Kuukausikatsaus 03-2024

Kuukausikatsaus 03-2024

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Avaa maksuton asiakkuus Nordnettiin*

Tulot & Menot

Tulot

 • Nettopalkka: 4781.11 euroa
 • Muut tulot: 472.94 euroa
 • Osingot: 260.80 euroa
 • Vuokratulot (vastikkeiden jälkeiset): 464.74 euroa
 • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

 • Menot (ilman asuntolainan lyhennyksiä): 3833.66 euroa
 • Asuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 300.00 euroa
 • Sijoitusasuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 300.00 euroa
 • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 136.81 euroa
 • Muut lainalyhennykset (kulutusluotot tai osamaksut): 488.00 euroa

Menojen jakautuminen


Osinkoinsinööri – Kustannukset 03-2024

Kulutus vielä piirakkagraafina, jotta näet parhaiten miten eri kategoriat painottuvat kulutuksessani.


Osinkoinsinööri – Kustannukset graafina 03-2024

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli paljon yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

 • Auton määräaikaishuolto, 143 euroa
 • Sijoituskirja – Sinustako Flippaaja, 56 euroa
 • Puolan matka – 378 euroa
 • Ilmalämpöpumppu, 944 euroa
 • Hyväntekeväisyys, 100 euroa

Maksoin ilmalämpöpumpun osamaksun loppuosan sekä omalta että puolisoni osalta, joten se on nyt myös kokonaan maksettu loppuun. Kävin parhaan ystäväni kanssa Puolassa virkistäytymässä ja en katsonut tällä kertaa yhtään, miten kulutin rahaa. Olimme yötä Gdanskin kalleimmassa ja parhaimmassa hotellissa, viimeisen illan ravintolamaksu oli melkein 200 euroa ja niin edelleen. Uusi automme kävi öljynvaihto- ja määräaikaishuollossa. Tämän lisäksi ostin kesällä ilmestyvän sijoituskirjan, jotta pääsen opiskelemaan lisää flippauksesta. Viimeisen osallistuin hyväntekeväisyyteen, jossa ostetaan vähäosaisille ruokaa kesäkuukausina, kun lapset ja nuoret ovat poissa koulusta ja eivät saa ilmaista ruokaa sitä kautta.

Ylimääräisiä kustannuksia tässä kuukaudessa oli 1621 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli hyvällä tasolla, vaikka korkoihin meneekin tällä hetkellä neljä kertaa enemmän rahaa kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Tein kulukategorisointiin pienen muutoksen ja erotin Asuntolainan korot & kulut -kategoriasta sijoitusasuntolainojen korot omaksi osiokseen, jotta läpinäkyvyys ja ymmärrys lisääntyy.

Kulutusluottoina tai osamaksuina minulla on tällä hetkellä enää uusi televisio. Tämä viimeinen osamaksu on täysin koroton ja kuluton. Maksan tämänkin jossain vaiheessa tänä vuonna kokonaan pois, kun isommat muut hankinnat on välissä tullut tehtyä.

Toistuvina lahjoituksina ovat talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kolmelle kummitytölle ja yhdelle kummipojalle. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (toisin sanoen 60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Kulutus oli kuukauden aikana korkealla tasolla. Onneksi myös tulot olivat normaalia korkeammat kiitos töissä saadun bonuksen vuoksi. Säästöaste oli kuukauden osalta 35.9 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 2145.93 euroa.

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 136.81 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 934.31 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan osakemarkkinoille. Tässä kuussa osinkonsa maksoivat Essity (71.31 euroa), Novo Nordisk (68.91 euroa), Pandora (88.10 euroa) ja MOWI (32.48 euroa) ennakonpidätyksen jälkeen. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 260.28 euroa (brutto 341.55 euroa).

Maaliskuussa myin vihdoin (vaikka tietysti aivan liian myöhään) Intrumin omistukseni aivan jäätävällä tappiolla. Myyntikirjoitus on vielä tekemättä, mutta tappiot tämän omistuksen osalta olivat noin 5600 euroa. Intrumista tuli moninkertaisesti (lähes kymmenkertaisesti enemmän kuin toiseksi suurin tappio) suurin koskaan tekemäni tappio osakemarkkinoilla. En ole vieläkään tunnistanut mikä arviossani Intrumista meni mönkään, mutta eiköhän se selviä, kun vihdoin kerkeän myyntikirjoituksen tekemään.

Intrum osakekurssi Nordnetista
Intrumin ostoni sinisellä ja myynnit punaisella. Oli ilo omistaa tätä yritystä!

Intrumista pelastetut rahat sijoitin kokonaisuudessaan Nesteeseen, joka on vuoden aikana puolittunut omasta mielestäni täysin ilman mitään järkevää syytä. Tietty osakemarkkina katsoo yritystä paljon lyhyemmällä aikavälillä kuin minä, joka selittää näkemyseron ja pörssikurssin mörnimisen. Yrityksen tulevaisuus pitkällä horisontilla on takuulla valoisa, vaikka lähitulevaisuus onkin negatiivinen.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Sharevilleen rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.


Osinkoinsinööri – Osakevarallisuus 03-2024

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut aloituksesta asti molemmissa asunnoissa 100 prosenttia (toistaiseksi). Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokran tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

Sijoitusasuntojeni vuokratulot ja menot ovat seuraavat:

 • Vuokratulot (sis. vesimaksut ja parkkipaikan maksun) yhteensä 800.35 euroa
 • Menot (hoitovastikkeet, rahoitusvastike, vesimaksut ja autopaikka) yhteensä 335.61 euroa
 • Lainanlyhennykset ja korot yhteensä 587.41 euroa
 • Kassavirta -122.67 euroa

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 6750 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasunnossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä yhdessä vuokralaisen kanssa ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 6250 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.


Osinkoinsinööri – Sijoitusasunnot 03-2024

Sijoitukset yhteensä

Osakesalkkuni on ollut hyvässä myötätuulessa Novo Nordiskin kurssinousun myötä, jonka vuoksi osakesalkun arvo nousi kuukaudessa 888 euroa, vaikka Intrum jaksaa kuukaudesta toiseen tehdä uusia pohjia. Onneksi Intrum on nyt poissa salkusta tuhoamasta vuosituottoja. Osakesalkkuni arvo on tänään 64 270 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 129 870 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri – Sijoitusvarallisuus 03-2024

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Oman asuntoni asuntolaina lyheni 300 euroa. Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 150 euroa ja toisen sijoitusasuntoni laina lyheni 150 euroa.

Velat osiossa on aikaisemmin mainitsemani uusi rivi eli autolaina, jonka laina-aika nostettaessa oli 4 vuotta ja kiinteä korko 4.99 prosenttia. Tulemme maksamaan autolainan maksuohjelmaa nopeammin, kuten viime kerrallakin. Siihen mennessä se lyhenee tasaisen tappavasti.

Päivitin nettovarallisuustaulukkoa viime kuussa siten, että toin erikseen näkyviin niin osamaksut, luottokorttilainan kuin Superluoton. Nyt se on sekä itselleni että lukijoilleni selvää, jos minulla on mitään osamaksuja tai ”huonoja lainoja” käytössä. Lyhensin näitä ”huonoja lainoja” isolla kädellä kuukauden aikana.

Minulla on myös tällä hetkellä käteistä enemmän kuin koskaan aikaisemmin mittaushistorian aikana, mutta siihen tulee muutos huhtikuun aikana, kun terassin ja puuvajan rakentaminen alkaa ja maksamme kaiken puolison kanssa säästöistämme rahoituksen käyttämisen sijaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen kohtuullinen ja velat jatkoivat hyvää lyhentymistään. Tämän lisäksi osakesalkkuni on noussut kuukauden aikana ja tämän vuoksi nettovarallisuuteni nousi kuukauden aikana 3237 euroa. Nettovarallisuus on tänään tämän vuoksi tänään 150 509 euroa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri – Nettovarallisuus 03-2024

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaajasta on jokaisen lukijan mahdollista nähdä, miten varallisuuden on mahdollista kehittyä lyhyessäkin ajassa oikeilla valinnoilla. Kuvaaja sisältää myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden.

sinkOsinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 03-2024

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttamaa pörssiromahdusta ja nykyistä pörssilaskua lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut yli 140 000 euroa.

Yhteenveto ja kuulumiset

Toiminimiyrittäjyyden puolella vuosi on jatkunut positiivisesti ja tasaisesti pystyn laskuttamaan artikkeleiden tekemisestä muille sivustoille. Tällä hetkellä on myös pari kaupallista yhteistyötä ”putkessa”, joten hyvin suurella todennäköisyydellä tästä tulee ennätysvuosi toiminimiyrittäjyyden tulojen suhteen ja samalla se tulee jäämään myös viimeiseksi, koska EU ja Suomen valtio ovat päättäneet tuhota sivutoimisen toiminimiyrittäjyyden. Jos aihe liippaa sinua vahvasti tai aihe muuten kiinnostaa, niin kannattaa lukea tekstini ”Näin Suomi päätti tappaa (sivutoimisen) toiminimiyrittäjyyden”. Suosittelen gin toniccia juomaksi tekstiä lukiessa.

Kävin maaliskuun aikana ystäväni kanssa Puolassa rentoutumassa, joka oli aivan huippureissu. Toivottavasti näitä reissuja tulee lisää myös tulevaisuudessa! Kirjoitusta tehdessä olen vihdoin aloittanut talvilomani ja tarkoitukseni on viettää koko lomani Kreetan saarella. Aivan mahtavaa päästä taas uudestaan matkustamaan ja nauttimaan auringosta, hyvästä ruuasta ja viinistä! Kannattaa ottaa sosiaalisen mediani seurantaan, jos kiinnostaa nähdä kuvia reissulta!

Talvilomani jälkeen aloitan neljän päivän työviikon (mutta normaalin 8 tunnin sijaan teen 10 tuntisia työpäiviä), jota odotan sekä innoissani että kauhuissani. Odotan kateellisten aloittavan vinkumisen, mutta samalla saan itselleni yhden kokonaisen päivän tehdä asioita, joita tykkään. Olen jo nyt valmiiksi suunnitellut niihin mukavaa tekemistä, joista pääsen kertomaan ensi kuukauden kuukausikatsauksessa.

Tein helmi- ja maaliskuun aikana asuntolainojen kilpailuttamista ja sainkin hyvät tarjoukset sekä Danske Bankista että Osuuspankista. Osuuspankki veti kuitenkin pidemmän korren, koska se tarjosi minulle samat marginaalit kuin Danske Bank, jonka lisäksi Osuuspankissa tulee OP-bonukset päälle. Suosittelen kuitenkin tällä hetkellä kilpailuttamaan asuntolainan marginaalia ja korkosidonnaisuutta, jos sinulta asuntolainaa löytyy.

Sain maaliskuun aikana kunnian osallistua Nordnetin Osinkoliveen, jossa Tuomas Tuomisen kanssa keskusteltiin osinkokeväästä ja keskustelu striimattiin Nordnetin TikTok ja Instagram tileille. Olen vuosikausia seurannut Nordnetin sisältöä ja oli mahtavaa päästä tapaamaan ensimmäistä kertaa kasvotusten Tuomaksen. Hauskana nippelitietona pakko sanoa, että Osinkolive pidettiin täsmälleen samassa paikassa missä myös #rahapodi ja Traders’ Club kuvataan. Jos haluat katsoa Osinkoliven, niin löydät sen Instagram-tililtäni Reelsseistä. Muista ottaa samalla tilini seurantaan.

Tämän lisäksi Varsinais-Suomen Osakesäästäjien (VSOS) hallituksen kanssa on tullut suunniteltua paljon mielenkiintoista tapahtumaa paikallisille jäsenille kuluvalle vuodelle. Jos et vielä ole Suomen Osakesäästäjien jäsen, niin nyt on hyvä aika liittyä. Kerro liittyessäsi jäsennumeroni 52878. VSOS kautta olen päässyt myös juttelemaan monikymmenmiljonäärin kanssa, joka oli kyllä todella siistiä!

Kirjoitin kuukauden aikana tekstejä muillekin sivuille, jotka ajattelin tästä lähtien nostaa kuukausikatsauksissa blogini lukijoille:

Huhtikuu näyttää kiireiseltä, mutta siellä on myös paljon mahtavia asioita tapahtumassa. On ulkomaan matkaa, puhujankeikkaa, ja eräs asia mistä olen superinnoissani. Kerron siitä myöhemmin sosiaalisen median tileilläni.

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 06-2024

Säänkestävän terassin rakentaminen omakotitaloon oikeilla materiaaleilla

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 2024-05

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana