Vuoden 2021 tavoitteet - Asuntosijoittamisen ja lainojen lyhentämisen värittämä vuosi

Vuoden 2021 tavoitteet - Asuntosijoittamisen ja lainojen lyhentämisen värittämä vuosi

Taloudellinen riippumattomuus siintää taas yhden vuoden lähempänä, vaikkakin matkaa sinne on parhaimman arvion mukaan vielä 19 vuotta. Koska henkilökohtaisesti tärkeän projektini lopputulema on vielä vuosikymmenien päässä, niin olen tapani mukaan asettanut vuositavoitteita, jotta motivaatio pysyy yllä ja huomaa paremmin, miten asiat etenevät ainakin toivottavasti oikean suuntaan.

Pienten vuositavoitteiden asettaminen ja seuraaminen toimii itselleni vähän kuin tikkaiden askelina kohti päässä odottavaa taloudellista riippumattomuutta. Mitä enemmän tikkaissa on askelia, sitä helpompi niitä on kavuta. Ja mitä useammin pääset astumaan uudelle askeleelle, niin sitä helpompi on pysyä motivoituneena, kun koko ajan näkee ja kokee uusia onnistumisia.

Joka vuotiseen tapaan istahdan Excelin luokse selvittämään itselleni kuluneelle vuodelle asetettujen tavoitteiden toteutumisen tai epäonnistumisen. Kirjoitusta tehdessä pohdin kovasti myös tavoitteita ensi vuodelle, mutta tehdään siitä erillinen kirjoitus vasta ensi viikolla, kun olen itse edes täysin selvillä vesillä niiden suhteen. Vuoden alussa asettamani tavoitteet ovat luettavissa tästä tekstistä ja jos sinua kiinnostaa tietää enemmän pitkän aikavälin tavoitteistani, niin ne ovat listattuna täällä.

Taloudelliset tavoitteet

Taloudelliset tavoitteet näyttelevät suurinta osaa sijoitus- ja talousblogissani, mutta niiden avulla on tarkoitus mahdollistaa muut tärkeämmän pitkän aikavälin tavoitteet. On siis hyvä lukijanakin ymmärtää, että taloudellisten tavoitteiden saavuttaminen on kieltämättä minulle tärkeää, mutta pitkän aikavälin tavoitteista vapauden saavuttaminen on tärkeämpää kuin mahdollisimman suuri nettovarallisuus tai sijoitussalkku.

Tavoite 1: Säästöaste > 40 %

Ensimmäisenä tavoitteenani oli säästää vähintään 40 prosenttia nettotuloista, joihin lasken mukaan vain palkkatöistä saamani tulot ja muut tulot (blogi- ja kirjoitustulot). Vuoden 2021 kokonaistuloni olivat 36 188 euroa, joista säästin 41.0 prosenttia. Tämä säästöaste tarkoittaa rahana 14 845 euroa, joka on varsin kunnioitettava määrä rahaa. 

Vaikka itse en laske vuokra- ja osinkotuloja mukaan säästöastetta laskettaessa, niin päätin laskea sen koko vuoden osalta tästä huolimatta lukijoitani varten, jos tämä laskentatapa on sinulla käytössä omani sijaan. Jos vuokra- ja osinkotulot huomioidaan osana kokonaistuloja, niin koko vuoden säästöaste olisi ollut 45.0 prosenttia. Tämä tavoite tuli saavutettua.

Tavoite 2: Sijoitussalkku > 60 000 euroa

Toisena tavoitteenani oli saavuttaa vähintään 60 000 euron sijoitussalkun arvo vuoden loppuun mennessä. Sijoitin vuoden aikana uutta pääomaa osakkeisiin ja sijoitusasuntoon jopa 12 110 euroa, joka on toistaiseksi suurin koskaan vuoden aikana sijoittamani summa. Kuluneen vuoden aikana osakesalkkuni tuotto on ollut varsin vaatimaton jääden molemmista vertailuindekseistä (OMX Nordic 40, YTD 24.0% ja OMX Helsinki 25 GI, YTD 25.6%) isolla marginaalilla. Osakesalkkuni vuosituotto oli kuitenkin 9.2 prosenttia, joka on omalle mummosalkulleni oikein riittävä suoritus.

Kohtuullisen sijoitustuoton ja korkean sijoitetun oman pääoman vuoksi osakesalkkuni arvo on tänään 31.12.2021 69 383 euroa. Sijoitussalkku on jakaantunut siten, että suorissa osakesijoituksissa pääomaa on 59 783 euroa ja 9 600 euroa on yhdessä sijoitusasunnon puolikkaassa. Tämä tavoite tuli saavutettua.

Tavoite 3: Nettovarallisuus > 110 000 euroa

Kolmantena tavoitteenani oli saavuttaa vähintään 110 000 euron nettovarallisuus vuoden viimeiseen päivään mennessä. Olen nostanut joka vuosi nettovarallisuuden tavoitettani alkuperäisestä suunnitelmastani ja näyttää siltä, että joudun tekemään saman asian taas tulevalle vuodelle. Nettovarallisuuden kehittyminen on vain osittain itsestäni kiinni, koska myös markkinoiden kehittyminen suuntaan tai toiseen näyttelee suurta roolia. 

Nettovarallisuus on tänään tätä tekstiä kirjoittaessa huimat 119 737 euroa, joten kasvua vuodessa tuli ennätykselliset 34 583 euroa. Nettovarallisuutta vauhdittivat erityisesti lainojen lyhentäminen, joita vuoden aikana tuli tehtyä seuraavasti: 1) 4 800 euroa asuntolaina, 2) 908 euroa sijoitusasuntolaina, 3) 3 890 euroa autolaina ja 4) 3 000 euroa sijoituslaina. Tämä tavoite tuli saavutettua.

Tavoite 4: Osinkotulo > 1 750 euroa

Neljäntenä tavoitteenani oli saada osinkotuloja vähintään 1750 euron edestä. Osinko- ja vuokratulot tulevat olemaan taloudellisesti riippumattomana tulonlähteenä osakkeiden myymisen sijaan, joten tämän vuoksi seuraan osinkotulojen kehitystä. Korkea osinkotuotto ja sitä kautta parempi osakesalkun kassavirta ei kuitenkaan ole itselleni ainoa sijoituskriteeri. Vuoden aikana sain osinkotuloja 1 774 euron edestä, joten tavoite tuli saavutettua täpärästi. Tämä tavoite tuli saavutettua.

Tavoite 5: Sijoitusasunto

Viidentenä tavoitteenani oli ostaa ensimmäinen sijoitusasunto parhaan ystäväni kanssa puoliksi käyttäen hyödyksi edullista lainarahaa oman varallisuuden nostamiseksi kasvavalla kulmakertoimella. Kävimme ystäväni kanssa kymmenillä näytöillä, mutta lopulta ostimme ystäväni kanssa toukokuussa 2021 ensimmäisen sijoitusasunnon. Tämä tavoite tuli saavutettua.

Tavoite 6: Tulot > 50 000 euroa bruttona

Tienasin vuonna 2020 palkkatöistä bruttona noin 45 000 euroa, jos lounasseteleitä ja puhelinetua ei laskenut osaksi kokonaisuutta. Tavoittelin siis merkittävää nousua tuloissani asettaessani bruttotulojen tavoitteeksi yli 50 000 euroa vuodessa. Omaksi yllätyksekseni bruttotuloni vuoden ajalta olivat jopa 55 044 euroa, joka kuukausitulona ennen veroja on siis noin 4 587 euroa. Lähdin tavoittelemaan korkeampia tuloja neuvottelemalla palkankorotuksen (joka onnistui), saavuttamalla enemmän blogi- ja kirjoitustuloja (joka onnistui) ja kasvattamalla pääomatuloja (joka onnistui). Tämä tavoite tuli saavutettua.

Taloudelliset tavoitteet onnistuivat erittäin hyvin!
Taloudelliset tavoitteet onnistuivat erittäin hyvin!

Muut kuin taloudelliset tavoitteet

Taloudelliset tavoitteet ovat tärkeitä vapauden lisäämiseksi, mutta ne eivät voi olla ainoita asioita mitä tavoitella. Muut kuin taloudelliset tavoitteet kuvastavat itselleni tärkeitä asioita, joita haluan saavuttaa myös suuremman rahapussin lisäksi. Katsotaan siis yhdessä, miten niille kävi kuluvan vuoden aikana.

Tavoite 7: Painon pudotus

Seitsemänä tavoitteenani oli jatkaa hyvin alkanutta painon pudotusta siten, että alkupainosta (102 kilogrammaa) painoni olisi yhteensä pudonnut 20 kilogrammaa. Tavoitteiden asettamisen aikoihin olin pudottanut jo ensimmäiset 14 kilogrammaa kolmen kuukauden aikana. Voin iloitakseni kertoa, että jatkoin painon pudottamista ja pudotin painoani yhteensä 20 kilogrammaa noin kuuden kuukauden aikana. Tämän tavoitteen saavuttamisen jälkeen olen enää keskittynyt vain painon ylläpitämiseen, mutta edelleenkin punnitsen kaiken ruuan mitä syön. Tämä tavoite tuli saavutettua.

Tavoite 8: Blogin kirjoitus

Kahdeksantena tavoitteenani oli kirjoittaa vähintään yksi kirjoitus viikossa omaan blogiini ja tämän lisäksi myös yhden kirjoituksen kuukaudessa Viisas Rahaan. Lähdin taklaamaan tätä tavoitetta laatimalla kirjoitusaikataulun, joka osoittautui hyväksi päätökseksi vaikkakaan en sitä täysin seurannut. Silmiesi edessä näkyvä teksti on blogin 52. kirjoitus tänä vuonna, joten keskimäärin blogiin on ilmestynyt yksi uusi kirjoitus viikossa. Valitettavasti Viisas Rahan kirjoitusurakan osalta en onnistunut täysin, koska julkaisin kyseiselle alustalle vuoden aikana vain 7 kirjoitusta. Tämä tavoite onnistui siis vain osittain.

Meikä ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen!
Meikä ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen!

Tavoite 9: Unelman toteutus

Vuoden alussa pohdin sitä, että haluaisin alkaa toteuttamaan pieniä haaveitani. Tavoitteiden laatimisen aikaan en ollut vielä asiaa tämän vuoden osalta päättänyt, mutta maaliskuun nurkilla olin jo keksinyt toteutettavan haaveen. Tarkoituksenani oli ostaa lippu purjelaivaan Tall Ship Racing -tapahtumasta ja purjehtia Turusta Tallinnaan. 

Olen jo vuosia halunnut toteuttaa tämän unelman, mutta valitettavasti toukokuussa tuli suru-uutinen ja tapahtuma peruttiin koronaviruksen takia. Tämänhetkisen tiedon perusteella tämä tapahtuma järjestetään seuraavaksi Turussa vuonna 2024, jolloin ehdottomasti meinaan osallistua tapahtumaan ja purjehtia Turusta Tallinnaan.

Asetitko sinä itsellesi tavoitteita kuluneelle vuodelle? Miten tavoitteillesi kävi?

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana