Vaurastumisen aloittaminenTällä sivulla käyn läpi vinkkejä säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseen. Säästö- ja sijoitusvinkkejä on pilvin pimein, mutta kirjoitan vain asioista joita olen itse käyttänyt. Tarkoitukseni on tuottaa tärkeimmistä aiheista blogikirjoitus, jossa pureudutaan hieman syvällisemmin kyseiseen asiaan. Näistä kuitenkin lisää myöhemmin.

Blogini kohdeyleisöksi olen kuvitellut nuoret aikuiset, jotka etsivät tietoa säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseen. Tämän ajatuksen tiimoilta olen kerännyt alla olevat säästämis- ja sijoitusvinkit. Saattaa olla, että muutkin voivat löytää jotain uutta.

Olen kirjoittanut myös erillisen listauksen parhaista säästövinkeistä, joka on luettavista täältä.

Säästäminen

Jokainen ihminen säästää eri tavalla ja ei varmasti ole täysin oikeaa ja väärää tapaa sitä tehdä. Itse olen kuitenkin yrittänyt säästää kaikissa niissä asioissa, jotka eivät laske elintasoani. Säästäminen muodostuu monien asioiden yhdistelmästä, mutta olen listannut alle mielestäni tärkeimmät vinkit säästämisen aloittamiseen.

 1. Mielestäni kaikista tärkein säästämisen kannalta on tietää paljonko rahaa kuluu mihinkin asiaan. Aloita säästämisurakka kirjaamalla jokainen ostos ylös. Itse käytän tähän puhelimeen saatavaa Appia My Finances yhdessä Excel taulukon kanssa(johon kirjaan vain kunkin kategorian kokonaissumman). Tietysti mikä tahansa samanlainen App käy. Saat supistettua kulutustasi vain, jos tiedät paljon kulutat rahaa. Kattava Excel tiedosto kulutuksen, säästämisen ja vaurastumisen seuraamiseen on ladattavissa täältä.
 2. Perusta useampi käyttötili. Verkkopankissa käyttötilien avaaminen on helppoa ja täysin ilmaista ainakin Osuuspankilla. Siirrä suurin osa palkasta/tuesta heti toiselle käyttötilille ja pyri jättämään vain tarpeellinen summa rahaa pääkäyttötilille (esim. 2 viikon ruokarahat). Tämä ainakin itsellä auttaa alitajuisesti säästämään, koska rahaa on "vähemmän" käytössä ja rahan kulumisen huomaa helpommin. Samalla ajatuksella voit perustaa esim. "laskutilin", jolle siirrät heti palkkapäivänä kuukauden laskuja varten rahaa. Näet välittömästi palkkapäivänä paljon rahaa jää muulle elämiselle.
 3. Pyri miettimään jokaista suurempaa (miksei pienempääkin) ostostasi pari viikkoa, että tarviitko sitä oikeasti. Tällä tavalla et sorru ostamaan hetken mielijohteesta asiaa, jota et oikeasti tarvitse. Myöhentäminen on äärimmäisen hyvä tapa säästää rahaa pitkässä juoksussa.
 4. Aloita säästämällä itselle sopiva summa rahaa (esim. 15-50 €) kuukaudessa tilille, josta rahan nostaminen on mahdollisimman hankalaa. Pyri olemaan koskematta säästämääsi summaan ja huomaat miten nopeasti se kasvaa. Jos haluat säästämisestä mielekkäämpää, niin suosittelen esim. OP:n tarjoamaa Säästölipasta. Säästämisen tuloksen näkee kokoajan ja se motivoi säästämään lisää.
 5. Jos olet nuori ja et vielä omista asuntoa, niin suosittelen ehdottomasti jokaiselle ASP-tilin avaamista mahdollisimman aikaisin. Jos haluat lisää tietoa ASP-tilin hyvistä puolista, niin täältä löytyy mahtava tietopaketti.
 6. Kilpailuta sähkösopimuksesi ainakin kerran 1-2 vuodessa. Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa esim. Kilpailuttaja sivulla. Noin 5 minuuttia vievällä asialla saatat säästää kymmeniä tai jopa satoja euroja vuodessa.
 7. Kilpailuta autovakuutuksesi. Autovakuutuksen voi kilpailuttaa myös Kilpailuttaja sivustolla. Kiinnitä erityistä huomioita korvaussummiin, omavastuisiin ja ehtoihin. Halvin vakuutus ei välttämättä ole aina paras.
 8. Ota itsellesi asunto- ja henkivakuutus. Käy useamman vakuutusyrityksen pakeilla ja vertaa vuosimaksujen lisäksi korvausehtoja, omavastuita ja mitkä asiat kuuluvat korvattavien piiriin.
 9. Pyri säästämään rahaa ruokaostoksistasi säilyttäen terveellisen ruokavalion. Valmista kaikki ruoka itse, älä osta valmisruokia. Valmista useampi annos ruokaa kerralla ja pakasta jos tarpeellista. Vältä heräteostoksia ja osta alennuksessa olevia tuotteita(esim. -30 % tuotteet ja pakasta ne).
 10. Ota järkevänkokoinen laina ostaessasi asuntoa. Pyri valitsemaan ensi asunto alueelta, jossa asunnon arvo todennäköisesti pysyy samana tai kasvaa. Kasvata pääomaa ensimmäisellä asunnolla ja pyri maksamaan lainaa mahdollisimman nopeasti kuitenkin niin, että säästäminen onnistuu samalla. Huomioi muiden kulujen osuus (vastike, sähkö, vakuutukset, vesi, netti, korot jne.) kuukausitasolla miettiessäsi sopivaa lainalyhennystä ja lainan määrää.

Sijoittaminen

Jos onnistuit säästämään yllä mainituilla säästövinkeillä, niin onneksi olkoon! On aika laittaa osa säästöistä poikimaan lisää rahaa. Alla on listattu asioita, jotka ovat mielestäni tärkeitä aloittavalle sijoittajalle. Vinkkien seuraamisesta vastaa yksin lukija (Vastuunvapaus). Pörssiosakkeisiin sijoittamista käydään läpi erillisissä blogikirjoituksissa. Jos kiinnostuit pörssiosakkeisiin sijoittamisesta ja etsit työkalua yritysten arvottamiseen, niin sellainen on ladattavissa täältä.

 1. Ennen sijoittamisen aloittamista on hyvä tutustua kirjallisuuteen. Hyviä opuksia ovat mielestäni esimerkiksi nämä: Seppo Saario - Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, Jukka Oksaharjun sijoituskirjat sekä Mika Hyttisen - Vaurastu kuin Warren Buffett. Kirjat löytyvät mm. täältä.
 2. Aloita helppo kuukausisäästäminen indeksirahastoihin tai ETF-indeksirahastoihin. Pyri välttämään aktiivirahastoja, koska näissä kulut ovat yleensä todella korkeat ja suurin osa aktiivirahastoista häviävät pitkällä juoksulla indeksirahastoille. Kiinnitä suurta huomiota hallintakuluihin. Pienillä prosentin kymmenysten muutoksilla on suuri merkitys pitkällä aikavälillä saamaasi tuottoon. Suosittelen ehdottomasti Nordnetin superrahastojen käyttämistä, koska ne ovat täysin ilmaisia.
 3. Indeksirahastoon sijoittaminen on suurimmalle osalle ihmisistä järkevin tapa säästää, vaikka onkin hieman tylsä tapa. Indeksirahastoon sijoittamisesta on kirjoitus luettavissa täältä
 4. Siirry suoriin osakesijoituksiin vasta, kun luulet ymmärtäväsi sijoittamisen säännöt. 
 5. Älä koskaan sijoita rahaa, jota et ole valmis menettämään kokonaan. Siirrä sijoituksiin vain sellaista rahaa mitä et tarvitse seuraavan 5-10 vuoden aikana. Osakesijoittaminen ei siis ole sellaisen rahan paikka, mitä on ajateltu autojen, ulkomaanmatkojen ja elämisen kulujen kattamiseen.
 6. Pyri välttämään turhia myyntejä. Hajauta riskiä ajallisesti ja anna ajankulun tehdä ihmeitä.
 7. Kiinnitä huomiota välittäjäsi säilytys- ja välityspalkkioihin. Nordnetissa esimerkiksi säilyttäminen on maksutonta. Älä sijoita kuluihin!

Osa kirjoituksen linkeistä on affiliate-linkkejä. Kirjoittaja saattaa saada niistä komissiota, mutta mikään ei maksa sinulle yhtään enempää. Disclaimer

Mitkä ovat parhaat säästö- ja sijoitusvinkkisi? Etkö halua säästää vai onko se tullut äidinmaidosta? Mitä mieltä olit säästö- ja sijoitusvinkeistä?

Päivitetty 19.09.2019

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2020-09

Nordnetin ETF-kuukausisäästäminen muuttui maksulliseksi

Kuukausikatsaus 2020-08

Paranna kassavirtaasi ja maksat vähemmän

Mahdoton yhtälö

Korona on lottovoitto yli 100 000:lle suomalaiselle

Tavoitteet 2020

Musti ja Mirri - Listautumisanti

Pahin taloudellinen virhe?