Kuukausikatsaus 2020-07

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus

Kirjaan kuukausikatsaukseen kaikki tuloni ja menoni. Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi. Hieman muista bloggaajista poiketen kuukauteni vaihtuu aina 19.päivä palkkapäivästäni johtuen. Kuukauden ajanjakso on siis aina 19.päivästä 18.päivään.

Tulot & Menot

Tulot
 • Nettopalkka: 3487.10 €
 • Muut tulot: 65.32 €
 • Osingot: 184.05 €
Menot
 • Menot: 1212.88 €
 • Menot asuntolainan ja opintolainan kanssa: 1580.29 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 637.43 €
 • Lainanlyhennys: 1000 €
Kassavirtalaskelma:
 • Tulot yhteensä: 3736.47 €
 • Asuntolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 400.00 €
 • Opintolainan lyhennys (sis. ylimääräisen lyhennyksen): 100.00 €
 • Lainanlyhennys: 1000 €
 • Arvo-osuustilille tehdyt siirrot: 637.43 €
 • Osingot: 184.05 €
 • Elämisen kustannukset ("Menot"): 1189.98 €
 • Käteinen (suluissa edellinen kuukausi): 2003.57 € (1778.56 €)
Kommentit

Kassavirtalaskelman tarkoituksena on helpottaa lukijoita ja itseäni näkemään mihin raha oikeasti menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös itseäni näkemään nopeasti, jos olen merkannut jotain väärin. Käytännössä siis seuraavasta laskukaavasta pitäisi aina tulla 0.00 € tai olen merkannut jotain väärin: Tulot – Asuntolainan lyhennys – Opintolainan lyhennys – Arvo-osuustilille tehdyt siirrot – Elämisen kustannukset – Osingot - Käteisen muutos verrattuna edelliseen kuukauteen.

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi kuukaudessa oli jonkin verran poikkeuksellisia kuluja, mitkä eivät tapahdu kuukausittain. Tästä lähtien ajattelin esitellä nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi. Kaikki listatut kustannukset ovat toistumattomia, joten ne eivät tapahdu joka kuukausi.

 • Yksityinen sairaalakäynti 44 €
 • Tietokonepeli 25 €
 • Mattopesula 11 €

Auton lainanlyhennyksen jatkuvat, joka näkyy nyt 250 € korkeampina autokustannuksina (muutimme laina-ajan viidestä vuodesta kolmeen vuoteen). Lasken sekä auton lainanlyhennyksen että koron kuluksi.

Kiinteitä kustannuksia ovat Netflix (mitä maksan lahjaksi pikkusiskoilleni), Spotify ja talletukset Indeksirahastoihin (ent. Superrahastot) kummitytöille. Säästän jokainen kuukausi 15 € / nuppi neljälle kummitytölleni Nordnetin Superrahastoihin aina siihen asti, kun he täyttävät 18 vuotta. Aloita helppo kuukausisäästäminen* Nordnetin Indeksirahastoihin!

Kulutus oli koko kuukauden ajan äärettömän hyvällä tasolla ja matkustuksen välttämisen vuoksi säästöön tuloista jäi valtavat 68.2 %, joten vuodelle asetettu tavoite ylitettiin lähes kaksinkertaisesti. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 2546.49 €. Alla olevassa taulukossa on eritelty kulujen jakautuminen.

Kuukausikatsaus - Osinkoinsinööri
Kustannukset

Sijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua salkkuun 637.43 . Salkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 6249.43. Kaikki salkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan. Osinkonsa maksoi tässä kuussa BASF (121.48 €) ja Metsä Board (62.57 €). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 610.31 € (brutto 781.33 €).

Tämän kuukauden aikana en ole tehnyt ainuttakaan osakekauppaa ja uskoisin seuraavan kaupan osuvan heinäkuun loppuun tai elokuulle. Pörssikurssit jatkavat edelleen nousemista raketin lailla ja odottamani korjausliike saattaa jäädä tulematta. Salkkuni arvo on viimeisen viikon aikana noussut järkyttävästi Intrumin, Pandoran ja Betssonin siivittämänä. Hämmästyttävää kyllä, että Pandora ja Intrumin positiot ovat vihdosta viimein plussalla pitkän rämpimisen jälkeen.

Salkku on kehittynyt mallikkaasti ja on historiallisen korkeella 42215 eurossa. Salkkuni ei ole koskaan ollut yli 40 000 €, joten voidaan taas juhlistaa uuden kymmentuhat luvun ylitystä.

Salkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osakevarallisuus - Osinkoinsinööri
Osakevarallisuus

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Asuntolaina lyheni 400 €, opintolaina 100 € ja autolaina 235 €. Lyhensimme autolainamme laina-aikaa viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, minkä vuoksi lyhennys nousi tasan 100 €:lla. Velkaisuus tulee siis laskemaan merkittävästi nopeammin, mutta se tulee näkymään pienenä hyppynä kuukausittaisessa kulutuksessani.

Tulen tekemään autosta arvonalennuksen kerran vuodessa huhtikuussa ja päädyn alentamaan arvoa kerran vuodessa noin 10 % alkuperäisestä hinnasta (20 900 €, josta omistan 50 %). Arvonalennus voi olla myös suurempi, jos on tarpeen. Tarkoituksena on arvioida todellista auton arvoa eikä luoda ”Excel-rahaa” niinkuin Nokia konsanaan.

Säästöasteeni on jatkunut hyvänä ja yhdistettynä loistavaan pörssikurssien kehittymiseen on nettovarallisuuttani noussut ylöspäin 6007 €. Alla päivitetty nettovarallisuus. 

Nettovarallisuus - Osinkoinsinööri
Nettovarallisuus

Uutena osiona kuukausikatsauksiin halusin nostaa netto- ja sijoitusvarallisuuden muutoksen blogin aloittamisesta lähtien, jotta lukijoille olisi helpompi nähdä miten varallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien.

Varallisuuden kehitys - Osinkoinsinööri
Varallisuuden kehitys

Koronaviruksen aiheuttamasta isosta kuopasta huolimatta varallisuudessa ollaan taas kasvu-uralla. Katsotaan miten pitkään tämä kestää. Toivon, että kasvukäyrän näkeminen motivoisi ihmisiä aloittamaan taloudensa seurannan, hallinnan sekä sijoittamisen.

Yhteenveto

Intrumin ja Pandoran positiot ovat vihdoin plussalla! Mahtavaa. Lähes kaikki osakkeet ovat ottaneet reilusti ylöspäin lähiviikkoina ja pörssissä vaikuttaa olevan jälleen hurmos päällä. Seuraavien parin viikon aikana näemme, että oliko se turhaa vai jatkammeko edelleen ylöspäin. Salkun YTD tuotto on jo sentään positiivinen.

Osinkoja on tullut vasta puolet laskemastani määrästä ja tavoitteeni (1500 € brutto) saavuttaminen tälle vuodelle vaikuttaa mahdottomalta. Osinkoja on kuitenkin vielä suhteellisen paljon tulossa, jos peruutuksia ei tule (kuten Nordea).

Lomarahat menivät tällä kertaa lainanlyhennykseen vaimokkeelle ja seuraavan lyhennyksen teen veronpalautuksista. Matkustamista ei ole suunnitteilla kesälomalle mökkilomailun lisäksi, joka tuo merkittäviä säästöjä talouteemme. Olemme aikaisina vuosina käyttänyt parhaimmillaan 4000-5000 € vuodessa matkustamiseen.

Työelämässä menee hyvin ja sain jälleen uuden ylennyksen sekä palkankorotuksen. Olen titteliltäni nyt Projektipäällikkö, mikä tulee näkymään merkittävänä vastuun kasvuna. Palkankorotus tulee tietysti jälleen helpottamaan säästämistäni, niin osakkeisiin kuin asuntosijoitusyhtiötä varten.

Sijoitusasuntojen seuraaminen on jatkunut ja yksi äärettömän hyvä kohde on jo löytynyt. Valitettavasti myyjä ei ole erityisen kiinnostunut keskustelemaan hinnasta, mikä hieman liian korkea. Ensimmäinen sijoitusasunto on tarkoitus ostaa minun ja vaimokkeen nimiin, mihin läheiseni on lupautunut muuttamaan pitemmäksi aikaa. Seuraavat sijoitusasunnot menevät sitten asuntosijoitusyhtiön nimiin, minkä taipaleesta tulen kirjoittamaan aktiivisesti blogissa.

Olen vihdoin käynyt seuraamieni yritysten vuosikatsaukset läpi ja savottaa oli noin 120 yhtiön edestä. Vielä lähiaikoina pitäisi asettaa ostotasot osakkeille ja sitten vain odottaa, että niihin osutaan.

Kesälomani on vihdoin täällä ja pystyn vihdoin huilaamaan hieman normaalia enemmän. Tämä ”downshiftaaminen” tulee tarpeeseen kiireellisen ja tuotteliaan vuoden jälkeen.

Kirjoitan nykyään kolmella alustalla oman blogini lisäksi, joten muista ottaa koppi myös näistä:

 1. Viisas Raha
 2. Piksu
 3. SalkunRakentaja

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana