Miksi Orion on niin kallista?


Tätä kysymystä olen kysynyt itseltäni niin kauan kuin olen Orionia sivusilmällä seurannut. En ole vastausta keksinyt ja tämän päivän (24.04.2018) 10 % laskettelun jälkeen päätin katsastaa onko Orion vieläkään edullista. Tarkastelen Orionia omasta näkökulmastani ja joudun olettamaan joitain asioita, jotka eivät ole julkisesti saatavilla. Kirjoittamaani ”arvostelua” Orionista ei myöskään pidä ottaa myynti- tai ostosuosituksena, vaan kirjaan ylös itselleni muistiin mitä mieltä olen Orionista tällä hetkellä. En ole vastuussa tappioistasi tai voitoistasi, jos päätät kirjoittamani pohjalta jotain tehdä.
Osallistuin muutama kuukausi sitten Osakesäästäjien keskusliiton järjestämään pörssiyritysiltaan, jossa yhtenä esiintyjänä oli Orion. Jokaiseen väittämääni ei täten löyty todistusaineistoa, koska esitysmateriaalista keräsin vain tärkeimmät asiat muistiinpanoihini eikä esitysmateriaalia lähetetty jälkikäteen osallistujille. Kuitenkin melkein kaikki tieto on saatavilla täältä.

Orionin arvostus ja näkymät

Orion osake kävi 2017 kesällä parhaimmillaan 58 €:ssa ja on tätä kirjoittaessa 23.83 €:ssa osakkeelta. Laskua on siis tullut melkein 60 % huippulukemista. Viime kesän arvostukseen en ota hirveästi kantaa, mutta jokainen tuloslaskelman lukenut ymmärsi, että arvostus ei ollut ansaittua. Pureudutaan kuitenkin tällä kertaa Orionin nykyiseen arvostukseen, jota pidän edelleenkin kalliina. Ennenkuin revit henkselisi, niin annahan minun perustella, että miksi.

Orion menetti merkittävimmän lääkkeensä Stalevon patentit vuonna 2012, jonka jälkeen niiden myynti on ollut selvässä laskussa ja tulee jatkumaan edelleenkin samana geneeristen tuotteiden vallatessa markkinoita. Tällä hetkellä Parkinsonin tauti lääkkeet ovat vielä Orionin eniten myyviä lääkkeitä, mutta niiden myynti laskee tällä hetkellä lähes 10 % vuosivauhtia. Näistä saatu liikevaihto vuonna 2017 oli 104 miljoonaa, joten n. 10 miljoonan liikevaihdon pudotus on oletettavaa.

Pörssiyritysillassa Orionin edustaja oli ylpeä geneeristen lääkkeiden volyymien ja sitä kautta saadun voittojen kasvusta, mutta varoitteli, että volyymejä ei voida kasvattaa loputtomiin. Hän kertoikin, että tällä alueella on odotettavissa myynnin laskua tai ainakin kasvun pysähtymistä. Toivotaan ja oletetaan, että tästä osa-alueesta ei liikevaihdon laskua tule.

Orionin kolmanneksi eniten myyvän lääkkeen Dexdorin kilpailu on alkanut Euroopassa ja sen odotetaan laskevan siitä saatua liikevaihtoa. Geneerisille valmisteille on siis myönnetty myyntilupia Euroopassa, joten aivan varmasti kyseisen lääkkeen myynti tulee laskemaan. Ainoa kysymys on vain, että kuinka paljon.

Orionin neljänneksi eniten myyvän lääkkeen Simdax peruspatentti on päättynyt, joka tulee johtamaan geneeristen valmisteiden markkinoille tuloon. Näiden kilpailevien valmisteiden ei odoteta vielä vaikuttavan vuoden 2018 myynteihin, mutta myynnin lasku on kuitenkin odotettavissa.

Vuoden 2017 liikevaihdossa on ylimääräinen 81 miljoonan kertaerä erityistuotteista. Tämä erityistuote on nimeltään Remsima (infliksimabi, monoklonaalinen antibodi), joka ns. biosimilaarilääke. Maailman Top 10 eniten myyvistä lääkkeistä maailmassa lähes kaikki ovat biologisiin molekyyleihin perustuvia lääkkeitä, joihin myös infliksimabi kuuluu (Remicade nimellä markkinoilla, 5. sija 2017). Kaikki biosimilaarit monoklonaaliset antibodilääkkeet ovat suoneen annosteltavia, jonka vuoksi se pitää annostella lääkärin toimesta sairaalassa. Näitä lääkkeitä markkinoidaan siis suoraan sairaaloille ja sairaalat kilpailuttavat lääkkeentoimittajat kerran vuodessa. OSKL tapahtumassa Orionin edustaja kertoi, että Orion on hävinnyt kyseiset kilpailutukset Norjassa ja Tanskassa tarkoittaen sitä, että näistä lääkkeistä ei ole tulossa käytännössä mitään tilille tänä vuonna. Liikevaihdosta voidaan siis vähentää 80 miljoonaa kättelyssä, jos mitään korvaava ei saada aikaiseksi.

Näiden lisäksi Suomi, joka on Orionin merkittävin markkina-alue, tehtiin muutoksia reseptilääkkeiden hinnoittelujärjestelmään kaventamalla hintaputkea, jonka on arvioitu aiheuttavan 15 miljoonan liikevaihdon laskun 2018 vuoden aikana.

Myynnin laskuista kun on nyt paasattu, niin heitetään lisää vettä myllyyn. Orion ilmoitti lisäksi, että sopimusvalmistusliiketoiminnan myynti tulee laskemaan merkittävästi suurimman yhteistyökumppanin lopetettua yhteistyön 2017 aikana. Tämä tuo liikevaihtoon 16 miljoonan euron loven.

Tänään julkaistu Q1 tulos ei myöskään silmiä hivele. Liikevaihto laski 7 % vuoden takaisesta ja liikevoitto jopa 21 %. Orionin EPS viime vuodelta oli 1.61 € per osake, johon pääseminen näyttää melkoiselta urakalta. Jos oletamme saman menon jatkuvan vuoden loppuun asti, tulee Orionilla olemaan todella vaikeaa päästä edes 1.4 € EPSiin. Näillä oletuksilla Orionin PE voisi liikkua nykyhinnalla jossain 17-18 nurkilla. Orion on kyllä nettovelaton (gearing -1,9 v.2017) yhtiö, mutta siihen ne hyvät uutiset sitten jäävätkin. Osingon leikkaus on myös edessä, jos sitä ei meinata rahoittaa velalla. Viime vuonnahan Orion jakoi tuloksestaan 96.3 % ulos osinkoina. Pidän nykyistä arvostusta liian korkeana verrattuna tulevaisuuden näkymiin.

Positiivisena asiana pitää nostaa vielä Easyhaler tuoteperheen myynnin kasvu, josta OSKL tapahtumassa Orionin edustaja arveli kasvavan viiden vuoden päästä jopa 150-200 miljoonan liikevaihtoa tekeväksi osaksi. Viime vuonna se myi 77 miljoonan edestä, joten melkoista kasvua pitäisi saada siis aikaiseksi.

Orionin tuotekehitys

Orion ilmoitti aikaisemmin, että Alzheimerin tautiin phase 2:ssa oleva lääkekehitys (ORM-12741) tullaan lopettamaan, koska tulokset eivät osoittaneet tarpeeksi hyvää tehoa. Tätä lääkettä Orion kehitti yhdessä Janssen Pharmaceuticalsin kanssa.

Orionin tuotekehitysputkessa ainoat merkittävät kehityshankkeet ovat Darolutamidi valmisteet, joita kehitetään yhdessä Bayerin kanssa. Bayerin voidaan olettaa maksavan käytännössä kaiken tai suurimman osan lääkkeen kehityskuluista. Tämä olettama perustuu siihen, että phase 3 vaihe kustantaa noin 100 miljoonaa per lääkeaihio. Orionilla ei siis olisi tähän varaa. Bayerin maksaessa suurimman osan kehityskuluista johtaa kaiken logiikan mukaan siihen, että myös lääkkeen onnistuessa suurin osa voitoista menee Bayerille ja Orion tulee saamaan jonkin verran korvausta.

OSKL tapahtumassa Orionin edustaja kertoi, että Orion tulee lähtökohtaisesti aina hankkimaan kumppanin mukaan lääkkeen viimeiseen vaiheeseen, joka on mielestäni erittäin typerää. Tottakai riski on kova, jos lääke epäonnistuukin, mutta myös onnistuminen nostaisi Orionin uudelle tasolle liikevaihdossa. Tämä käytännössä vaatii sen, että osinkoa leikattaisiin merkittävästi ja raha käytettäisiin kehitykseen.

Orionin tuotekehitysputkessä ei ole siis mitään tuotetta, joka perustelisi nykyisen arvostuksen.

Yhteenveto

Orionin tilanteeseen ei ole tulossa helpotusta vaan tulitusta tulee joka suunnalta. Tämän päiväinen pudotus ei mielestäni ollut ylireagointia vaan suurempikin pudotus olisi ollut ”oikeutettua”. Tulostaan pudottavalle ilman mitään kasvunäkyviä omaavalle yritykselle voisi pienempikin arvostus olla perusteltua. Miksi ihmiset eivät osta mielummin vaikka Novo Nordiskia tai Lundbeckia? Novo Nordisk on hinnoiteltu samalla arvostustasolla kuin Orion, mutta tuloksentekokyky ja tuotekehitys (semaglutide tulee räjäyttämään pankin onnistuessaan) on täysin eri tasoa.

Orionin kasvu makaa täysin Easyhaler tuoteperheen onnistumisen ympärillä ja uusia mahdollisia onnistujia on hyvin vähän. Nykyinen arvostus ei ole mielestäni perusteltua edes Easyhaler haaveiden perusteella.

En vieläkään saanut vastausta itselleni siitä, että miksi Orion on niin kallista. Ehkä vain en ymmärrä jotain, mitä muut ymmärtävät. Kirjoitusta tehdessäni mieleeni tuli jo uusi kysymys. Miksi kukaan ei osta Orionia pois kuleksimasta?

Ehkä kirjoitukseni onkin shaissea ja olenkin väärässä. Orion ehkä onkin maailman paras sijoitus nykyhinnalla.

Mitä mieltä itse olet Orionin nykyisestä arvostuksesta ja näkymistä?

Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. Disclaimer.

Kommentit

  1. ehkä paremmat ihmiset..vaiks suomenruottalaiset? omistaa ko puljua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en valitettavasti ymmärtänyt mitä tarkoitit. Voitko hieman avata?

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana