Epäonnistumiset


Sijoitushistoriaani kuuluu kaksi epäonnistumista, missä molemmissa katosi yli 50 % sijoitetusta pääomasta. Onnekseni (tai oikeasti tarkoituksella) molemmissa tapauksissa pelasin hyvin pienillä rahoilla, joten ne eivät hirveästi vaikuttaneet sijoitusteni kokonaistuottoon. Harmittavat tietty, mutta antoivat hyvän opetuksen. Spekuloimalla ja kertomalla omista epäonnistumistani pystyt toivottavasti itse välttämään ne ja säästämään rahasi. Katsotaanpa läpi siis Osinkoinsinöörin pahimmat sijoitusmokat!

Nexstim

Ostin Nexstimiä heti sijoitusurani alkuvaiheina ”jokeriyhtiöksi” n. 250 €:lla. Yritys oli hyvin alkuvaiheissa, joten sijoitus oli korkeariskinen, mutta tuottokin olisi voinut olla kova suuren markkinan vuoksi. Nexstim kehittää NBS (Navigated Brain Stimulation) ja NBT (Navigated Brain Therapy) laitteistoja aivoinfarktipotilaiden kuvantamiseen ja kuntoutukseen. NBS-laitteistolla on jo CE-merkintä ja FDA-lupa. Tämän laitteen markkinat ovat kuitenkin melko pienet verrattuna NBT-laitteiston mahdollisuuksiin.

NBT-laitetta käytetään aivoinfarktipotilaiden kuntoutukseen estämällä terveen aivopuoliskon toimintaa magneettikentällä, jolloin heikompi aivopuolisko alkaa aktivoitua palauttaen merkittävissä määrin potilaalle motorisia taitoja ja puhekykyä. Väestön vanhetessa ja eliniän kasvaessa aivoinfarktit tulevat yleistymään ja tällä hetkellä Nexstim on arvioinut NBT:n markkinoiden olevan 1.8 miljardia USD vuodessa pelkästään Euroopassa ja USAssa.
Sijoittaessani Nexstimiin oli NBT-laitteistolla juuri käynnissä phase 3 tutkimus ja laite oli ollut niin hyvä, että mitään muutoksia laitteelle ei ollut tehty siirryttäessä phase 2:stä phase 3:n (tämä on hyvin epätavallista lääke ja lääkelaitteiston kehityksessä). Phase 3 tutkimus kuitenkin keskeytettiin maaliskuussa 2016, koska lumeverokkiryhmän ja hoitoa saaneen ryhmän vasteissa ei nähty merkittävää eroa(molemmissa oli kyllä nähty hoitovastetta). Kyseisenä päivänä osakkeen arvosta katosi muistaakseni yli 70 prosenttia.

Tutkimuksen suunnittelija oli kuvitellut, että vain ohjaamalla magneettikenttä tiettyyn pisteeseen saadaan potilaille palautettua puhe- ja motorisia taitoja. Tämän vuoksi lumeverokkiryhmälle oli annettu samaa magneettista hoitoa, mutta eri suunnasta. Tutkimuksen epäonnistumisen jälkeen todettiin, että riippumatta magneettikentän suunnasta laite auttaa potilaita kuntoutumaan lähes yhtä hyvin. Jos tutkimus olisi toteutettu esim. laittamalla kela normaalisti potilaan lähelle ja laittamalla imuri nurkassa päälle(laite pitää siis hurinaa, mutta et pysty mitenkään tuntemaan sinuun kohdistettua magneettista säteilyä), oltaisiin varmasti todella erilaisessa tilanteessa osakkeen ja yrityksen osalta.
Tutkimuksen epäonnistumisen jälkeen Nexstim joutui hakemaan uutta rahoitusta ja saikin sitä Bracknorilta, mutta erittäin huonoin ehdoin. Tämän vuoksi osakkeen arvosta on lähtenyt ostohetkestäni noin 97 prosenttia ja osakkeiden määrä on yli kymmenkertaistunut.
Päädyin myymään Nexstimin osakkeet n. 0.3 €/kpl ostaessani ne n. 6.5 €/kpl hintaan. Tappiota tällä kokeilulla tuli noin 240 euroa. Luovutustappioina näiden lappujen arvo oli minulle suurempi kuin osakkeiden.

Uskon vielä Nexstimin saavan NBT-laitteistolle myyntiluvan, mutta sen ajankohta tulee siirtymään paljon eteenpäin ja sitä ennen osakkeenomistajien osuus tulee dilutoitumaan moneen kertaan. Tulen itse pysymään tästä osakkeesta erossa tulevaisuudessakin.

Seadrill

Seadrillin liiketoimintaa on öljynporauslautat. Seadrillin arvosta on viimeisenä parina vuotena pyyhkiytynyt pois yli 90 prosenttia ja se oli hinnoiteltu jo konkurssiyritykseksi. Yritys oli juuri uusimassa laivastoaan, kun öljyn hinta romahti. Tämän vuoksi Seadrillillä on todella suuri velkataakka kannettavaan. Ostin Seadrilliä n. 20 NOK hintaan hieman alle 500 eurolla. Samaan aikaan yrityksen EPS oli yhtä suuri kuin osakkeen arvo. Tämän lisäksi Seadrill lyhensi erittäin hyvää vauhtia lainojansa. Uskoin Seadrillin pystyvän hoitamaan lainansa tai ainakin pystyvänsä neuvottelemaan lainanehdoista ja eräpäivistä pankkien kanssa.

Seadrillin osake näyttikin aluksi kultakaivokselta sen ollessa yli 60 prosenttia plussalla vähän ostoni jälkeen. Kuitenkin muutama kuukausi sitten Seadrill ilmoitti, että joutuu hakemaan uutta pääomaa noin 1 miljardin USD edestä järjestelläkseen erääntyviä lainojaan. Uskoin, että se hoidetaan osakeannilla nykyisille omistajille, joka olisi sopinut minulle oikein hyvin.

Viime kuun alkupuolella Seadrill ilmoitti, että uutta pääomaa tullaan hakemaan erittäin epäedullisin ehdoin nykyisille omistajille ja nykyisten omistajien osuus tulee merkittävästi dilutoitumaan. Lisäksi Seadrill heilutteli jo konkurssikorttiakin. Päädyin myymään Seadrillit välittömästi ilmoituksen jälkeen, koska en nähnyt saavani yrityksestä tuottoa tai rahojani koskaan takaisin.

Tappioita Seadrill kokeilusta tuli n. 60 prosenttia.

Miten olisin voinut välttää tappiot?

Olen jälkeenpäin pohtinut, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Olin kummassakin tapauksessa perillä riskeistä ja olin huomioinut mielestäni tärkeät asiat sijoituspäätöksen tekemiseen. Ainoa asia mitä olisin voinut tehdä toisin on ollut odottaa hieman kauemmin, jotta esimerkiksi Phase 3 tulos olisi tullut ja olisin nähnyt miten lainat järjestellään. Tietty tuotto olisi ollut hyvien uutisten jälkeen vähäisempää, mutta rökäle tappioilta olisi kuitenkin säästytty.

En vastaa kirjoittamani tiedon oikeellisuudesta eikä sitä pidä ottaa sijoitusneuvona tai vinkkinä. Jokainen lukija vastaa itse omista tappioistaan ja voitoistaan.

Mitkä ovat sinun pahimmat epäonnistumisesi sijoitusurallasi?

Kommentit

  1. Rovio ja Loudspring ovat olleet suurimmat epäonnistumiset

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rovio on varmaan monelle suomalaiselle sijoittajalle yksi isoimmista epäonnistumisista. IPO hinnoittelu oli kova ja vain erittäin loistavalla kasvulla se olisi ollut perusteltu!

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02