Sijoituskohteet


Tässä kirjoituksessa käyn läpi salkkuni sisällön ja syyt miksi sijoitin kyseisiin osakkeisiin. Sijoitusstrategiani on sijoittaa hyvää osinkoa maksaviin yrityksiin. Lisäksi salkkuuni tulee kerättyä myös käänne- ja kasvuyhtiöitä.

Valitsen sijoituskohteiksi vain yrityksiä, joiden liiketoimintaa ymmärrän ”tarpeeksi”. Tämän lisäksi yritän valita yrityksiä, jotka pystyvät tekemään tulosta myös vaikeina aikoina ja tulevaisuudessa. Saatan myös alitajuisasti vältellä joitakin toimialoja, vaikka yritys olisikin kunnossa ja täyttäisi haluamani kriteerit (esim. kaivoteollisuus, lentoyhtiöt ja media).

Sijoituspäätökset perustuvat käytännössä perstuntumaan, jota on höystetty numeerisella datalla. Koostan jokaisesta seuraamastani yrityksestä excel sheetin, jossa on kirjattuna viimeisen viiden vuoden avainluvut (kuten liikevaihto, -voitto, ROE, ROI, B, P/B, EPS, osinko, Free Cash Flow, jne.). Olen myös määritellyt osakkeelle hinnan, jolla sitä on mielestäni pakko ostaa.

DNA Oyj

DNA Oyj:n tuli sijoitettua heti listautumisannista. Teliaan sijoittamista oli jo tullut harkittua, mutta DNA näytti myös lupaavalta, koska listautumisannin hinnalla oli luvassa yli 5 % osinkotuotto. Tämän lisäksi olin jo halunnut osallistua ensimmäiseen listautumisantiini ja DNA vaikutti turvalliselta yritykseltä kokeilla sitä.

Yrityksen liiketoiminta on helposti ymmärrettävää ja yritys oli kaikinpuolin tuttu. Yritys sopii salkkuuni hyvää osinkoa maksavana yrityksenä, vaikka en usko osingon suureen nousuun tulevaisuudessa.

Elekta AB ser B

Elektan toimialaa on syövän hoito, jolla uskon olevan kysyntää tulevaisuudessa. Ihmiset kun ovat lakanneet kuolemasta kaikkiin ”pieniin” sairauksiin, joten syöpä on päässyt ”yleistymään”. Elektan liiketoiminnalla on ollut viimeiset pari vuotta hieman kannattavuusongelmia, minkä vuoksi yrityksen arvosta suli pois noin 50 %. Uskon kuitenkin yrityksen saavan kannattavuuden kuntoon ja arvo palautuisi entisiin lukemiin. Lisäksi ennen ongelmia Elekta maksoi yhteensä 2.00 SEK osinkoa kahdessa erässä, joka on olisi hankintahinnalleni n. 3 % osinkotuotto. Lisäksi syövän hoito on mielestäni hyvin tärkeää ja mielenkiintoista, joten senkin vuoksi valitsin yrityksen salkkuuni.

Neste Corporation

Neste hyppäsi mukaan tämän vuoden helmikuun dipissä, jolloin ihmiset sekoilivat Trumpin valinnan takia. Pidän Nesteen strategiasta siirtyä kohti uusiutuvia polttoaineita erittäin tärkeänä ja taloudellisesti fiksuna. Vaikka Trump on luvannut lisäävänsä liuskeöljyn tuotantoa ja lakkauttavansa uusiutuvien energiamuotojen tukemisen, niin en silti usko sen olevan niin merkittävää Nesteen osalta. Ostohinnalleni osinkotuottoa tulee tänä vuonna hieman yli 4 %. Osinko voi hieman pudota tulevina vuosina, jos Trumpin ajatukset menevät läpi, mutta silloin voidaan tankkailla lisää ihmisten panikoidessa. Polttoaineiden valmistus on alana erittäin mielenkiintoinen, joka vaikutti myös osalta päätökseeni.

Nordea Bank AB (publ) FDR

Nordea oli sijoittamisen aloittamisesta lähtien varma valinta salkkuuni johtuen käytännössä kaikkien rakastamasta Nallukasta. Pyörittelin hirveesti Sammon ja Nordean välillä, mutta onnekseni Nordealla osui paska tuulettimeen ja pääsin ostamaan hyvää yritystä erittäin halvalla. Mielestäni oli selvää, että negatiivisten uutisten vaikutus jää vähä aikaiseksi. Ostin Nordeaa kahdessa eri erässä ja olisin ostanut enemmänkin, jos käteistä olisi ollut saatavilla. Ostohinnalle(keskiarvo) on tänä vuonna luvassa yli 8 % osinkotuotto. Nauraen saa kävellä pankkiin, kun nykyinen vaikea taloustilanne paranee ja korot nousevat. Nordea on myös moneen kertaan osoittanut tekevänsä hyvää tulosta riippumatta talouden tilanteesta.

Novo Nordisk B A/S

Novo Nordiskin liiketoiminta perustuu suurimmilta osin diabeteksen hoitoon, joka tulee olemaan riesanamme vielä pitkään. Varsinkin Aasian ja Afrikan elintason kohetessa tulee diabetes olemaan myös heidän ongelmansa. Novo Nordisk jakaa tuloksestaan n. 50 % osinkoina ulos, joka on mielestäni maltillisella tasolla verrattuna esimerkiksi Orioniin (76 %). Novo Nordiskin osakkeen arvosta on n. puolessa vuodessa hävinnyt 40 %, koska yritys on ilmoittanut jäävänsä aikaisemmasta ilmoittamastaan liikevaihdon kasvuodotuksestaan. Yritys on kuitenkin erittäin kannattava (vapaa kassavirta v. 2016 on 41524 Me DKK). Hankintahinnalleni saan tänä vuonna n. 3 % osinkotuoton ja näen siinä suurta kasvuvaraa tulevaisuudessa. Novo Nordisk on mielestäni muuttumassa kasvuyrityksestä laatuyritykseksi, joka sopii minulle aivan mainiosti. Novo Nordiskin ainoa huonona puolena on se, että Tanskalaisista yrityksistä pitää hakea takaisin ylimääräinen lähdeverotus. Tästä lisää tietoa löytyy täältä. Itselle tämä ”ongelma” ei vaikuttanut mitenkään sijoituspäätökseen.

Oriola-KD Corporation B

Oriola-KD oli ensimmäinen valinta salkkuun turvallisuudensa ja vakaan osingonmaksun takia. Lääkkeitä tulemme käyttämään aina riippumatta taloustilanteesta. Osinkotuotto ostohinnalle on tällä hetkellä 3.3 %, joka on mielestäni kohtuullinen defensiiviselle yritykselle. Olisin useammassa porukan sekoiluhetkenä tankannut lisää Oriolaa, mutta käteistä ei ole ollut saatavilla. Oriola on kuitenkin toivelistalla ja toivon saavani sitä lisää kesädipeistä.

Seadrill

Seadrill poistunut salkusta 04.04.2017. Tästä ja yhdestä toisesta epäonnistumisesta toisessa postauksessa myöhemmin.

En vastaa tiedon oikeellisuudesta ja mitään kirjoittamaani ei pidä ottaa sijoittamisvinkkinä tai suosituksena. Lukija vastaa täysin sijoitustensa tuotoista tai tappioista.

Kommentit

 1. Moi, OI!

  Noista valinnoistasi. Kiinnostaisi tietää minkä verran pyörittelit numeroita tilinpäätösten suhteen ja mitä muuta analyysia hyödynsit valinnoissasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi DD,

   Nykyään teen jokaisesta ostamastani yrityksestä excel sheetin, johon kerään kaikki mielestäni tärkeimmät luvut. Olet varmaankin nähnyt tekemiäni taulukoita kiinnostavat sijoituskohteet postauksissa. Yksi esimerkki esim. täällä: http://osinkoinsinoori.blogspot.fi/2017/11/kiinnostavat-sijoituskohteet-7-olvi.html

   Muita analyysejä en käytä analysoidessani yrityksiä, koska minulla on useita yrityksiä seurannan alla. Aikaa kuluisi liikaa, jos muita analyysejä tekisi. Näiden excel taulukoidenkin täyttö vie kymmeniä tunteja vuodessa.

   Ostohetkellä jokaisesta yrityksestä ei ollut vielä excel sheettiä tehtynä, mutta nykyään löytyy kaikista paitsi Seadrillistä. Esimerkiksi Elektaa ostin työkaverini kanssa käydyn keskustelun ja viimeisen vuosikatsauksen perusteella.

   Voisin näistä omistamistani yrityksistäkin kirjoittaa kiinnostavat sijoituskohteet postauksissa, jotta tarkat syyt hankintojen takana näkyisi paremmin.

   Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-04

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 03-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukausikatsaus 2024-02