Kuukausikatsaus 2020-09

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus
Kirjaan kuukausikatsaukseen kaikki tuloni ja menoni. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19. päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19. päivästä 18. päivään.Tulot & Menot

Tulot
 • Nettopalkka: 2694.74 €
 • Muut tulot: 551.58 €
 • Osingot: 26.77 €
Menot
 • Menot: 1551.86 €
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 1918.76 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 273.24 €
 • Lainanlyhennys: 0 €
Kassavirtalaskelma
 • Tulot yhteensä: 3273.09 €
 • Asuntolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 400.00 €
 • Opintolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 100.00 €
 • Lainanlyhennys: 0 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 273.24 €
 • Osingot: 26.77 €
 • Elämisen kustannukset ("Menot"): 1551.86 €
 • Käteinen (suluissa edellinen kuukausi): 2654.75 € (1733.53 €)
Kommentit

Kassavirtalaskelman tarkoituksena on helpottaa lukijoita ja itseäni näkemään mihin raha oikeasti menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös itseäni näkemään nopeasti, jos olen merkannut jotain väärin. Käytännössä siis seuraavasta laskukaavasta pitäisi aina tulla 0.00 euroa tai olen merkannut jotain väärin: Tulot – Asuntolainan lyhennys – Opintolainan lyhennys – Lainanlyhennys – Arvo-osuustilille tehdyt siirrot – Elämisen kustannukset – Osingot – Käteisen muutos verrattuna edelliseen kuukauteen.

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Tästä lähtien ajattelin esitellä nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi. Kaikki listatut kustannukset ovat toistumattomia, joten ne eivät tapahdu joka kuukausi.

 • Mökkireissu 168 euroa
 • Parhaan kaverin synttärilahja 100 euroa
 • Disney+ 30 euroa
 • Remonttitarvikkeet ja -kustannukset 110 euroa
 • Lautapeli 11 euroa

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 euroa korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni), Spotify ja talletukset Indeksirahastoihin (ent. Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin!

Ylimääräisiä ”tuloja” tuli veronpalautuksista, jotka olivat noin 552 euroa.

Kulutus oli koko kuukauden ajan kohtuullisella tasolla ja tämän vuoksi säästöön tuloista jäi 52.6 %, joten vuodelle asetettu tavoite tuli helposti ylitettyä. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1721.23 euroa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Osinkoinsinööri - Kustannukset

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 273.24 euroa. Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 6982.96 euroa. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Osinkonsa maksoi tässä kuussa Elekta (9.26 euroa) ja Novo Nordisk (17.51 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 737.93 euroa (brutto 955.75 euroa).

En ole vieläkään tehnyt tämän kvartaalin ostoa, mutta kiinnostuksen kohteita on muutama. Saan todennäköisesti tehtyä osakekaupan vielä tämän kuukauden aikana. Mielenkiinnolla olen odottanut pörssien kehittymistä nyt, kun erityisesti Suomessa YT-neuvottelut, konkurssit ja muut ikävät asiat ovat vallanneet palstatilaa. Todella erikoista, että emme ole juurikaan nähneet laskua pörssikursseissa vaikka teknologiayrityksissä olikin suuret pudotukset lähiaikoina.

Salkun tähtenä jatkaa edelleen Neste, joka jälleen vastaa lähes puolesta kuukauden noususta. Neste hätyyttelee jo 350 % tuottoa keskihinnalle ja on pääsyy hyvään salkun menestykseen. Pandoran kurssikin on kirinyt ylös oikein suotuisasti ja pidän osaketta edelleenkin edullisesti hinnoiteltuna.

Olen paljon miettinyt salkun koostumusta ja miettinyt mikä sinne sopisi uudeksi yritykseksi tai olisiko aihetta luopua jostakin positiosta. Jonkin verran on tullut mietittyä myös pääpiirteitä salkulle eikä niinkään yksittäisiä yrityksiä. Jonkin verran on myös alkanut kiinnostaa ottaa enemmän riskiä sijoituksissa (lue: pienten yritysten suosiminen), koska sijoituksistani Injeqia lukuunottamatta kaikki on ”tissiposkiosakkeita”.

Salkku on kehittynyt mallikkaasti koronapohjilta ja on historiallisen korkealla 45 853 eurossa. Tämän vuoden tavoite (40 000 euroa) on siis ylitetty jo varsin suurella marginaalilla.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri - Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 euroa, opintolaina 100 euroa ja autolaina 236 euroa. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 eurolla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 euroa, josta omistan 50 %). Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niinkuin Nokia konsanaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen hyvä ja suotuisan pörssikurssien kehityksen vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 3214 euroa. Nettovarallisuus on nyt ensimmäistä kertaa ikinä yli 70 000 eurossa. Alla päivitetty nettovarallisuus. 

Osinkoinsinööri - Nettovarallisuus

Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen

Netto- ja osakevarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttaa pörssiromahdusta lukuunottamatta. Tarkkaavaisimmat tarkastelijat saattavat huomata, että nettovarallisuuteni on kasvanut yli 60 000 € blogin aloittamisesta. Voiko joku vielä sanoa, että lyhyessä ajassa ei voi vaurastua?

Yhteenveto

Kuukausi on ollut erittäin kiireellinen ja olen ollut tämän vuoksi erittäin väsynyt. Väsymykseen on varmasti vaikuttanut uuden työtehtävän aloittaminen ja sen tuomat erittäin suuret saappaat. Olen joutunut todella lyhyessä ajassa ilman perehdytystä ottamaan vastuulleni yrityksen kannalta todella tärkeän projektin. Väsymyksestä johtuen olen ottanut hetkeksi vapaata blogini ja muiden alustojen kirjoitusaikatauluista. Kunhan olen hieman saanut takaisin energiaa, niin kirjoittaminen jatkuu teksti per viikko tahtia, kuten aikaisemminkin.

Remontoimme toisen vessamme ja siitä tuli erittäin upea. Vessa oli alkuperäisessä kunnossa ja nyt se on tuotu samalle tasolle muiden huoneiden kanssa. Laitan tästä kirjoituksen (ja tietysti ennen ja jälkeen kuvat) myöhemmin tässä kuussa, kun olen saanut viimeiset silaukset tehtyä. Remontin kustannukset tulevat lähes kaikki maksettavaksi ensi kuun palkasta. Toistaiseksi luottokorttilasku näyttää noin 700 euroa (minun osuus).

Sijoitusten näkökulmasta viimeiset kuukaudet ovat olleet hiljaisia, koska en oikein tiedä mihin suuntaan olemme menossa (spoiler alert: ei tiedä kukaan muukaan). Odotan kokoajan kurssien laskemista tiettyjen yritysten osalta ja tuntuu, että sitä ei koskaan tapahdu. Riskinä on laakereilla makaaminen, mutta positiivista on se, että salkussa on ensimmäistä kertaa ikinä yli 5 % käteistä. Salkku on kaikesta tästä odottelusta huolimatta korkeimmassa arvossaan ikinä (ATH). Martin Paasin ennustama pörssiromahdus on ovella, niin ehkä pääsenkin ostamaan osakkeita halvalla ihan lähiaikoina.

Sijoitusasunnon etsiminen käy kuumana kokoajan taustalla, mutta hetkeen ei ole tullut mitään järkevää kaupaksi. Sinänsä positiivista, koska rahat ostoa varten eivät ole vielä kasassa. Pystyn kyllä nopeastikin nostamaan ”ilmaista” lainaa muutaman tuhannen euron edestä, joten siksi keräyksellä ei ole niin kiire.

Olet saattanut huomata, että blogini vasempaan paneeliin on tullut Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat. Muista ottaa siis seurantaan sekä Twitter, Facebook että Shareville. Blogini suhteen minulla on hieman kehitysajatuksia ja joitakin otan käyttöön heti vuoden alusta lähtien. Näistä kuitenkin lisää myöhemmin, kun asiat ovat selvinneet.

Olen pitänyt ahkerasti lomaa kirjoittamisesta, mutta tarkoitukseni on jatkaa urakkaani heti voimien salliessa. Kirjoitan nykyään kolmella alustalla oman blogini lisäksi, joten muista ottaa koppi myös näistä:

 1. Viisas Raha
 2. Piksu
 3. SalkunRakentaja

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02