind