Kuukausikatsaus 2024-04

Kuukausikatsaus 2024-04

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Avaa maksuton asiakkuus Nordnettiin*

Tulot & Menot

 Tulot

 • Nettopalkka: 3104.61 euroa
 • Muut tulot: 471.47 euroa
 • Osingot: 539.02 euroa
 • Vuokratulot (vastikkeiden jälkeiset): 464.74 euroa
 • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

 • Menot (ilman asuntolainan lyhennyksiä): 5680.40 euroa
 • Asuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 250.00 euroa
 • Sijoitusasuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 300.00 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 369.92 euroa
 • Muut lainalyhennykset (kulutusluotot tai osamaksut): 19.25 euroa

Menojen jakautuminen

Osinkoinsinööri – Kustannukset 04-2024

Kulutus vielä piirakkagraafina, jotta näet parhaiten miten eri kategoriat painottuvat kulutuksessani.

Osinkoinsinööri – Kustannukset graafina 04-2024

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli paljon yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Syntymäpäivälahja siskolle, 50 euroa
 • Terassin rakennusmateriaalit, 1334 euroa
 • Tonttivuokra, 720 euroa
 • Koiran hampaidenhoito, 400 euroa
 • Kreetan matkakustannuksia, 310 euroa
 • Kesäkenkien ostaminen, 115 euroa
 • SmugglerRok lippu, 65 euroa
 • Horizon Forbidden West -peli, 44 euroa

Osa Kreetan matkan kustannuksista tuli maksettua jo huhtikuun puolella ja loput sitten toukokuussa, kun luottokortin lasku tulee. Omakotitalomme tonttivuokra tulee kaksi kertaa vuodessa kuuden kuukauden osalta ja tässä kuussa oli ensimmäisen maksun vuoro. Hoidimme nyt kolmannen ja toivottavasti viimeisen kerran vanhemman koiran hampaita. Hänen hampaisiin on helposti mennyt vuosien varrella 2500-3000 euroa, joten ei ole mikään vähävaraisten harrastus tämä. Terassimme rakentaminen alkaa toukokuussa ja materiaalit on nyt sitä varten tilattu PK-puulta. Heitin kaikki vanhat kesäkenkäni mäkeen ja ostin kahdet uudet hyvällä alennuksella. Tämän lisäksi investoin vapaa-aikaani uuden pelin muodossa ja ostin lipun SmugglerRokiin kesäksi, vaikka tänä vuonna artistit eivät ole lähellekään yhtä hyviä kuin viime kerralla.

Ylimääräisiä kustannuksia tässä kuukaudessa oli 3038 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli kohtuullisella tasolla, vaikka korkoihin meneekin tällä hetkellä neljä kertaa enemmän rahaa kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Tein kulukategorisointiin pienen muutoksen ja erotin Asuntolainan korot & kulut -kategoriasta sijoitusasuntolainojen korot omaksi osiokseen, jotta läpinäkyvyys ja ymmärrys lisääntyy.

Kulutusluottoina tai osamaksuina minulla on tällä hetkellä enää uusi televisio. Tämä viimeinen osamaksu on täysin koroton ja kuluton. Maksan tämänkin jossain vaiheessa tänä vuonna kokonaan pois, kun isommat muut hankinnat on välissä tullut tehtyä.

Toistuvina lahjoituksina ovat talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kolmelle kummitytölle ja yhdelle kummipojalle. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (toisin sanoen 60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Kulutus oli kuukauden aikana korkealla tasolla. Säästöaste oli kuukauden osalta historiallisen huono -24.0 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen -1100.56 euroa.

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 369.92 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 1304.23 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan osakemarkkinoille. Tässä kuussa osinkonsa maksoivat Metsä Board (121.06 euroa), Neste (116.22 euroa), Gjensidige Forsikring (225.75 euroa) ja Kemira (75.99 euroa) ennakonpidätyksen jälkeen. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 794.95 euroa (brutto 1057.42 euroa).

Huhtikuun kohokohtana oli pörssilistaamattoman Injeqin hakeutuminen konkurssiin, jonka rahoittamiseen osallistuin heinäkuussa 2019 (voit lukea lisää Injeqistä Ostot 15 – Injeq kirjoituksesta). Siemenvaiheen yrityksiin sijoittaminen on erittäin riskistä ja suurin osa näistä yrityksistä päätyy konkurssiin. Näin kävi myös Injeqille oikeastaan kahdesta syystä: 1) korkojen nousun myötä riskirahoituksen saaminen muuttui mahdottomaksi ja 2) markkinoilla ei ollut tuotteelle niin paljon kysyntää kuin aluksi uumoiltiin.

Nesteen pörssikurssin laskeminen erittäin huonon kvartaalituloksen myötä johti siihen, että käytin kaikki arvo-osuustilillä olevat rahat ostamalla kyseistä yritystä jälleen lisää. Tämä oli jo kolmas panostus Nesteeseen tämän vuoden puolella ja se jää todennäköisesti myös viimeiseksi. Nesteen lähitulevaisuus on negatiivinen, mutta uskoni pitkän aikavälin tarinan olevan edelleen muuttumaton.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri – Osakevarallisuus 04-2024

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut aloituksesta asti molemmissa asunnoissa 100 prosenttia (toistaiseksi). Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokran tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

Sijoitusasuntojeni vuokratulot ja menot ovat seuraavat:

 • Vuokratulot (sis. vesimaksut ja parkkipaikan maksun) yhteensä 800.35 euroa
 • Menot (hoitovastikkeet, rahoitusvastike, vesimaksut ja autopaikka) yhteensä 335.61 euroa
 • Lainanlyhennykset ja korot yhteensä 587.41 euroa
 • Kassavirta -122.67 euroa

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 6900 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasunnossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä yhdessä vuokralaisen kanssa ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 6400 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.
Osinkoinsinööri – Sijoitusasunnot 04-2024

Sijoitukset yhteensä

Osakesalkkuni laski ensisijaisesti Injeqin konkurssin vuoksi, koska muuten nousua oli erityisesti Gjensidigen ja Kemiran kursseissa kuukauden aikana. Osakesalkkuni arvo on tänään 63 502 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 129 402 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri – Sijoitusvarallisuus 04-2024

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Oman asuntoni asuntolaina lyheni 250 euroa. Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 150 euroa ja toisen sijoitusasuntoni laina lyheni 150 euroa.

Velat osiossa on aikaisemmin mainitsemani uusi rivi eli autolaina, jonka laina-aika nostettaessa oli 4 vuotta ja kiinteä korko 4.99 prosenttia. Tulemme maksamaan autolainan maksuohjelmaa nopeammin, kuten viime kerrallakin. Siihen mennessä se lyhenee tasaisen tappavasti.

Päivitin nettovarallisuustaulukkoa helmikuussa siten, että toin erikseen näkyviin niin osamaksut, luottokorttilainan kuin Superluoton. Nyt se on sekä itselleni että lukijoilleni selvää, jos minulla on mitään osamaksuja tai ”huonoja lainoja” käytössä. Nyt jäljellä ”huonoa” lainaa on enää autolainan lisäksi vain uuden TV:n osamaksu, jonka tulen maksamaan pois suurempien investointien tekemisen jälkeen.

Käteiseni määrä putosi merkittävästi kuukauden aikana ja niin tulee todennäköisesti tapahtumaan myös toukokuussa, kun terassin rakentamisen kustannukset tulevat maksettavaksi monen muun asian kanssa.

Kuukausi oli säästämisen suhteen erittäin huono, mutta velat jatkoivat hyvää lyhentymistään. Tämän lisäksi osakesalkkuni ensimmäinen konkurssi johti nettovarallisuuden laskemiseen 2683 euron osalta. Nettovarallisuus on tämän vuoksi nyt 147 827 euroa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri – Nettovarallisuus 04-2024

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Kuvaaja sisältää myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 04-2024

Yhteenveto ja kuulumiset

Huhtikuu oli jälleen kerran hyvin kiireellinen kuukausi minulle, joka kuitenkin alkoi viikon talvilomalla Kreetalla. Kreeta näytti kyllä parastaan, kun lämpötila oli noin 10 astetta korkeammalla kuin yleensä huhtikuun alussa.  Kreetan reissu jää nyt tämän vuoden viimeiseksi lomamatkaksi, jos työn puolesta ei tule mitään reissua vielä loppuvuodesta (pieni todennäköisyys, että menen uudestaan käymään Coloradossa). Rahaa paloi lomalla hyvään tahtiin, mutta se ei haittaa. Matkustaminen on yksi ainoista asioista, jossa en pyri säästämään, kun se antaa minulle niin paljon arvoa.

Talvilomani jälkeen aloitin myös neljän päivän työviikon, jossa teen 10 tuntisia työpäiviä normaalin 8 tunnin sijaan. Olettamukseni vinkumisen alkamisesta toteutui, mutta eiköhän se siitä laannu ajan mittaan. Olen tämän muutoksen myötä saanut nyt perjantait vapaaksi, jotka olen ottanut aktiiviseen käyttöön, kuten koeajojen tekemiseen.

Sain kuukauden aikana myös neuvoteltua Volvon maahantuojan kanssa mahdollisuuden saada uusia autoja koeajoon hieman pidemmäksi aikaa, jotta niistä sisällön tekeminen olisi helpompaa ja parempi laatuisempaa. Tämä on ollut aivan huippujuttu ja en jaksa odottaa, että pääsen taas testailemaan huippuautoja tulevaisuudessa. Ei niin talouteen liittyvää, mutta yllättävän hauskaa tekemistä.

Kävin huhtikuun alkupuolella myös elämäni toisessa podcastissa vieraana, jonka jakso pitäisi tulla ulos kesäkuussa. Laitan jakson jakoon ainakin sosiaalisissa medioissani, joten muistathan ottaa tilini seurantaan. Podcast-vierailun lisäksi kävin Someron Osakesäästäjien kevätkokouksessa pitämässä puheen sijoitustarinastani sekä osakepoiminnasta.

Sain myös elämäni ensimmäisen kutsun tehdä kirjoituksen Viisas Rahan -paperilehteen, josta olin erittäin otettu. Juttu ulkomaalaisten yritysten lähdeveron takaisinhakemisesta pitäisi tietojeni mukaan ilmestyä seuraavassa paperilehdessä. Kannattaa siis ehdottomasti lukea seuraava lehti, jos omistat norjaisia, saksalaisia tai tanskalaisia pörssiyrityksiä ja saat kyseisiltä yrityksiltä osinkoja. Tai jos haluat, niin voit heti lähteä lukemaan miten tanskalaisten osakkeiden osinkojen lähdeveron voi hakea takaisin.

Rahaa tuntuu palavan tällä hetkellä kovaa vauhtia erilaisten investointien tekemiseksi, mutta alkuvuoden jälkeen pitäisi tulla pikkuisen hengähdystaukoa. Tilasimme tämän kuukauden aikana terassille kulmasohvan ja riippukeinun, jotta pääsemme nauttimaan kesästä heti terassin valmistuttua. Samalla Liedossa tuli pakolliseksi biojätteen kierrätys tai kompostointi, jonka vuoksi tilasin kompostorin, jotka olivat merkittävästi kalliimpia kuin luulin niiden olevan.

Kirjoitin kuukauden aikana tekstejä muillekin sivuille, jotka ajattelin tästä lähtien nostaa kuukausikatsauksissa blogini lukijoille:

Rästissä minulla on tällä hetkellä ainakin 10 blogikirjoitusta, joita en pääse vielä hetkeen purkamaan. Ehkä kuitenkin viikonlopun aikana saisin kolme blogitekstiä ulos, jotta teille olisi taas jotain mielenkiintoista luettavaa!

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02