Kirja-arvostelussa Löytöretki sijoitusmaailmaan – ammattisijoittajan testamentti pitkästä urasta yksissä kansissa

Löytöretki sijoitusmaailmaan kirja-arvostelu, Arvostelussa Löytöretki sijoitusmaailmaan, Kirja-arvostelu sijoituskirja, Löytöretki sijoitusmaailmaan

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Sijoittajaopastus Oy

Sijoitusurani on täyttämässä aivan näillä näppäimillä seitsemän vuotta. Tämän seitsemän vuoden aikana olen lukenut jo useita kymmeniä sijoituskirjoja, koska olen aina itse halunnut vastata sijoituspäätöksistä ja pitää niin sanotusti ajatustyön itselläni. Oman tietämyksen lisääminen aiheesta kuin aiheesta on ollut itselleni tärkeää, jotta voin olla paremmin tietoinen tekemieni päätösten vaikutuksesta lopputulokseen. Sijoitusmaailmaan perehtyminen on myös erittäin kiehtovaa ja voin sitä suositella sitä kaikille.

Sijoittamisessa onnistumisessa yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on pysyä tyynenä pörssikurssien laskiessa ja oikeaan toimimiseen auttaa sijoituskirjallisuuden opiskelu. Tämä korostuu erityisesti kirjoituksen tekoaikoina, jolloin korkea inflaatio, energiakriisi, stagflaation riski, taantuman riski ja monet muut asiat markkinoilla piiskaavat osakkeita kuin viimeistä päivää. Hyvät taustatiedot auttavat kulkemaan näiden aikojen yli ilman suurempia vahinkoja.

Itsenäinen opiskelu elämän aikana on tuotoltaan maailman parhain sijoitus ja se korostuu erityisesti sijoitusharrastuksessa. Jos itsenäinen opiskelu on jäänyt vähäiselle, tuntuu pörssin mollivoittoiset ajat tukalilta ja voin kuvitella, että monet yksityissijoittajavat voivat kokea isoa harmitusta sijoittamisen aloittamisesta näinä aikoina. Kuten monet pitkään sijoittaneet tietävät, tämäkin tulee menemään lopulta ohi ja tulemme näkemään toistaan korkeampia huippuja, jos historiaan on luottaminen. Ja miksi ei olisi.

Tämän päivän aiheena on kirja-arvostelu täysin uudesta sijoituskirjasta, jonka sain luettavaksi aivan ensimmäisten joukossa, josta olin hyvin otettu. Hypätään siis päivän aiheeseen eli tutustutaan Löytöretki sijoitusmaailmaan -sijoituskirjaan, jonka on kirjoittanut suomalainen ammattisijoittaja.

Löytöretki sijoitusmaailmaan – kirjailijan ja sijoituskirjan esittely

Kirjan on kirjoittanut suomalainen ammattisijoittaja Tapio Haavisto, jolla on sijoituskokemusta vuodesta 2000 alkaen ja tästä ajasta hän on toiminut ammattisijoittajana yli 15 vuotta. Sijoituskokemuksen kartuttamisen ohella hän on kouluttanut sijoittajia yli 100 kurssin muodossa. Kurssien lisäksi hän on opettanut yli 1500 oppilasta kesäyliopistoissa ja kansalaisopistoissa. Sijoitustoimintaa ja koulutuksia hän on tehnyt yrityksensä Suomen Sijoittajaopastus Oy kautta, jonka toimitusjohtaja hän on ollut vuodesta 2001. Meriittejä löytyy siis paljon sijoitusalalta.

Tapio on nyt siirtymässä pois sijoitustoiminnasta ja päätti tehdä niin sanotusti testamentin kaikesta opitusta yksien kansien väliin. Näin päivänvalon näkeekin uusi sijoituskirja: Löytöretki sijoitusmaailmaan.

Sijoituskirjallisuus arvostelut, Sijoituskirja lahjaksi aloittelijalle, Sijoituskirja lahjaksi kokeneelle sijoittajalle, Sijoittajalle lahja

Löytöretki sijoitusmaailmaan -kirjan kirjoittaja Tapio Haavisto

Kirjassa käsitellään monia tärkeitä asioita, joilla on merkitystä hyvän sijoituskokemuksen ja tuoton saamiseksi. Kirjassa käsitellään niin oikeiden yhtiövalintojen, toimialahajautuksen kuin ajallisen hajauttamisen merkitys saatuun tuottoon. Erityisesti näin korkean inflaation ympäristössä korostuu oikeiden laadukkaiden toimialojen ja yritysten valinnan merkitys markkinoita ylittävän tuoton saamiseksi. Kirjassa käsitellään useampaa toimialaa, jotka tuppaavat loistamaan tällaisessa ympäristössä. Yrityksille yhteistä on se, että ne saavat siirrettyä nousevat kustannukset loppukäyttäjälle silti pitäen kiinni asiakaskunnastaan. Yrityksellä pitää olla siis hyvä hinnoitteluvoima, joka löytyy tyypillisesti vain laadukkailta yhtiöiltä, joilla on hyvä vallihauta liiketoiminnansa ympärillä.

Kirjassa tuodaan esille taseen ja velkaisuuden tarkastelun ”uusi tuleminen” korkojen nousun myötä. Aikaisemmin helikopterirahan aikana näillä arvoilla ei vaikuttanut olevan mitään merkitystä, mutta nyt ne ovat taas kultaakin arvokkaampia tunnuslukuja hyvien yritysten etsinnässä.

Kirjan teemoissa pyörivät niin suorat osakesijoitukset kuin rahastosijoittaminen. Perinteisten rahastojen ja pörssilistattujen rahastojen (ETF, Exchange-Traded Fund) sopivaa määrää käsitellään useammassa yhteydessä, joka sai minutkin ajattelemaan uudestaan tätä aihetta. Olen meinaan itse tottunut ohjeistamaan huomattavasti pienempää hajautusta, kun käytössä on jo valmiiksi melko hyvin hajautetut rahastot.

Erityisen paljon palstatilaa kirjassa saavat yritysanalyysit, joita on melkein 100 kappaletta. Niistä noin puolessa käsitellään yhdysvaltalaisia tunnettuja suuryrityksiä, mutta tämän lisäksi mukana on yrityksiä niin Suomesta, Tanskasta, Ruotsista kuin Saksasta. Olennaista sijoittaessa suoriin osakkeisiin on systemaattinen tutustuminen yritysten tunnuslukuihin, joita opiskelemalla sijoitusmaailmaa avautuu sivu kerrallaan.

Loppusanat

Otin kirjan luettavaksi viime perjantaina ja paneuduinkin siihen sen verran paljon, että lukaisin sen yhdeltä istumalta. Kirja soveltuu mielestäni niin aloittevalle sijoittajalle kuin kokeneellekin sijoittajalle. Erityisen paljon palstatilaa oli annettu yritysanalyyseille, joista on mahdollista löytää laadukkaita yrityksiä omaan salkkuun. Yritysanalyysien perusteella on mahdollista nähdä, miten ammattisijoittaja tekee valintoja yritysten suhteen, jota pidän arvokkaana tietona. Sain myös kirjan perusteella varmennusta siihen, että tällaisina korkean inflaation aikoina on järkevää panostaa lääkeyrityksiin, jotka ovat historiallisesti pärjänneet hyvin muiden toimialojen yritysten kurssien laskiessa voimakkaasti.

Löytöretki sijoitusmaailmaan -sijoituskirjan pystyy ostamaan omaksi tai pukinkonttiin aloittelevalle tai jo oppineelle sijoittajalle osoitteesta siopkirja.fi. Kirjan hinta on 45.00 euroa (useita kirjoja tilattaessa on mahdollista saada paljousalennusta) ja sen voi merkata kokonaisuudessaan verotukseen pääomatuloista vähennettävänä tulonhankkimismenona. Verotuksessa saatava hyöty huomioiden kirjan kustannukseksi sijoittajalle tulee 31.50 euroa.

Kirjan kirjoittaja, Tapio Haavisto, on myös luvannut kaikille kirjan ostajille seuraavan lisäporkkanan: ”Kirjan ostajalle on luvassa haluttaessa oppitunti kirjan tietojen hyödyntämiseksi. Lisätietoa oppitunnista saa ottamalla yhteyttä häneen kirjan oston yhteydessä”.

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02